Uluslararası Ceza Mahkemesinden Putin hakkında yakalama kararı!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında Ukrayna'daki savaş suçları nedeniyle yakalama kararı çıkardı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.

Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) dün yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Lvova-Belova hakkında, Ukrayna-Rusya Savaşı sırasında Ukraynalı çocukların Rusya'ya kaçırılması suçundan yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada, Ukraynalı çocukların Rusya'ya yasa dışı götürülmesi suçuna her iki şüphelinin de katıldığına işaret edilerek Putin'in kontrolü altındaki kişilerin bu suçu işlemesine engel olmadığı gerekçesiyle sorumlu tutulduğu ifade edildi.

AA'nın aktardığı habere göre Putin ve Lvova-Belova'nın Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi suretiyle savaş suçu işledikleri yönünde yeterli şüphenin bulunduğu aktarılan açıklamada, yakalama kararının UCM Başsavcılığının 22 Şubat 2023 tarihli talebi üzerine verildiği kaydedildi.

KARAR, YENİ SAVAŞ SUÇLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ALINDI

Açıklamada, yakalama kararının mağdurları korumak adına başta gizli tutulmasının düşünüldüğü ancak halihazırda suçların işlenmeye devam etmesini göz önünde bulunduran Mahkemenin, yeni suç işlenmesini önlemek amacıyla kararı kamuya açıkladığı belirtildi.

UKRAYNA: TERÖRİST DEVLETİN BAŞI MUTLAKA MAHKEMEYE ÇIKMALI

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ise sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, Putin ve Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle çıkarılan yakalama kararını değerlendirdi.

UCM’nin bu kararını “adalet yolunda önemli bir adım” olarak nitelendiren Şmıgal, “Bu ve diğer saldırganlık suçlarının sorumlusu Putin'dir. Terörist devletin başkanı mutlaka mahkemeye çıkmalı ve Ukrayna’ya karşı işlediği tüm suçlardan sorumlu olmalıdır.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, UCM’nin kararını takdirle karşıladıklarını belirterek, “Uluslararası suçlular, çocukları kaçırma ve diğer uluslararası suçlardan sorumlu tutulacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.