İsrail, sivil itaatsizliğin eşiğinde

Knesset'teki (İsrail Parlamentosu) Anayasa Komisyonu Başkanı Simha Rotman, hükümet koalisyonunun yakın gelecekte, makullük yasasının çıkarılmasında ilerlemeyi planladığını duyurdu. Protesto liderleri ise bu yasanın hükümete karşı aktivizmini sivil itaatsizlik noktasına ilerletebilecek kırmızı çizgi olduğunu bildirdi.

Protesto liderlerine yakınlığı ile bilinen eski Başbakan Ehud Barak, sivil itaatsizlik kararının yasanın yürürlüğe girmesinin hemen üç saat ardından başlayacağını söyledi. Bu yasanın İsrail'in diktatör bir devlet haline geleceği dönüm noktası olacağını vurgulayan Barak, böyle bir durumda yasayı çiğnemek, vergi ödemekten kaçınmak, İsrail ordusunda gönüllü hizmetten kaçınmak dahil olmak üzere tüm barışçıl mücadelelere izin verileceğini vurguladı.

İsrail Hava Kuvvetleri yedek birliklerindeki yaklaşık 120 pilot, ilk isyan edenlerin kendileri olacağı, savaş eğitimi için dahi olsa hizmete gönüllü olmaktan kaçınacakları tehdidinde bulundu. Söz konusu pilotlardan biri olan, bir polis aracının göstericileri dağıtmak için kullandığı basınçlı su neticesinde görme yetisini kaybeden ve şu an hastanede tedavi gören Udi Ori şunları söyledi:

“Gözlerim de askeri hizmet de benim için çok değerli. Kendimi uçuş eğitimi olmadan hayal edemiyorum. Ancak demokrasiyi ve özgürlüğü korumak, diktatörlüğe dönüşü engellemek için tüm bunları kaybetmeye hazırım.”

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara ve Adalet Bakanlığındaki diğer yetkililer, hükümetin yargı müdahalesi olmadan tüm devlet kadrolarına atama yapmasına izin veren makullük yasasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Miara, bu yasanın yolsuzluğun anahtarı ve bundan daha fazlası olacağını söyledi. Bundan daha fazlası ile neyi kastettiği sorulduğunda ise bunun seçimlerin ve prosedürlerinin bütünlüğüne zarar verebileceği yanıtını verdiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

 “Mahkeme, tasarısı gelecek hafta Knesset genel kurulunda oylanacak olan yasa ile halkın seçilmiş görevlilerinin kararlarını bozamaz. Bu, demokratik temellere aykırıdır.”

Haaretz gazetesinde dün yer alan bir habere göre yargı yetkilileri geçiş hükümetlerinin bu yasadan yararlanarak değişikliği önlemek için nüfuzlarını aşırı şekilde kullanabilecekleri, gözetim ve hesap verebilirlik olmadan iktidarda kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Miara'nın yardımcısı Gil Limon, Knesset'te bu hafta yapılan Anayasa ve Hukuk Komisyonu toplantısında şu açıklamayı yaptı:

“Yasa tasarısı, idari faaliyet sistemleri, hükümette safiyet, hukukun üstünlüğü ve halkın güveni gibi temel demokratik değerleri etkileyecektir. Makullük bahanesinin ortadan kalkması halinde, sınır bekçileri ve diğer yüksek mevkilerde bulunanlar için usulsüz atamalara kapı açılmış olacak. Daha da tehlikelisi, sınır bekçileri ve diğer yetkililer siyasi nedenlerle görevden alınabilecek. Bu, sınır bekçilerinin bağımsızlığını ciddi şekilde etkileyecek.”

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre protesto liderliği, hükümetin iktidar sistemini değiştirerek yargıyı zayıflatma planını açıklaması ardından 27 haftadır her cumartesi akşamı düzenlenen gösterilerin yenilerine hazırlanıyor. Başbakan Netanyahu liderliğindeki hükümet koalisyonunun önümüzdeki günlerde gösteri özgürlüğünü kısıtlamak için müzakereler yürütecek olması nedeniyle, katılımcı sayısının bir milyon kişiye çıkması bekleniyor.

Şarku'l Avsat / Tel Aviv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.