Ukrayna’da savaş sürüyor: Çatışmalar Harkiv cephesinde yoğunlaşıyor

Rusya, Harkiv'de Ukrayna kuvvetlerine bağlı bir komuta merkezinin imha edildiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı son açıklamada, yüksek hassasiyetli bir füze saldırısı ile Zaporijya şehri yakınlarında Ukrayna ordusunun Donbass'taki operasyonlarını desteklemek için kurulan 70 bin ton yakıt içeren bir depolama tesisinin imha edildiğini duyurdu. 

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'den aktardığı habere göre Harkiv’e bağlı Veliky Berluk ilçesinde, Ukrayna Kuvvetleri Harekat Grubu'nun gelişmiş Komuta Merkezi imha edildi. Kobyansk cephesindeki Rus Batı güçler grubunun hava kuvvetleri ve topçu birlikleri, Harkiv’in Olshana, Ivanovka, Timkovka ve Krakhmalno bölgeleri ile Lugansk'taki Stel'makhivka’da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birliklerini hedef alan saldırılar düzenledi.

Ukraynalı yetkililer, Rus işgal güçlerinin ülkenin güneydoğusundaki Zaporijya şehrinde bir apartmanı hedef alması sonucu 50 yaşındaki bir kişi ve 11 yaşındaki kızının öldüğünü bildirdi.

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, söz konusu çocuğun annesinin (46) ise enkazdan çıkarıldığını açıkladı.

Zaporijya Kent Konseyi Sekreteri Anatoly Kortev, Rusya’nın gece saatlerinde başlattığı saldırıda iki füzenin binalardan birini tahrip ettiğini ve onlarca başka binaya zarar verdiğini belirtti. Kortev, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Nefret dolu Rus teröristler Zaporijya’ya tekrar saldırdı ve hayatlar kaybedildi” ifadelerini kullandı.

Zaporijya bölgesinin, Şubat 2022'de Rus saldırısının başlamasının ardından Moskova tarafından ilhak edilen dört Ukrayna bölgesinden biri olması dikkat çekiyor.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ve diğer Ukraynalı yetkililer, Paskalya Bayramı’nı kutladılar.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Korgeneral Valery Zaluzhny, Paskalya Bayramı’nın ‘yaşamın ölüme karşı zaferini’ simgelediğini söyledi. Zaluzhny, Ukrayna'yı silah ve mühimmatla destekleyen ve Ukrayna'nın "zafere ve adaletin galip gelmesine her geçen gün yaklaşmasına" yardım eden Batılı müttefiklere teşekkür etti.

Kiev, Ukrayna kuvvetlerinin dört cephede 50'den fazla Rus saldırısını püskürtmeyi başardığını duyurdu. Ukrayna Ulusal Haber Ajansı Ukrinform’un bildirdiğine göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Düşman Liman, Bahmut, Avdiyivka ve Marinka eksenlerinde saldırı operasyonlarına odaklanmaya devam ediyor. Son 24 saat içinde, tüm Ukrayna askerlerinin cesareti sayesinde, belirtilen bölgelerde 50'den fazla düşman saldırısı püskürtüldü. Rus işgal kuvvetleri son 24 saat içinde 4 füze attı ve 40 baskın düzenledi. Rus işgalciler çoklu fırlatma roket sistemleri ile Ukrayna askeri bölgelerini ve yerleşim bölgelerindeki sivil altyapıyı 58 kez hedef aldı. Buna karşın Rus mevzilerine yönelik 12 hava saldırısı başladı. Füze ve topçu birlikleri iki Rus grubunu, bir cephane deposunu, bir uçaksavar savunma sistemini ve beş elektronik harp istasyonunu bombaladı."

Öte yandan Ukraynalı elektrik şirketi Ukrango, “Telegram” uygulaması aracılığıyla yaptığı açıklamada, “Rus işgalcilerin Ukrayna genelindeki büyük enerji tesislerini bin 200'den fazla füze ve insansız hava aracı ile hedef aldığını” açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Avrupa enerji sistemlerinin hiçbiri bu kadar büyük ölçekli yıkıcı girişimlere maruz kalmadı. Ruslar, büyük enerji tesislerine bin 200'den fazla füze ve insansız hava aracı fırlattı. Ne yazık ki, 250'den fazlası hedefi vurdu ve ana ağların yüzde 43'üne zarar verdi. Tüm hidroelektrik ve termik santraller bombalandı ve farklı derecelerde hasar gördü.”

İlgili bir bağlamda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırı savaşına rağmen ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılma yolunda olduğunu söyledi. Zelenskiy Cumartesi akşamı Kiev'de yayınladığı videolu mesajında, Batı'dan gelen yeni askeri yardım ve uluslararası destek ışığında Ukrayna'nın bir haftadır "NATO yolunda" yürüdüğünü ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Litvanya, bu hafta yaptığı açıklamada NATO’nun önümüzdeki Temmuz'da başkent Vilnius'ta yapacağı zirveye Ukrayna'nın davet edilmesi gerektiğini belirtti.

Kremlin'e göre Zelenskiy'nin NATO'ya üyelik hedefi Rus savaşının sebeplerinden biri. Ülkesinin hızlı bir şekilde NATO'ya katılımı için 2022 yılının sonbaharında başvuru yapan Zelenskiy, Ukrayna için ayrıcalıklı muamele istiyor. Alman hükümeti ve ABD'nin bu konuda çekinceleri var. Genel olarak, Batı ittifakına katılmanın temel koşulu, aday ülkenin uluslararası çatışmalara ve sınır anlaşmazlıklarına bulaşmış olmaması.

Şarku'l Avsat Ortadoğu Haber Ajansı / Kiev, Moskova 

Anahtar Kelimeler:
RusyaUkraynaHarkiv
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.