Hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırı: Ankaragücü Başkanı Faruk Koca dahil 3 kişi tutuklandı, tüm ligler süresiz ertelendi

Hakem Halil Umut Meler'e dün akşam Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı sonrası yapılan saldırıyla ilgili olarak Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Koca ile birlikte 2 kişinin daha tutuklandığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Umut Meler'i hastanede ziyaret ettikten sonra açıklama yaptı ve saldırıyı kınadı.

Hakem Meler'in tedavi gördüğü hastanenin başhekimi Dr. Mehmet Yörübulut da Meler'in yarın taburcu edilebileceğini söyledi.

Yörübulut yaralanan hakemin sabah saatlerinde "tansiyon" problemi yaşadığını aktardı.

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, 1-1 biten maçın ardından hakem Halil Umut Meler'e yumrukla saldırdı, aldığı darbeyle yere düşen Meler'in kafasına bazı kişilerce yerde tekme atıldı.

Şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler hakkında, "6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık" ve "kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama" suçlarından Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 3 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Ankaragücü Spor Kulübü, Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür diledi.

37 yaşındaki Halil Umut Meler, FIFA'nın uluslararası maçlarında görev alıyor ve UEFA'nın elit hakemler listesinde bulunuyor.

Koca'nın ifadesi

Habertürk televizyonu Koca'nın ilk ifadesinde söylediklerini bültenlerinde aktarıyor.

Buna göre Koca, kötü yönetim gösterdiğini iddia ettiği hakeme "tükürmek amaçlı" olarak yaklaştığını iddia etti. Koca, yumruk atmadığını, Meler'e tokat attığını savundu ve hatırladıklarının bu kadar olduğunu kaydetti.

TFF Başkanı Büyükekşi: Tüm liglerde maçlar süresiz ertelendi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, saldırının hemen ardından yapılan yönetim kurulu toplantısı sonrası, tüm liglerde maçların süresiz olarak ertelendiğini duyurdu.

Büyükekşi, Meler'i hastanede ziyareti sonrası ise UEFA Başkanı ile konu hakkında görüştüklerini aktardı.

Büyükekşi "Ligin nasıl devam edeceği ile ilgili karar alacağız. EURO 2032'nin bizden alınması söz konusu değil." dedi.

Türkiye ve İtalya EURO 2032'yi ortaklaşa düzenleyecek.

KAYNAK, GETTY IMAGES

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da X hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınadı ve Meler'e geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erdoğan, sporun, barış ve kardeşlik olduğunu söylediği mesajında, "Spor şiddetle bağdaşmaz. Şiddetin Türk sporunun içinde barınmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

TRT Spor, hakemlerin bugün hastane önünde yapacakları açıklamayla maçlara çıkmayacaklarını duyuracaklarını bildirdi.

Faal Futbol Hakemleri Derneği'nden tüm hakemlere müsabakalara çıkmama çağrısı

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği de tüm hakemlere müsabakalara çıkmamaya çağırdı.

"Futbolumuz için kara gece" başlığıyla yayımlanan açıklamada dernek, "Meler'e yapılan şiddetli saldırı, sadece Hakemimiz Halil Umut Meler'e değil tüm hakem camiasına yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Faruk Koca

KAYNAK, GETTY IMAGES

Kulüpler Birliği: Bütün adımları atmaya hazırız

Süper Lig kulüpleri başta olmak üzere birçok futbolcu ve teknik direktör de kınama mesajları yayımladı.

Saldırıyı kınayan Kulüpler Birliği yaptığı açıklamada, "Şiddet olaylarının önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda bütün adımları atmaya futbol kulüpleri olarak hazır olduğumuzu da bütün paydaşlarımıza duyuruyoruz" ifadelerine yer verdi.

Spor kulüplerinden yapılan bazı açıklamalar şöyle:

Beşiktaş: "Türk futboluna hak ettiği gerçek itibarı yeniden kazandırmak amacıyla, yetkili tüm kurumları gereken tedbirleri almak için göreve çağırıyor, Beşiktaş JK olarak bu yöndeki her çalışmaya sonuna dek destek vereceğimizi ilân ediyoruz.

Fenerbahçe: "Ülkemize ve Türk futboluna yakışmayan bu olaya dair Türk futbolunun tüm paydaşlarını, sorumluluğu bulunan tüm kişi ve kurumları birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Galatasaray: "Bu gece, Türk futbolunun tüm paydaşları için yaptıklarını gözden geçirme ve düşünme vaktidir. Geçmişte ne yaşanmış olursa olsun, hepimiz bugünden tezi yok bir araya gelmeli ve bir parçası olduğumuz sorunları çözmek için hareket etmeliyiz. Bu amaçla, geçmişte yaptığımız itidal çağrısını tekrar ediyor ve Kulüpler Birliği’nin 13 Aralık 2023 Çarşamba günü bu konuyu çözmek adına, tek gündem maddesiyle toplanmasını talep ediyoruz."

Süper Lig’in 15. haftasında Ankara Eryaman Stadı'nda oynanan Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı 1-1 bitti.

Maçın 14’üncü dakikasında Olimpiu Morutan’ın golüyle 1-0 öne geçen ev sahibi Ankaragücü’nde 50’nci dakikada Ali Sowe kırmızı kartla oyundan atıldı.

Kalan sürede 10 kişi oynayan Ankaragücü karşısında Çaykur Rizespor, 90+7’de Adolf Gaich’in attığı golle beraberliği sağladı.

Beraberlik golü öncesi Rizespor’da Emir Han Topçu kırmızı kart gördü.

Meler

KAYNAK, DHA

Faruk Koca kimdir?

59 yaşındaki Faruk Koca, 2021 yılında Ankaragücü Başkanı seçilmişti.

Ticaretle uğraşan Koca, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kurucu üyeleri arasında ve 2002-2011 yılları arasında iki dönem de Ankara Milletvekilliği yaptı.

Koca, Ekim 2022'de ayın Fair Play Yönetici Ödülü'nü de almıştı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.