Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

 FIFA, tribünlerde gökkuşağı renklerine izin verdi.

Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası tartışmalar gölgesinde sürüyor. Britanya’da Muhafazakar Partili Michelle Mone’un hükümete önerdiği kişisel koruyucu ekipman şirketi üzerinden milyonlarca Sterlin kâr elde ettiğinin ortaya çıkması üzerine tartışma büyüyor. Çin'in sert Covid önlemleri 3. yılına girerken ülkede rahatsızlığın giderek arttığına dair sinyaller var. 

25 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Britanya’da hükümetin sözleşme yaptığı şirket üzerinden milyonlarca Sterlin kazanan Muhafazakar Partili gündemde

Britanya’da Muhafazakar Partili Michelle Mone’un hükümete önerdiği kişisel koruyucu ekipman şirketi üzerinden milyonlarca Sterlin kâr elde ettiğinin ortaya çıkması üzerine tartışma büyüyor. Parlamentoda gündeme gelen olay üzerine çok sayıda milletvekili pandemi döneminde koruyucu ekipman şirketleriyle yapılan sözleşemelere dair soruşturma başlatılmasını istedi. Yalnızca bir milletvekili siyasi bağlantıları olan şirketlere verilen ihale sistemini kınadığını söylerken diğer milletvekilleri koruyucu ekipman şirketi Medpro’nun ihale sonrası aldığı 200 milyon sterline ilişkin daha fazla bilgi verilmesini talep etti.


The Independent | FIFA gökkuşağı renklerine izin verdi

Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası tartışmalar gölgesinde sürüyor. FIFA’nın hafta başında LGBTİ+’ya destek için hazırlanan gökkuşaklı OneLove pazubentini futbolcuların takmasına izin vermemesi tepki çekerken aynı logoya ait tişörtleri giyen taraftarlara izin verileceği belirtildi. Almanya Milli Takım, FIFA’nın pazubent yasağını protesto ederek kapsayıcı duruşlarının arkasında oldukları mesajını vermişti.


New York Times | Pekin için sınav: Covid kapanmalarına karşı rahatsızlık yayılıyor

Çin’in Çengçou şehrinde bulunan Foxconn’a ait büyük iPhone fabrikasında binlerce işçi çevik kuvvetle kavga etti ve barikatları yıktı. Guangzhou'da protestocular kilitli binalardan çıkarak karneyle verilen gıda ürünlerini yağmaladı. 4 yaşında bir kızın Covid kısıtlamaları nedeniyle tedavi göremediği için öldüğü söylendikten sonra sosyal medyada birçok kişi yetkililere tepki gösterdi. 

Çin'in sert Covid önlemleri 3. yılına girerken ülkede rahatsızlığın giderek arttığına dair sinyaller var. New York Times, bu sürecin nasıl atlatılacağının Devlet Başkanı Şi Jinping için büyük bir sınav olacağını ifade etti. 


Financial Times | Zelenski, Ukrayna'nın Rusya'nın elektrik hatlarına yaptığı saldırıları püskürteceğine söz verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın ülkenin altyapısını vurma ve şehirlerini karanlıkta bırakma stratejisinin Kiev'i tüm ülkeyi işgalden kurtarma hedefinden uzaklaştırmayacağını ifade etti. Financial Times'a konuşan Zelenski, Rusya Ukrayna topraklarından tamamen çekilmediği sürece savaşa kalıcı bir çözüm bulunamayacağını söyledi. 


Moscow Times | Wagner grubu, AB parlamentosuna kan lekeli balyoz gönderdiğini söyledi

Rus paralı asker grubu Wagner'in Kremlin bağlantılı lideri Yevgeniy Prigojin, Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu'na kanlı bir balyoz gönderdi. 

Balyoz, AP Rusya'yı "terörü destekleyen devlet" olarak tanıdıktan sonra Wagner'i de kınamaya hazırlanırken gönderildi.

Bir keman kutusu içinde gönderilen balyozun üzerinde "PMC Wagner" yazdığı ve sapında sahte kan bulunduğu görülüyor. 

Prigojin'in Concord şirketi, liderin paralı asker grubunun komutanlarıyla bir toplantı yapıp ne karşılık verileceğini konuştuğunu aktardı.

Moscow Times'ın aktardığına göre balyoz, Wagner'i terk eden bir paralı askerin öldürülmesinde kullanıldı. 

Perşembe günü AP'de "Wagner'in işlediği iğrenç suçlar için kınanması" oylanacak.  


Le Monde | Renovasyon yardımı çıkmazı

Fransa’da artan enerji fiyatları ve iklim politikaları kapsamında tüketimi sınırlandırmak için gerekli olan termik renovasyon için hanelere yapılması beklenen yardımda karışıklık çıktı. Fransa’da 2023’te yürürlüğe girecek yasa kapsamında ev sahipleri enerji tüketim sistemi eski olan evleri yenilemek zorunda olacak. İzolasyonu kötü durumda olan evlerin daha fazla enerji tükettiği bilinirken ülkede 2034 yılına kadar tüm evlerde renovasyonun yapılması gerekiyor.


Al Jazeera | Cezayir’de orman yangını linçiyle bağlantılı ölüm cezası

Cezayir’de geçen yıl orman yangınına sebep olmakla yanlış yere suçlanan Cemal bin İsmail adlı gencin yakılarak öldürülmesinin ardından başlayan davada yargılanan 102 sanıktan 49'una idam cezası verildi. Söz konusu kararların ön karar niteliğinde olduğu ve Cezayir Yargıtayı’nda temyiz yolunun açık olduğu ifade ediliyor.Cezayirli 37 yaşındaki Cemal bin İsmail, 2021 yılında ülkenin Kabail Bölgesi (Amaziğ-Berberi) olarak nitelendirilen kuzey doğu bölgesindeki Tizi Vizu kentinde çıkan orman yangınları sırasında bir grup tarafından yangınları çıkardığı suçlamasıyla yakılarak öldürülmüştü.

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.