ABD, İsrail’e yönelik askeri yardımı gizlice artırdı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail’e yaptığı askeri yardımı gizlice artırdı. Tel Aviv’in Apache savaş gemisi filosu için daha fazla lazer güdümlü füzenin yanı sıra 155 mm’lik mermiler, gece görüş cihazlarını içeren taleplerini yerine getirdi.

İsrail’e gizlice daha fazla silah göndermeye devam edilmesi, ABD Başkanı Joe Biden yönetimindeki bazı yetkililerin, Tel Aviv’in Gazze Şeridi’nde devam eden savaşla ilgili tutumu nedeniyle duyulan memnuniyetsizliği ifade ettiği ve sivillere yönelik bombardımanın durdurulması ihtiyacını giderek daha fazla vurguladığı bir dönemde gerçekleşti.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’ten aktardığı habere göre, İsrail’in ihtiyaç duyduğu bu silahlar, Pentagon’da ekim ayı sonuna hazırlanan ‘İsrail Lideri’nin Talepleri’ başlıklı belgede yer alıyor.

Belgeye göre, bu silahların çoğu halihazırda İsrail’e gönderiliyor.

Pentagon bunu ABD ve Avrupa’daki stoklarından temin etmek için çalışıyor.

Belgeye göre, ABD ekim sonu itibarıyla İsrail’e 36 bin 30 mm top mermisi, bin 800 adet M141 bunker buster (sığınak avcısı) bombası ve en az 3 bin 500 gece görüş cihazı teslim etti.

Pentagon Sözcüsü, söz konusu belgeye ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

Ancak Pentagon tarafından yapılan genel açıklamada, İsrail’in kendisini savunacak araçlara sahip olmasını sağlamak için iç stoklar ve ABD sanayi kanallarına kadar çeşitli araçlara başvurulduğu bilgisi verildi.

İsrail’e top mermisi ve diğer mühimmatın sağlanması, sivil toplum kuruluşlarının eleştirilerine yol açtı.

30’dan fazla yardım kuruluşu, pazartesi günü Savunma Bakanı Lloyd Austin’e bir mektup yazarak, özellikle 155 mm’lik mermileri göndermeme çağrısında bulundu.

Söz konusu mektupta, “155 mm top mermileri doğası gereği ayrım gözetmiyor. Bu mühimmatlar güdümsüz ve geniş bir hata aralığına sahip. Genellikle amaçlanan hedeften 25 metre uzağa düşüyor” denildi.

Bu bağlamda, Beyaz Saray’ın, sivil ölümlerin artması ve Başkan Joe Biden yönetiminin çağrılarının dikkate alınmaması nedeniyle İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaştan giderek daha fazla rahatsız olduğu iddia edildi.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’ten aktardığı habere göre, bu konu yakın iki müttefik arasındaki uçurumun derinleşmesine neden oluyor.

Beyaz Saray tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde Hamas’a yönelik operasyon düzenlediğini açıklamasının ardından sivillerin güvenliğine ilişkin endişeler ifade edildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, “Hastanenin havadan vurulmasını desteklemiyoruz ve hastanede çatışma görmek istemiyoruz. Masum ve çaresiz insanların, hak ettikleri tıbbi bakımı almaya çalışan hastaların çapraz ateşte kalması gibi bir durumun yaşanmaması gerekir. Hastaneler ve hastalar korunmalıdır” dedi.

Öte yandan, dün yaklaşık 40 ABD federal kurumunu temsil eden 400’den fazla siyasi olarak atanmış yetkili ve çalışan, Biden’a Gazze savaşında İsrail’e verdiği desteği protesto eden bir mektup gönderdi.

Mektupta, Gazze’de derhal ateşkes sağlanması ve insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi çağrısında bulunuldu.

Söz konusu mektuptan önce, binden fazla ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) çalışanının imzaladığı açık mektubun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan çok sayıda kişinin imzasının yer aldığı ‘izlenen politikayı eleştiren’ dahili not Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e gönderildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.