Kazakistan'da akaryakıt zammı protesto olayları ülke geneline şiddetle yayıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kazakistan’ın Mangıstav eyaletinde, 2 Ocak 2022 tarihinde akaryakıt fiyatlarındaki artan zam nedeniyle başlayan protestolar hızla ülke geneline yayıldı. Ülkede protestocular, Almata ve Aktöbe’deki belediye binalarını ele geçirdi.

Petrol zengini Orta Asya ülkesi Kazakistan’da akaryakıta gelen zamlar sonucu ülkede farklı kentlerde geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmeye başladı. Ülkenin en büyük şehri Almata (Almatı), başkent Nursultan, Aktau, Aktöbe, Atırau, Oral, Kökşetav, Karagandı, Şımkent, Janaözen, Semey, Kızılyar, Pavlodar, Beyneu’da binlerce kişi sokaklara döküldü. Büyüyen protestoların ardından, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükumeti görevden aldı. Başkent Nursultan, Almata, Mangıstav ve Aktav bölgelerinde OHAL ilan edildi. Göstericiler Almata Belediyesi binasını ele geçirdi, kentte bulunan eski cumhurbaşkanı sarayı ve savcılık binası ateşe verildi.

Almata polisinden yapılan açıklamada, gösteriler sırasında 120 aracın ateşe verildiği, yaklaşık 500 kişinin yaralandığını bildirildi.

AKTÖBE KENTİNDE BELEDİYE BİNASI ELE GEÇİRİLDİ

Kazakistan’ın bir diğer büyük kenti Aktöbe’de de gerilim tırmanırken protestocular belediye binasını ele geçirdi.

Ülkenin diğer kentlerinde de gösteriler devam ediyor.

KAZAKİSTAN’DA 2011’DEN BERİ EN BÜYÜK GÖSTERİ

1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan’da en son 2011’de benzer bir protesto gösterisi yaşandı. Petrol madeninde çalışan işçilerin maaş ve çalışma şartları talebi, büyük çaplı bir protestoya dönüşmüştü ve eylemler sırasında en az 14 gösterici yaşamını yitirmişti.

Ülkeyi uzun yıllar yöneten Nursultan Nazarbayev’in 2019 yılında bizzat atadığı Tokayev göreve geldiği günden beri Kazakistan, bu çapta bir gösteriyle karşılaşmamıştı.

  • QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.