Rusya'daki seçimleri Putin kazandı: Batı'dan tepkiler gelmeye başladı

Rusya Devlet Başkanlığı seçimini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87'sinden fazlasına sahip olan Vladimir Putin kazanırken, seçimlerin adil geçmediğini savunan Batı ülkelerinde panik başladı.

Rusya Merkez Seçim Kurulu, sandıkların yüzde 70.03’ünün açıldığını duyururken, sonuçlara göre Devlet Başkanı Vladimir Putin oyların yüzde 87.17’sini alarak rekor kırdı.

Bu oran, modern Rusya tarihinde rekor seçim sonucu olarak dikkat çekerken, 2018'deki devlet başkanlığı seçimlerinde Putin oyların yüzde 76.69’una sahip olmuş, 2012'de ise yüzde 63.6 oy oranıyla devlet başkanlığını ilan etmişti.

2008'deki seçimlerde ise Dmitriy Medvedev yüzde 70.28'lik bir sonuçla seçimi kazanmıştı. Putin, daha önce de 2004 ve 2000 yıllarında sırasıyla yüzde 71.31 ve yüzde 52.9 oy alarak göreve gelmişti.

Yeni bölgelerde de Putin lider

Rusya Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ilk verilere göre, oy pusulalarının yüzde 100'ünün işlenmesinin ardından Vladimir Putin’in Lugans Halk Cumhuriyeti’ndeki (LHC) oyların yüzde 94.12'sine sahip olduğu bildirildi.

Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) oyların yüzde 95.23’üne sahip olarak mutlak zaferini ilan ederken, Zaporojye bölgesindeki sandıkların yüzde 90.29’unun açıldığı, Putin’in yüzde 92.25 ile devlet başkanlığı seçimlerini önde götürdüğü açıklandı.

Herson bölgesinde de sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı, Putin’in, bölgede yapılan seçimlerde oyların yüzde 88.12'sini alarak kazandığı bildirildi.

2014’te referandum sonrası Rusya’nın parçası haline gelen Kırım’da ise Putin’in yüzde 93.27 ile açık farkla önde götürdüğü bildirilirken, Sivastopol’da ise oyların yüzde 90,9’una sahip olduğu aktarıldı.

Başkent Moskova’da ise sandıkların yüzde 70.09’unun açıldığı, Putin’in oyların yüzde 88.8’ini alarak lider olduğu da aktarıldı.

Yeni seçilecek devlet başkanı 6 yıl görevde kalacak. İlk verilere göre sandıktan galip çıkan Putin, resmi sonuçlar açıklandıktan sonra yemin edecek ve 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak.

İlk tebrik Medvedev'den

Rusya’da Putin'in zaferini ilk kutlayan isim Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Birleşik Parti Genel Başkanı Dmitriy Medvedev olurken, bağımsız adaylığını koyan Vladimir Putin'i başkanlık seçimlerindeki zaferinden dolayı kutladı.

Telegram kanalından açıklama yapan Medvedev, “Putin'i devlet başkanlığı seçimlerindeki parlak zaferinden dolayı kutluyorum!” diye yazdı.

Duma Başkanı Volodin: Tüm vatandaşlarımızın zaferi

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, devlet başkanlığı seçimlerinin halkın Vladimir Putin’e olan yüksek güveni sergilediğini belirtti.

Duma Başkanı Volodin, sosyal medya paylaşımında, “Vladimir Vladimiroviç Putin’i ikna edici zaferinden dolayı tebrik ediyorum. Bu, ülkemizin tüm vatandaşlarının zaferidir. Güçlü Başkan, güçlü Rusya’dır” diye yazdı.

Seçim sonuçlarının tüm beklentilerin üzerinde olduğunu kaydeden Volodin, “Bu, ülkemizin güçlü olmaması için her şey yapan, onu yok etmek isteyenlere cevap” ifadesini kullandı.

Volodin, “Seçimler, toplumun pekiştiğini ve Vladimir Vladimiroviç Putin’e olan güvenin en üst düzeyde olduğunu gösterdi. Başkanımız, böyle bir desteğe dayanarak Rusya’nın gelişimi ve vatandaşların refahını artırmak için daha fazlasını yapabilir” diye ekledi.

