Pakistan'da İmran Han'ın seçim konvoyuna saldırı ve ülke ayağa kalktı

Pakistan'da eski başbakan İmran Han'ın seçim konvoyuna ateş açıldı, Han bacağından yaralandı. Saldırıda bir kişi hayatını kaybederken, partinin önde gelen isimlerinden Faysal Cavid Han dahil 6 kişinin yaralandığı bildirildi. İki bacağından yaralanan Han, Shaukat Hanum Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumunun iyi olduğu açıklandı.

Han'ın Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) partisinin sözcüsü Fawad Chaudhry Reuters'e verdiği demeçte, "Açık bir suikast girişimiydi. Han vuruldu ama durumu stabil. Çok fazla kanama oldu" dedi.

SİYASİLERDEN KINAMA

Pakistan Devlet Başkanı Arif Alvi, Han'a düzenlenen saldırıyı, "şok edici, utanç verici, haince ve korkakça" olarak niteledi.

Başbakan Şahbaz Şerif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "PTI lideri İmran Han'a yönelik saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. İçişleri Bakanı'na olayla ilgili rapor hazırlaması talimatı verdim. PTI liderinin ve yaralıların iyileşmesi ve sağlığına kavuşmaları için dua ediyorum." ifadelerini kullandı.

Şiddetin ülke siyasetinde yeri olmaması gerektiğini vurgulayan Şerif, güvenlik ve soruşturmaya ilişkin Pencap'a gerekli tüm desteğin sağlandığını belirtti.

Pakistan Ordusu saldırıyı kınadı.. 70 yaşındaki Han, orduyu kendisini iktidardan devirme planını desteklemekle suçlamıştı. Geçen hafta ordu, iddiaları yalanlamak için bir basın toplantısı düzenlemişti.

DESTEKÇİLERİ İLE YOLA ÇIKMIŞTI

Ulusal basındaki haberlere göre, 28 Ekim’de Lahor’dan beraberindeki destekçileriyle başkente doğru yola çıkan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri Han, Ghakar Mandi şehrine ulaştı.

PTI lideri Han, burada yaptığı açıklamada, “Kimse bizim hareketimizin İslamabad’da sona ereceğini düşünmesin. Bu hareket seçimler yapılana kadar 10 ay sürecek.” dedi.

PTI Genel Sekreteri Asad Umar da 11 Kasım’da İslamabad’a ulaşacaklarını belirtti.

Han’ın başkent İslamabad’a ulaştığında oturma eylemi yapacağı belirtiliyor.

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, İmran Han’ın tutuklanması halinde Belucistan’da bir cezaevine gönderileceğini ifade etti.

Han, koalisyon hükümetinin erken seçim ilan etmediği gerekçesiyle 28 Ekim'de Lahor'dan İslamabad'a yürüyüş başlatmıştı.

HÜKÜMET NİSAN AYINDA DÜŞMÜŞTÜ

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da Meclis'te düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

HAN YANLILARINDAN PROTESTO GÖSTERİSİ

Pakistan’da eski Başbakan İmran Han'ın silahlı saldırıya uğrayarak yaralanmasının ardından ülke genelinde protestolar başladı.

Ulusal basındaki haberlere göre, başkent İslamabad, Karaçi, Lahor, Faysalabad, Ravalpindi, Peşaver, Multan ve daha birçok şehirde Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri Han’a yönelik saldırıyı protesto etmek için halk sokağa indi.

Çok sayıda şehirde protestocular lastik yakarak yolları kapatırken, birçok kentte trafik durma noktasına geldi.

Başkent İslamabad’ın da çeşitli bölgelerinde göstericiler yolları kapatarak saldırının faillerinin bulunmasını ve adalete teslim edilmesini istedi.

İmran Han'ın kırmızı çizgileri olduğunu belirten göstericiler, hükümet karşıtı slogan attı.

BEYAZ SARAY DA KINADI

Haber Türk'ün haberine göre Beyaz Saray, eski Pakistan Başbakanı İmran Han ve destekçilerine yapılan saldırıyı kınayarak Han'a, acil şifalar diledi ve sağduyu çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Başkan Joe Biden'ın Nevada ziyaretine eşlik eden gazetecilere, uçakta açıklama yaptı.

Jean-Pierre, eski Pakistan Başbakanı İmran Han'ın konvoyuna düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin "ABD, İmran Han ve destekçilerine yapılan saldırıyı kınıyor ve yaralılara acil şifalar diliyor. Siyasette şiddete yer yoktur." ifadesini kullandı.

Sözcü Jean-Pierre, ülkedeki tüm taraflara sağduyu çağrısında bulundu.

Eski Pakistan Başbakanı Han, Pencap eyaletine bağlı Vezirabad şehrinde, konvoyuna düzenlenen silahlı saldırıda hafif yaralanmıştı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 6 kişi yaralanmıştı.

* Haberin görselleri Associated Press'ten servis edilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.