İsrail’de binlerce savaş karşıtından Netanyahu’ya: Utanç duy!

Gazze'yi bombalamayı sürdüren başbakan Netanyahu'ya kızgın protestocular Tel Aviv ve Kudüs'te esirlerin iadesini talep eden gösteriler düzenledi. Protestocular, hükümete atfen "Bushah bushah, bushah" yani "utanç, utanç, utanç" diye slogan attı.

Gazze‘de tutulan İsrailli esirlerin geri verilmesi, Başbakan Netanyahu hükümetinin görevden alınması ve Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi çağrısında bulunan İsrailliler ülkenin dört bir yanında kitlesel protesto gösterileri düzenledi.

Hamas tarafından 7 Ekim’de kaçırılan İsrailli esirlerin arkadaşları, aileleri ve ailelerini destekleyen binlerce kişi cumartesi günü Tel Aviv‘deki Rehine Meydanı’nda bir araya geldi.

Protestocular, hükümete atfen “Bushah bushah, bushah” yani “utanç, utanç, utanç” diye slogan atarken, göstericilerden bazıları 7 Ekim olaylarından Netanyahu ve diğer yetkilileri de sorumlu tuttu.

Rehinelerin aileleri ve destekçileri, Filistinli İslamcı grup Hamas tarafından 7 Ekim’de düzenlenen ölümcül saldırıda kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için 6 Ocak 2024’te Tel Aviv, İsrail’de protesto gösterisi düzenlerken slogan atıyor. Fotoğraf: Alexandre Meneghini / Reuters

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre,Tel Aviv’den bildiren Al Jazeera muhabiri Sara Khairat, “Bu eşi benzeri görülmemiş bir durum çünkü bu savaşın başlangıcı boyunca, hükümet karşıtı protestocular da dahil olmak üzere herkes, savaşın olduğu ve esirlerin hala Gazze’de tutulduğu bir zamanda birlik olmaları gerektiği konusunda hemfikirdi” ifade etti.

Meydandaki katılımın son haftalara kıyasla çok yüksek olduğunu bildiren muhabir, “Şimdi burada birkaç bin kişi toplanmış durumda. Bu size bazı insanların ne kadar öfkeli olduğunu hissettiriyor” dedi.

Kudüs’te ise İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog‘un evinin önünde toplanan halk, Gazze’de halen alıkonulan 100’den fazla rehinenin geri verilmesi talebiyle gösteri düzenledi.

Hükümete destek azalıyor

Ülkede son dönemde yapılan anketler, Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud Partisi’nin oylarının yarı yarıya düştüğünü gösteriyor.

Likud’un 120 sandalyeli İsrail parlamentosunda hal hazırda 32 sandalyesi bulunuyor. Ancak 31 Aralık’ta Kanal 13 televizyonu‘nun yaptığı kamuoyu yoklamasında, seçimlerin bugün yapılması durumunda Netanyahu’un partisinin  parlamentoda ancak 16 sandalye alabileceğini; aşırı sağcı ve Ortodoks partilerden oluşan bloğun da sadece  da sadece 45 milletvekili çıkarabildiğini gösterdi. Bu, hükümeti kurabilmek için gerekli olan 61 rakamının çok gerisinde kalıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.