Kamu bankalarına ait sigorta şirketleri TVF'ye devrediliyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri Türkiye Varlık Fonu'na devrediliyor. Sürecin, 2020'nin ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında, kamu bankalarına ait sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu'nda (TVF) tek çatı altında toplanması için harekete geçildi.

YEP çerçevesinde, sigortacılık ve bireysel emeklilik sektöründe planlanan reformlara yönelik geçtiğimiz aylarda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türk Reasürans AŞ'nin kurulmasının ardından, Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri, TVF tarafından kurulacak bir şirkete devredilecek.

Hisse devrinin ardından Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta ve Halk Sigorta birleşme işlemlerine başlayacak. Bireysel emeklilik grubunda ise; Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik birleşmeye yönelik adımlar atacak.

2020'NİN İLK ÇEYREĞİNDE TAMAMLANACAK

Sigorta ve emeklilik sektörünü yakından ilgilendiren sürecin, 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Varlık Fonu tarafından yapılan açıklamada, kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin faaliyetlerini tek bir çatı altında sürdürmesinin, ölçek ekonomisinin oluşturulmasına ve bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlamasının hedeflendiği kaydedildi.

"BU PROJEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

TVF'nin açıklamasında ayrıca "Türkiye sigorta sektörünün bağımsız ve dinamik bir yapıya kavuşturulacağına, doğru yapısal adımlar atıldığında küresel rekabet gücünün artacağına inanıyoruz. Bu projeyi, yol haritamızda belirtilen Türkiye’nin stratejik yatırımlarına sermaye sağlama ve finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonlarımız doğrultusunda değerlendiriyor ve çok önemsiyoruz"  ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE, 2018 İTİBARİYLE YILLIK KİŞİ BAŞI PRİM ÜRETİMİNDE 65. SIRADA

Varlık Fonu'nun paylaştığı verilere göre, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüklüğünde dünyada 19. sırada yer alan Türkiye, prim üretiminde ise 39. ülke konumunda bulunuyor. Dünyada 2018 yılında kişi başına düşen yıllık ortalama sigorta prim üretimi 682 dolar seviyesindeyken, gelişmiş pazarlarda bu değer 3.737 dolar, Türkiye’de ise 127 dolar düzeyinde. Kişi başına düşen yıllık doğrudan prim üretimi oranında ise Türkiye, 2018 yılı itibarıyla ilk 88 ülke içinde 65’inci sırada yer alıyor. Toplam prim üretiminde Türkiye’de hayat grubunun payı yıllar itibarıyla ortalama yüzde 13 seviyesindeyken; bu oran dünya genelinde ise yüzde 54. (Borsagündem)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.