Adaylardan ilk açıklamalar geldi

Seçimlere bağımsız olarak katılan Putin’le birlikte yarışan diğer 3 adaydan biri olan Yeni Halk Partisi milletvekili Vladislav Davankov, seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gazetecilere yaptığı ilk açıklamada, Putin'i kutlarken, seçimin şüphesiz galibi olduğunu vurgulayarak, “Elbette kazanan Vladimir Vladimiroviç Putin'dir" dedi.

Yeni Halk Partisi lideri Aleksey Neçayev ise Rusya'daki başkanlık seçimlerinin partisi için bir başarı olduğunu belirterek, “Bu seçimler tüm ülkemiz ve diğerlerinin yanı sıra Yeni Halk Partimiz için büyük bir başarıdır" ifadesini kullandı.

Putin’i kutlayan bir diğer aday ise 75 yaşındaki komünist siyasetçi Nikolay Haritonov oldu.

Rus lideri aldığı sonuç vesilesiyle tebrik eden Rusya Komünist Partisi adayı Nikolay Haritonov, kendisi ve partisinin devlet başkanlığı seçimleri sırasında dürüst ve iyi niyetli bir şekilde çalıştığını vurguladı.

‘Putin, birleşmenin sembolü oldu’

Devlet başkanlığı seçimlerini yerinde takip eden ABD'li uluslararası gözlemci, siyaset bilimci ve gazeteci Caleb Maupin, Sputnik’e verdiği demeçte, Rus lider Vladimir Putin'in artık sınırlarını savunan ülkenin birleşmesinin sembolü haline geldiğini, siyasetçi lehine verilen oyların çokluğunun şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Maupin, açıklamasında, “Rusya Devlet Başkanı siyasi bir figürden çok daha fazlası haline geldi ve ülkenin kaderini temsil ediyor. Dolayısıyla bu kadar çok oy almasına şaşırmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Simonyan seçim sonuçlarını değerlendirdi: Bizi biz olmaktan çıkarmaya çalışanlara ceza gibi yanıt

Rossiya Segodnya Medya Grubu ve Russia Today (RT) televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, başkanlık seçimlerindeki oylamanın ilk sonuçlarını “Bizi biz olmaktan çıkarmaya çalışan herkese karşı ceza gibi yanıt” olarak nitelendirdi.

Telegram kanalından açıklama yapan Simonyan, mesajında, “Evet, yurttaşlarım, tebrikler! Dedikleri gibi, yürekten ve yüzde 90’a yakın bir şekilde kutlarım. Bu, bizi biz olmaktan çıkarmaya çalışan herkes için doğrudan ve ceza gibi bir yanıttır” ifadelerini kullandı.

Batı ise sonuçlardan memnun değil

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Rusya'daki başkanlık seçimlerinin ‘özgür ve adil’ olmadığını savunurken, “Ukrayna topraklarında seçimlerin yasadışı bir şekilde gerçekleştirilmesi, seçmenlere seçim hakkı tanınmaması ve AGİT tarafından bağımsız izleme yapılmaması nedeniyle Rusya'da seçim merkezleri kapatıldı. Özgür ve adil bir seçim böyle bir şey değildir" diye yazdı.

Aynı zamanda Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in Sözcüsü Kerstin Gammelin, Tagesspiegel 'e yaptığı açıklamada, Almanya Cumhurbaşkanı’nın Vladimir Putin'e seçimlerindeki zaferi dolayısıyla tebrik mesajı göndermeyeceğini söyledi.

Batı medyasından Putin’in zaferine ilk tepkiler

Financial Times, Joseph Stalin'den bu yana en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan Putin’in Batı'nın sert ekonomik yaptırımlar uygulama girişimlerine rağmen iktidarını sağlamlaştırdığını yazdı.

Mundo ise 1999'da iktidara gelen Putin altı yıllık yeni bir dönem kazandığını, görev süresini tamamlarsa Rusya'nın 200 yılı aşkın süredir en uzun süre görev yapan lideri olacağını vurguladı.

New York Times, sessiz bir muhalefet gösterisinin 1999'dan bu yana Rusya'yı yöneten Putin'i dizginleyebileceğine dair hiçbir işaret içermediğini hatırlattı.

SPUTNİK / Moskova

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.