Ukrayna yapımı Şedrık filmi Ankara'da izleyicisiyle buluştu

Ukraynalıların Şedrık (Bereket Akşamı) Bayramı bugün film gösterimiyle sona erdi. Ankara Ukrayna Derneği, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Yapımı İzle Birliğinin destekleriyle düzenlenen gösterim ile Şedrık filmi bugün Ankara'da izleyicilerin beğenisine sunuldu. Ukraynalıların bayramı Şedrık'ı anlatan film, izleyicilere duygusal anlar yaşattı. 

Başkent Ankara'da saat 17.00'de başlayan film gösterimine; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, eşi Katerına Bodnar ve çocukları, Avrupalı üst düzey diplomat ve çok sayıda Ukraynalı katıldı. 

Filmden önce Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar açılış konuşması yaptı. Salonu Türkçe ve İngilizce selamlayan Büyükelçi Bodnar, "Bu film bugün Ukrayna'da yaşananaları gösteriyor. Bizim için yurt dışında iken Ukrayna'nın yanında olmak çok önemlidir. Böyle kültürel etkinlikler sayesinde diasporamızla da birlikte olmak Ukrayna için çok önemli" yorumunu yaptı.

"ASKERLERİMİZ BU KÜLTÜRÜ YAŞATMAK İÇİN SAVAŞIYOR"

Ukrayna'nın ana karasına yönelik Rus işgal saldırılarına dikkat çeken Bodnar, "Bugünkü savaş, Ukrayna halkının kültürünü yok etmek için sürdürülen bir savaştır. Bugün burada kültürümüzü desteklemek bizim için çok önemli çünkü cephede askerlerimiz bu kültürü yaşatmak için savaşıyorlar. Bu filmin ne kadar zor olduğunu biliyoruz ama yine de keyif alacağınızı düşünüyoruz" dedi.

"KÜLTÜRLERİN GELİŞMESİNDEKİ TEK ORTAM DEMOKRASİ ORTAMIDIR"

Ardından Ankara Ukrayna Derneği Başkanı Yuliya Biletska, filmin tarihi serüvenini ve nasıl ortaya çıktığını anlattı. Biletska, "Bu insanlar kendi kültürlerinden ve kimliklerinden vazgeçmediği için öldürüldü. Ama tarih tekrarlanıyor. 24 Şubat 2022'de Rus ordusu Ukrayna'ya saldırdı. Yine devletimiz hem cephede hem de kültürel diplomasiyi kullanarak bağımsızlığı için mücadele ediyor. 100 sene önce nasıl ki Şedrık melodisini çalmayı yasakladılarsa bugün de Şedrık filminin gösterimini (Rusya) yasaklıyorlar. Böylece Şedrık, adaletin ve doğrunun bizim tarafta olduğunu göstermektedir. Biliyoruz ki aydınlık mutlaka bu karanlığı yenecek. Bu tarihi seçmemizin başka bir nedeni de yarın Ukrayna birlik günü olması. Bu gün Ukrayna'da ne kadar farklı milletlerin anlayışla yaşadıklarını göstermektedir. Çünkü herkesin bildiği gibi kültürlerin gelişmesinin tek ortamı demokrasi ortamıdır. Halkların hapiste yaşadığı bir ortam değildir" ifadelerini kullandı. Biletska, Ukrayna Ankara Büyükelçiliğine, Ukrayna Yapımı İzle Birliğine teşekkür etti.

"RUSYA'NIN UKRAYNALILARA YÖNELİK SOYKIRIMI NEDEN MÜMKÜN OLDU?"

Ukrayna'da 5 Ocak'ta vizyona giren Şedrık filminin yönetmeni Olesya Morgunets-Isayenko izleyicilere video mesaj gönderdi. Yönetmen Olesya Morgunets, "Gerçekler korkutucu çünkü bombalardan çocuklarımız ölüyor, insanlarımız ölüyor, topraklarımızı savunan askerlerimiz ölüyor. Umarım bu film, bazı sorulara cevap verecektir. Bu sorulardan en önemlisi: Rusya'nın Ukraynalılara yönelik bir soykırım olan bu uzun süreli saldrıganlığı neden mümkün oldu?" ifadelerine yer verdi.

İZLEYİCİLER GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Yaklaşık 2 buçuk saat süren film, büyük bir ilgiyle izlendi. Film, izleyicileri derinden etkiledi. Film gösteriminin ardından izleyiciler gözyaşlarına hakim olamadı. Ukraynalı bir grup genç, Şedrık şarkısını seslendirdi, izleyiciler ayakta alkışladı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.