Kan emen tahtakuruları Fransa’nın kabusu oldu

Paris'in özellikle bu haftaki Moda Haftası etkinlikleriyle doğal olarak dikkatleri üzerine çekmesi gibi bu ‘ışıklar şehri’, tahtakurularının sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin korkuların artmasıyla eşi benzeri görülmemiş bir şekilde dikkatleri üzerine çekiyor. Fransa'nın başkenti Paris, metro, tren ve sinema salonları gibi halka açık yerlerde benzeri görülmemiş bir tahtakurusu dalgasının yayılmasına tanık oluyor. Sosyal medyada yer alan çok sayıda videoda tahtakurularının yayıldığını gösteren görüntüler mevcut.

Fransa hükümeti geçtiğimiz cuma günü tahtakuruların yayılmasıyla mücadele etmek için Paris belediyesinin ‘daha fazla eyleme geçmesi’ yönündeki talebe yanıt verdi. Hükümet Paris'in Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmasına bir yıldan az bir süre kala, kullanıcıları için daha iyi ‘koruma’ önlemleri almak için önümüzdeki hafta ulaşım hizmeti sağlayıcıları arasında bir toplantı düzenleneceğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Fransa Sağlık Bakanı Aurélien Rousseau dün, tahtakurularının yayılması karşısında sükunet çağrısında bulundu. France Inter radyosu, Rousseau'nun, “Kamuoyunun paniğe kapılması için hiçbir neden olmadığını düşünüyorum. Tahtakuru istilası yaşamadık” sözlerini aktardı. Bakan, geceleri kan emen böceklerin yayılmasının ‘cehennem’ olduğunu kabul etti.

Paris Özerk Ulaştırma İdaresi (RATP), hizmetlerinde bir tahtakurusu vakasına rastlanmadığını bildirdi. Konu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da dahil olduğu Rönesans Partisi tarafından mecliste gündeme getirilecek. Son haberler partinin böceklerin önlenmesini geliştirmeye yönelik mevzuat taslağı üzerinde çalıştığını gösteriyor. Sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa Partisi geçmişte hükümeti eylemsizlikle suçlamıştı.

Eylem planı talebi

Ulaştırma Bakanı Clement Beaune konuyla ilgili X (eski adıyla Twitter) platformundan yaptığı açıklamada , amaçlarının ‘güven vermek’ ve ‘korumak’ olduğunu belirterek, ‘karşı önlemler ve yolcuların korunması için yapılabilecekleri temsilcilerle görüşeceklerini’ ifade etti. AFP’nin haberine göre Paris belediyesi hükümetten tahtakurularıyla mücadele için bir ‘eylem planı’ geliştirmesini istedi ve bu tür parazitlerin ‘kitlesel’ geri dönüşü konusundaki endişelerini dile getirdi. Paris Belediye Başkanı Yardımcısı Emmanuel Gregoire tüm Fransa’nın Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, devletin bu belanın boyutuna uygun bir eylem planı uygulamak için acil bir toplantı yapması gerektiğini bildirdi.

Fotoğraf Altı: Paris'te tahtakurusu istilası endişe yarattı. (AFP)

Paris'te tahtakurusu istilası endişe yarattı. (AFP)

SNCF demiryolu grubu geçtiğimiz cuma günü AFP’ye, ‘son günlerde yüksek hızlı trenlerinde tahtakurularının varlığına dair herhangi bir vakanın doğrulanmadığını’ bildirdi.

Söz konusu böcekler 1950'li yıllarda günlük yaşamdan kaybolurken, pestisitlere karşı direncin kaydedilmesinin yanı sıra giderek artan mobil yaşam temposu ve kullanılmış mal satın alan tüketiciler nedeniyle bazı gelişmiş ülkelerde son otuz yılda yeniden ortaya çıktı.

Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.