Özbekistan'da “Maturidilik Doktrini ve Şimdiki Zaman” Sempozyumu Düzenlendi  | Stratejik Düşünce EnstitüsüMaturidi'nin kurmuş olduğu "Maturidilik" inanç felsefesi, günümüzde başta Türkiye olmak üzere, Özbekistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Balkan Ülkeleri, Malezya ve Endonezya da, Orta Asya ülkelerinde yaygındır.

Semerkant'lı olan Maturidi’nin ilkelerine göre;

Cüzi iradeyi kul, yani insan oluşturur. Allah kulun gücünün yetmediğini ona emretmez!

Allah’ı tanımak aklen vaciptir, yani her kişi her durumda Allah’ı bilmelidir.

İman artıp eksilmez. Ameller imanın bir parçası değil, ama insanların imanı zayıf, orta ve güçlü olabilir. Allah’ın her emrinin fiilinin mutlaka bir hikmeti vardır.

İslam dini statik değil, dinamiktir. Toplumda insanlar birbirini kucaklamalı ve birbirini incitmemelidir. Kalpler kırılmamalı, gönüller kazanılmalıdır. Herkes Hak ve Hakikat peşinde olmalıdır. Devlet Adamlarından beklenilen öncelikli özellik Adaletli olmalarıdır.

Dini aşırılıklara ve taassuba gidilmemelidir..vb..

Toplumun huzur ve güveni, mutluluğuna katkıda bulunmak, karşılaşılan zorlukları yenmek, toplumda Adalet ve Eşitliği sağlamak, işleri ehline vermek ve dürüst davranmak istiyorsak, Maturidi'nin eserlerini okuyarak akletmeliyiz ve feyz almalıyız.

Dini ütopik yapıdan uzaklaştırıp, gerçekçi ve her ortamda yaşanabilir bir din anlayışıyla dini metinlerin aklı ön planda tutarak yorumlanması gerektiğine inanan Maturidi'ye göre insan, gerçek anlamda aklını kullanan erdemli ve faziletli bir varlıktır.

O'nun din anlayışında uzlaşma esastır.

Genelde her dini inanç ve düşüncelerini savunanlar, en doğru ve en haklı olduklarını iddia ederken ve kendilerine bazı kesimleri ayrımcılık yaparak itham ederken, Maturidi; akli olmayan delillerin kanıt olarak kullanılamayacağını savunur ve kimseye farklı olumsuz adlar takarak ayrımcılık yapmaz! Çünkü O'na göre din, insanların zihninde ve kalbinde oluşan herkesi mutluluğa götüren bir anlayış sistemidir.

İslamiyet’in şekilcilikten ibaret olmadığını, insanlar arasında ayrım yapılamayacağını dile getirir. Ayrımcılığa set çeken Maturidi, Kur'an’daki ayetlerin çoğunda "Akletmezmisiniz!.." uyarılarına dikkat çeker ve inançlarda samimiyeti, doğruluk ve sağlamlılığı önemser, dış görünüşü ve kalıplaşmış söylemleri dışlar.

Öncelikle sosyal hayatta ve insani ilişkilerde "Ahlaklı Olmayı" önerir.

Maturidi Hak ve gerçek aşığı olarak dinin siyasete de alet edilmemesini, edilirse de toplumun bundan zarar göreceğini yıllar önceden bugüne ulaştırmış, özellikle de bilim insanlarının siyasetten uzak durmalarını istemiştir. Çağımızda da, toplumda Ahlaklı davranmanın ne kadar önemli olduğunu hemen hemen herkesin kavradığını anlamak lazımdır..

Maturidi fikir ve görüşlerini öğrenmek ve yeni kuşaklara aktarmak yolunda kendini sorumlu hisseden her insanımızın, düşünceler üretmesi ve yenileşmesi dileğiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.