27 sivil toplum kuruluşundan ortak Doğu Türkistan protestosu

24 Kasım 2022 tarihinde Doğu Türkistan’ın Ürümçi kentindeki bir konutta çıkan yangında aralarında küçük çocuklarında olduğu 44 Uygur Türü dışarı çıkamayarak hayatını kaybetmişti. Bu acı olaydan sonra dünyanın dört bir yanında Çin rejiminin insanlık dışı politikalarına karşı protestolar çığ gibi büyüyor. İstanbul merkezli 27 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek İstanbul’daki Çin Başkonsolosluğu önünde geniş çaplı protesto gerçekleştireceğini duyurdu.

Ürümçi’de meydana gelen yangın, aralarında küçük çocuklarında olduğu 44 Uygur Türkünün ölümüne sebep olmuştu. Yangına müdahale edemeyen itfaiye ekibi, facianın önlenmesi için çaba sarf etmemişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı yangının yaşandığı gün, Doğu Türkistan’daki durum ile ilgili Çin rejiminden olay ile ilgili izah talep etmişti. Dünya basınında günlerdir konuşulan Ürümçi yangınına ve Çin rejiminin insanlık dışı politikalarına karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye merkezli 27 sivil toplum kuruluşu, 4 Aralık 2022 saat 14,00’da İstanbul’daki Çin Başkonsolosluğu önünde protesto gerçekleştireceğini duyurdu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.