Beynin göz yanılsamasına tepkisi

Trafik ışığının renginden emin olmak, sürüş güveliği açısından çok önemlidir. Optik yanılsama, ilk bakışta en üstteki ışık kırmızı renkte göründüğü için kendinizden şüphe etmenize neden olabilir. Ancak cam göbeği filtresi kaldırıldığında, aslında gri olduğunu ve beyniniz sizi başka türlü düşünmeniz için kandırdığı ortaya çıkıyor.

İllüzyonist Dean Jackson, konuya dair yaptığı açıklamada “Beyniniz sizi bunun kırmızı renk olduğuna ikna etmek için fazla mesai yapıyor” dedi.

İnsan gözünün arkasında bulunan fotoreseptörlerin, parlak ışığa tepki veren hücreler olduğu biliniyor. Söz konusu reseptörler ‘çubuklar’ ve ‘koniler’ olmak üzere iki tipte bulunuyor. Çubuklar harekete ve gece görüşüne duyarlıyken koniler ise renkleri algılıyor.

İnsanlarda üç tür koni hücresi mevcut. Her biri kırmızı, yeşil veya mavi olmak üzere belirli bir renge daha duyarlı. Bu nedenle ‘göksel filtre’ kırmızı bir ışığa yerleştirildiğinde, büyük çoğunluğu ışığı geçiremiyor ve pbje koyu gri veya siyah renkte görünüyor.

Bununla birlikte beynimiz görüntünün bağlamını tanıyor ve kırmızı görünmesi gerektiğini düşünerek gri ışığı bu renkte gösteriyor.

Jackson duruma dair, göksel filtreden çizgilerle kaplanabilen gri bir kola şişesinin görüntüsünü gösteren başka bir örnek veriyor. Filtreli çizgiler aynı nedenden dolayı kırmızı görünüyor. Ancak filtresiz çizgiler renk sabitliği ilkesi nedeniyle bu rengi gösteriyor.
Şarku'l Awsat Londra muhabirinin İngiliz Daily Mail gazetesinden çevirdiğine göre bu, gözlerimizin ve beynimizin objeleri farklı ışıklarda aynı renkte algılamasını sağlayan fenomen olarak biliniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.