Türk ve Müslüman devletlerini utandıracak hamle Kanada’dan geldi

Kanada Parlamentosu, Çin zulmü yüzünden ülkesinden ayrılan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde Çin'e iade edilme tehlikesi altında olan 10 bin Doğu Türkistanlı Uygur Türkünün Kanada'ya yerleştirilmesini teklif eden yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Milletvekili Sameer Zuberi'nin sunduğu tasarı sayesinde Çin zulmüyle karşı karşıya olan Doğu Türkistanlılar için Kanada güvenli limanlardan birisi haline gelecek.

Doğu Türkistan'da Çin zulmü altında kalan Uygur Türkleri eğitim, seyahat gibi çeşitli sebeplerle gittiği ülkelerden vatanlarına geri dönemiyor. Ülkelerine dönen Uygur Türkleri Çin'in toplama kamplarına alınıyor. Can güvenliği tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Çok uzun süredir bu baskıya maruz kalan Uygur Türkleri dünya kamuoyuna sesini duyurmaya çalışıyor.

TÜRK VE MÜSLÜMAN DEVLETLERİ SESSİZ 

Türk ve Müslüman devletleri, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da işlemekte olduğu soykırım, asimilasyon ve baskı politikasına karşı her zaman olduğu gibi sessizliğini koruyor. Geçen sene Birleşmiş Milletler'e sunulan, Çin'in Uygur Türkleri ile ilgili araştırma teklifi Batılı devletler tarafından desteklenmişti. Türk ve Müslüman devletleri ise sunulan teklife hayr oyu kullanmıştı. 2023'ün başlarında ise Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi Çin'in çizdiği sınırlar çerçevesinde Doğu Türkistan'ı ziyaret ettikten sonra Çin'i öven açıklamalarda bulunmuştu.

UYGUR TÜRKLERİ 2024'TEN İTİBAREN KANADA'YA YERLEŞEBİLECEK

Söz konusu yasa ile Çin baskısı yüzünden vatanlarından ayrılmak zorunda kalan ve Çin'e iade edilme tehlikesi bulunan 10 bin Doğu Türkistanlı Uygur Türkü, 2024 yılında Kanada'ya yerleşebilecek. 

KANADA PARLAMENTOSU, ÇİN ZULMÜNÜ “SOYKIRIM” OLARAK TANIMIŞTI

Kanada Parlamentosu, Şubat 2021’de, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarına yönelik uyguladığı asimile ve baskı politikalarını “soykırım” olarak tanımıştı.

EN AZ BİN 600 UYGUR TÜRKÜ GÖZALTINA ALINDI VEYA ÇİN’E GÖNDERİLDİ

Araştırmalara göre bugüne kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve özellikle Müslüman ülkelerden ikamet etmekte olanlardan en az bin 600 Uygur Türkü, Çin yönetiminin baskıları sonucu gözaltına alındı ​​veya Çin'e geri gönderildi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.