Dövülerek öldürülen Mahsa Amini'nin İran'da anılması yasak

Ahlak polisi tarafından dövülerek öldürülen Mahsa Amini'nin vefatı bir yıl geride kaldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü İran Uzmanı Tara Sepehari Far, hükumetin Mahsa Amini'nin kamuoyunda anılmasını engellemeye çalıştığını bildirdi.

İran'da kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından dövülerek öldürülen Mahsa Amini'nin dün vefatının birinci yıl dönümü olarak kaydedildi. Amini'nin ölümünün ardından ülke genelinde ayaklanmalar başladı ve milyonlarca kadın başörtülerini çıkararak saçlarını kesti. Uluslararası platforma kadar taşınan olayın yaşandığı ülkede protestolar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybederken, çok sayıda vatandaş gözaltına alındı. 

KIZ ÇOCUKLARI ZEHİRLENDİ

Sene başında İrşad Devriyelerinin aktif olarak çalışmadığı iddialarının ardından Temmuz ayında devriyelerin yeniden göreve başladığı öne sürüldü. Ülkede geniş yankı uyandıran vakanın birinci yıl dönümüne gelindiğinde yasaklar daha da arttı. Kız çocuklarının okulda zehirlenme vakaları ve başörtüsü takılmayan kafelerin kapatılma kararı dikkat çekti.

HÜKUMET, MAHSA AMİNİ'Yİ ANMAYI ENGELLİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü İran Uzmanı Tara Sepehri Far, İran'ın Mahsa Amini'nin kamuoyunda anılmasını engellemeye çalıştığını ve muhalefete bu konuda baskı yaptığını söyledi. Ayrıca Amini'nin mezarı başında yapılması planlanan anma töreninin engellendiği belirtildi. Norveç merkezli İnsan Hakları Grubu Hengaw, Amini’nin babasının evden çıkarken kısa süreliğine gözaltına alındığını ve mezarlıkta tören yapılmaması konusunda uyarıldığını belirtti.

Öte yandan ülke genelinde vefatının birinci yıldönümünde Mahsa Amini anılamıyor olsa da dünyada dün çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.