Nisan ayıyla birlikte doğanın yeniden uyanışı ve canlanışı, içimizdeki coşkuyu artırdı. Baharın getirdiği enerjiyle gönüller açıldı, umutlar yeşerir oldu. ‘Geldi Nisan ayları gevşer gönül yayları’ sözü de bu gelişmeleri tanımlayan hoş bir özdeyiş olarak dilimize takıldı.

Ayın başlangıcı ‘Nisan 1’ şakasıyla anlam buluyor. Dünyanın birçok bölgesinde "1 Nisan Şaka Günü" nde yapılan, ilk bakışta gerçek gibi algılanan şakalar, uzun yıllar geçmesine karşın hafızalardaki yerini koruyor.

1 Nisan’ın tarihçesine gelince;

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.

..

İKİ KEZ 1 NİSAN ŞAKASI YAŞADIK

Yeri gelmişken vurgulamak isterim ki, biz bu yıl (2024) iki kez 1 Nisan şakası yaşadık.

Birinci 1 Nisan şakası tarihi ve geleneksel olanı.

İkinci 1 Nisan şakası ise yerel seçim sonuçları…

31 Mart 2024 yerel seçim sonuçları, ülkemizde büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılandı. Halkın iradesinin sandıkta tecelli ettiği bu önemli gün, demokrasimizin bir kez daha güçlendiğinin bir göstergesiydi.

Yerel Seçim sonuçları 1 Nisan 2024 Pazartesi günü netleştiğinde, Ana muhalefet Partisi CHP için de, iktidardaki AKP için de 1 Nisan şakası gibi sürpriz oldu.

Her ne kadar 1 Nisan şakası dediysek de, 31 Mart 2024 yerel seçimi sonuçları CHP ve ona oy verenler açısından aynı zamanda, şeker bayramı ve 23 Nisan bayramı öncesinde ayrı bir bayram oldu.

..

KAZANILAN BELEDİYE BAŞKANI SAYISI

CHP 35 il, AKP 24 il, DEM 10 il, MHP 8 il, YRP 2 il, İYİ P 1 il, BBP 1 ilin Belediye Başkanlığını kazandı.

..

BELEDİYE BAŞKANI SEÇİMİ OY ORANLARI

CHP - %37.7

AKP - %35.48

YRP - % 6.29

DEM - % 5.7

MHP - % 4.98

İYİ P - %3.76

ZAFER P - %1.73

SAADET P - %1.09

Diğer Partiler - % 1’in altında.

..

İL GENEL MECLİSİ OY ORANLARI

CHP - % 34.47 - 15.791.979 Oy

AK Parti - % 32.42 - 14.851.498 Oy

YRP - % 6.96 - 3.190.511 Oy

MHP - % 6.58 - 3.017.009 Oy

DEM - % 5.77 - 2.646.124 Oy

Diğer Partiler - % 13.48 - 6.157.900 Oy

..

DİĞER 2 BAYRAM

Bu sevinçli atmosferi, Şeker Bayramı, ardından da 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkusu takip ediyor.

Şeker Bayramı, sevdiklerimizle bir araya gelerek birlikte mutlu anlar yaşadığımız, paylaşmanın önemini vurgulayan özel günler. Bu özel günler seçim sonuçlarıyla birleşince, mutluluk ve paylaşma duygusu daha da arttı. Birlikte yapılan kutlamalar, seçim sürecinin yorgunluğunu ve gerilimini geride bırakarak halkın birlik ve beraberliğini pekiştirdi.

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve egemenliğin millete verildiği önemli bir gün. Bu özel gün, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakabilmek için milli egemenliğin önemini vurguluyor.

Tabii ki ülkemizde ve dışta (özellikle yakın çevremizde) yaşanan acıları unutmuş, cebimizdeki, cüzdanımızdaki yangı artık hissetmiyor değiliz. Sadece, bayram arası verdik.

Bu sevinçli günlerin, halkımızın birlik ve beraberliğiyle daha da güçlenerek ülkemizi daha ileriye taşıyacağına olan inancım tamdır.

Seçimlerden çıkan sonuçların ülkemize hayırlı olmasını temenni ederken, bayramların ve özel günlerin birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesini içtenlikle diliyorum.

Ve.. İşçi ve Emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramını şimdiden kutluyor, selamlıyorum.

---

ŞEKER VE 23 NİSAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN..

remzidilan_48@hotmail.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.