Soykırım Yargılaması hikaye kaldı: İsrail bombardımanları devam ediyor ve Gazze'deki siviller perişan haldeler!

Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'i Gazze Şeridi'nde ‘soykırım’ anlamına gelebilecek herhangi bir eylemi engellemeye çağıran kararının ertesi günü sivillerin kaderi bugün de ciddi bir endişe konusu olmaya devam ediyor. İsrail bombardımanı devam ediyor.

Bu endişeler, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde, İsrail güçleri ile Hamas hareketi arasında amansız bombardımanlara ve şiddetli çatışmalara tanık olan Han Yunus'a odaklanıyor. Bu da son günlerde binlerce sivilin kaçmasına, Nasır ve el Emel hastanelerinin çalışma kapasitesinin artmasına yol açtı.

Filistinliler, İsrail'in Han Yunus şehrine yönelik kara ve hava saldırısından kaçtıktan sonra güney Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrine varıyor (AP)

Filistinliler, İsrail'in Han Yunus şehrine yönelik kara ve hava saldırısından kaçtıktan sonra güney Gazze Şeridi'ndeki Refah şehrine varıyor (AP)

Gazze Sağlık Bakanlığı, Han Yunus ve Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine gece boyunca aralıksız devam eden bombardımanda 135 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Hamas hükümetinin enformasyon ofisi bugün, sabah saatlerinde Han Yunus kampına ve Nasır Tıp Kompleksi çevresine yoğun topçu bombardımanı düzenlediğini ve bunun hastanede elektrik kesintisine ve birçok hizmetin verilememesine yol açtığını belirtti.

Yaralı bir Filistinli, Han Yunus'tan kaçtıktan sonra Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine ulaştı (AP)

Yaralı bir Filistinli, Han Yunus'tan kaçtıktan sonra Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine ulaştı (AP)

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus X platformundan yaptığı açıklamada, “Nasır Hastanesi çevresindeki çatışmalar yoğunlaşırken yüzlerce hasta ve sağlık personeli kaçtı. Hastanede hâlâ 350 hasta ve (çatışmalar nedeniyle) 5 bin kişi yerinden edilmiş durumda” ifadesini kullandı.

Gazze Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Şiddetli yağmurlar Refah, Han Yunus, Nuseyrat kampı, Deyr el-Beleh ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerinden edilmişlere yönelik binlerce çadırı sular altında bıraktı ve yerinden edilmişlerin acılarını artırdı” dedi.

Basal, “On binlerce çocuk geceyi yağmurda ve aşırı soğukta, devam eden elektrik kesintileri ve gaz eksikliği nedeniyle yeterli örtü ve ısıtma olmadan geçiriyor, bu da bulaşıcı hastalıkların yayılma olasılığını artırıyor ve  durumu daha da kötüleştiriyor” şeklinde konuştu.

Görgü tanıkları, Han Yunus şehrinin çeşitli bölgelerinde Hamas ile İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Tarihi karar

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ‘utanç verici bir suçlama’ olarak değerlendirdiği, İsrail'i Gazze'de soykırım anlamına gelebilecek herhangi bir eylemde bulunmayı engellemeye çağırdı.

Mahkeme, mutlak abluka uygulanan Gazze Şeridi'ne uluslararası yardım girişini kontrol eden İsrail'in, ‘Filistinlilerin acil ihtiyaç duyduğu insani yardımın’ sağlanması için ‘hemen adım atması’ gerektiğini açıkladı.

Yerinden edilmiş Filistinli bir adam, şiddetli yağmur nedeniyle sular altında kalan çadırlar arasında bir kadının yolunu bulmasına yardım ediyor ( AFP)

Yerinden edilmiş Filistinli bir adam, şiddetli yağmur nedeniyle sular altında kalan çadırlar arasında bir kadının yolunu bulmasına yardım ediyor ( AFP)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Cezayir'in talebi üzerine Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını görüşmek üzere Çarşamba günü toplanacak.

Ancak merkezi Lahey'de bulunan mahkeme, Hamas’ın 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı benzeri görülmemiş saldırıya karşılık İsrail ordusunun yıkıcı bir harekat yürüttüğü Gazze'de ateşkes talebinde bulunmadı.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı sırasında yaklaşık 250 kişi kaçırılırken, bunlardan 100'ü Kasım ayı sonunda gerçekleştirilen ateşkes sırasında Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında serbest bırakıldı.

Saldırıya yanıt olarak İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırma sözü verdi. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail saldırıları büyük çoğunluğu kadın, çocuk ve gençlerden oluşan 26 bin 83 kişinin ölümüne yol açtı.

“Dünyanın bize sempati duymaya başladığını hissediyorum”

Avrupa Birliği, Washington'un ‘temelsiz’ olduğunu söylediği bu kararın ‘derhal’ uygulanmasını talep ederken, Fransa, soykırım suçunun ‘niyet kanıtı’ gerektirdiğini vurguladı.

Brezilya, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla karara ‘tam ve derhal saygı gösterilmesi’ çağrısında bulundu.

Karar, Türkiye, İran, İspanya ve Hamas liderliğine ev sahipliği yapan arabulucu Katar tarafından memnuniyetle karşılandı.

42 yaşındaki Filistinli Maha Yasin, “Dünya ilk kez İsrail'e sınırları aştığını söylüyor. İsrail'in Gazze'de dört ay boyunca bize yaptıkları tarihte hiç yaşanmadı” dedi.

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre bombalamalar ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen 1,7 milyon Filistinliden biri olan Yasin, "En azından dünyanın bize sempati duymaya başladığını hissediyorum” dedi.

Paris'te toplantı

Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını reddetmesine rağmen İsrail, rehinelerin serbest bırakılması karşılığında ‘ateşkes’ sağlanmasına yönelik görüşmelere katılıyor.

Yerinden edilmiş bir Filistinli, Refah'ta şiddetli yağmurlar nedeniyle sular altında kalan çadırdan suyu boşaltmak için kova kullanıyor (AFP)

Yerinden edilmiş bir Filistinli, Refah'ta şiddetli yağmurlar nedeniyle sular altında kalan çadırdan suyu boşaltmak için kova kullanıyor (AFP)

Bir güvenlik kaynağı AFP’ye, önümüzdeki günlerde Paris'te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) direktörü ile Mısır, İsrail ve Katar'dan yetkililerin katılacağı bir toplantı düzenleneceğini bildirdi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Katar Emiri ile "Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması çabaları da dahil olmak üzere İsrail ve Gazze'deki son gelişmeleri" görüştüğünü duyurdu.

Kaynaklar: ŞARKU'L AVSAT-  Reuters - AFP - Bursaarena

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.