Baharın ve yeniden dirilişin müjdecisi Nevruz Bayramı Kutlu Olsun!

Bugün, Adriyatik’ten Çin Seddine bütün Türk dünyasında baharın müjdecisi, yeniden dirilişin müjdecisi Nevruz Bayramı, bugün kutlanıyor.

Türk kültürünün önemli günlerinden, baharın ve yeniden dirilişin müjdecisi 21 Mart Nevruz Bayramı, Türk coğrafyalarında bugün kutlanmaya başladı. "Yeni gün" anlamına gelen bayram gününde, Türk halkları, gece ve gündüzün eşitlenmesiyle baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutluyor. Ateşin üzerinden atlama başta olmak üzere bu günde yumurta boyama ve yumurta tokuşturma, dilek tutma gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.

NEVRUZ TÜM COŞKUSUYLA ADETA BAYRAM HAVASI YAŞATIYOR

Baharın müjdecisi, yeniden doğuşun sembolü Nevruz Bayramı, Türk dünyasının ortak değeri olarak biliniyor. Türk dünyasının doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar yapılan Nevruz etkinlikleri tüm coşkusuyla adeta bayram havası yaşatıyor.  Türk dünyasında yapılan kutlamalar farklılık gösterse de yediden yetmişe herkes bayram havasına bürünüyor. Nevruz aşının ocakta tüttüğü, şiirlerin okunduğu, dansların yapıldığı, oyunların oynandığı bu gün aynı zamanda barışı ve huzuru temsil ediyor.

İlk olarak evin içi ve dışı temizlenir. Bayrama birkaç gün kala tatlı hazırlıkları yapılmaya başlanır. Nevruz ateşi için ise odun, çalı ve gerekli otlar hazırlanır. 

Türk dünyasını Nevruz coşkusu sardı

NEVRUZ'DA NELER YAPILIR?

Genellikle Türkistan ve Anadolu coğrafyalarında kutlanan bayramda, çeşitli etkinlikler boy gösterir. Etkinlerde, baharın gelişini kutlamak üzere ateşin üzerinden atlanır. Kadınlar rengarenk kıyafetler giyerken, kadın erkek çocuk ateşin etrafında dans ederler. Aynı zamanda bu günün anlamlı olduğuna inanan halk çeşitli dileklerde bulunarak ağaçlara mendil bağlarlar. Ayrıca, bu bayramın kutlandığı yerlerde helva ve pilav da dağıtılır. Eski Türk geleneğine uygun şekilde Nevruz günü, büyüklerin mezarlıkları ziyaret edilir, şeker/tatlı bırakılır. Nevruz Bayramı’nda yarışmalar, oyunlar, gösteriler sergilenir. Baharın gelişi doyasıya kutlanır. Nevruz’da Türkler kırlara çıkarlar. Nevruz günü hastalıkları, huzursuzlukları geçen senede kalsın diye “Ağırlığım, uğurluğum sende kalsın” diyerek ateşin üstünden atlarlar.  Nevruz, Türk Dünyası’nı bir arada tutan, Türk'ün kederini de neşesini de hatırladığı bir gün olarak kutlanmaya devam ediyor. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.