Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra, ilk öğretmenliğimi yaptığım Bursa-İznik-Müşküle Köyü’nde, onları yakından tanıma ve inceleme imkanım oldu..

Yıllar sonra da, kayınbiraderimin Balıkesir-Ayvalık-Bizimköy’deki yazlığında yıllarca hasadını izledim.

Meyvesi soframın vazgeçilmezi; yağı midemin dostu, sağlığımın iksiri.

Zeytin ağacı…

Ne diyor dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet;

"Yaşamayı ciddiye alacaksın

Öylesine ciddiye alacaksın ki

Mesala yetmişinde bile zeytin ağacı dikeceksin

Öyle çocuklara falan kalır diye değil

Ölümden korktuğun halde

Ölüme inanmadığın için…"

Sevdalara da konu olmuş zeytin ağacı, hüzünlere de;

"Evlerinin önü zeytin ağacı

Dökülmüş yaprağı kalmış siyeci

Eğer gönlün bende yok ise

Sen bana kardaş de canım ben sana bacı" (Muzaffer Sarısözen)

..

Önde zeytin ağaçları arkasında yar
Sene 1946
Mevsim sonbahar
Önde zeytin ağaçları neyleyim neyleyim

Yar yar
Seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar.
(Bedri Rahmi Eyüboğlu)

**

ZEYTİN AĞACI SÖZLERİ

- Dünya nimetinde gözüm yok ama bir zeytin ağacının gölgesinde bir bardak çay olursa olsun. (Nazan Bekiroğlu)

- Zahmetli olur dallarından toplaması, alın teri ile yıkanmıştır yağının her damlası, sağlığın başında gelir zeytinyağı, hastalıklara dost, tansiyona, şekere de iyi gelir.

- Dostluk ve para, zeytinyağı ve su gibidir.

- Allah seni inandırsın limon ile zeytinin yakınlığını bile kıskanır oldum.

- Sofradaki bir zeytini iki kere de yemek başlı başına bir sanattır.

- Zeytin ağaçları dikeceğiz, kanlı postallarınızın bastığı yerlere. Barış için, sevgi için, umut için.

- Zeytinyağını yiyiniz ve onunla yağlanınız. Zira onda yetmiş derde deva vardır. Bu dertlerden birisi de cüzzam hastalığıdır. (Hadisi Şerif)

ZEYTİNCİLİK KANUNU ENGELİ

1939 yılında çıkarılan ve "Zeytincilik Kanunu" olarak bilinen yasa hâlâ yürürlükte. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun bugüne kadar zeytinliklerin korunmasında kilit rol oynadı. 

20 yıllık  AKP iktidarı sırasında bu kanunun, ‘zeytinliklerin maden arama veya taş ocağı işletmeciliğine açılması’ amacıyla değiştirilmesi teklifi 8 kez ( 2003, 2006, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014 ve 2017’de) TBMM’ye getirildi, ancak tepkiler üzerine bir türlü yasalaştırılamadı.

Yasa değişikliğini başaramayan iktidar, amacına yönetmelik değişikliği ile ulaşmaya çalışıyor.

1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, zeytinliklerin maden projelerine açılması mümkün hale getiriliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan, Maden Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te, "elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin" zeytinlik alanlarına denk gelmesi durumunda "zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına" Bakanlık tarafından izin verilebileceği belirtiliyor.

Yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a dava açıldığı için şimdi gözler yargıya çevrilmiş durumda.

BİR UMUDUMUZ VAR

Geçmişte yaşanan bir yargı kararı, geçimini zeytincilikten kazananlar ile zeytin dostlarını bir nebze de olsun umutlandırıyor.

O yargı kararının öyküsü de şöyle:

2013-2015' yılları arasında Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde yapılması planlanan bir termik santral projesi için 3573 Sayılı Yasaya dayanılarak çıkarılan Yönetmelik'te yapılan değişiklikle zeytinlikler "kamu yararı" aranmak koşuluyla maden ve yenilenebilir enerji projelerine açılmıştı. Bunun ardından Greenpeace başta olmak üzere çevre örgütlerinin çalışmalarıyla açılan davalar sonucunda Danıştay bu yönetmelik değişikliğini iptal etti.

Bu iktidar döneminde iktisadi, idari, sosyal ve tarihi birçok değişiklikle ‘eski Türkiye !’ silinmeye çalışıldı.

2023’te Atatürk Cumhuriyetine ‘Altın Vuruş’a niyetlenenleri Türk halkının ‘seçim sandığı’yla duvara toslatacağına olan inancımızı tekrarlıyor’, zeytincilere ve zeytin dostlarına ‘dayanın, elbet her gecenin bir sabahı vardır’ diyoruz.

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.