Bloomberg: Erdoğan ve Netanyahu temmuzda bir araya gelecek

Görüşmenin gündemi doğalgaz anlaşması olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kısa süre içinde bir araya gelecekleri iddia edildi.

Bloomberg'ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, iki lider gelecek ay yüz yüze bir görüşme gerçekleştirecek ve uzun süredir mesafeli olan Türkiye-İsrail ilişkilerini iyileştirmek için bazı adımlar atacak.

Haberde, Erdoğan-Netanyahu görüşmesinin liderlerin takvimi izin verirse temmuzda Ankara'da gerçekleşeceği ifade edildi.

Bloomberg'ün konuştuğu kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle tedarik zinciri ve ham madde piyasasında meydana gelen aksamaların ilişkileri onarmak için teşvik edici bir rol oynadığını söyledi. 

Haberde, iki lider arasındaki görüşmede Gazze Şeridi'nden Avrupa'ya Türkiye üzerinden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşınması için müzakerelerin de yapılabileceği kaydedildi.

Ancak bölgede ne kadar gaz bulunduğu henüz bilinmiyor. Ayrıca İsrail'de LNG ihraç terminali veya Türkiye'ye gaz taşıyacak bir boru hattı da bulunmuyor. Milyarlarca dolara mal olacak bu projelerin yapım aşımasının da yıllar sürebileceği bildiriliyor.

Kaynaklar iki ülke arasında olası bir doğalgaz anlaşmasının ilişkileri onarmaya yardımcı olabileceğini düşünüyor. İsrail hükümeti pazar günü bir açıklama yaparak, Gazze'deki bir gaz sahasının geliştirilmesine izin verileceğini duyurmuştu.

İsrail basını da benzer bir iddiayı gündeme taşımıştı

Konuyla ilgili benzer bir iddia geçen haftalarda İsrail merkezli Times of Israel tarafından da ortaya atılmıştı.

Haberde, iç politikada köşeye sıkışan, dış politikada ise Beyaz Saray'dan beklediği daveti alamayan Netanyahu'nun Erdoğan'la bir görüşme organize ederek "diplomatik başarı" görüntüsü vermek istediği öne sürülmüştü.

İsrail basınının haberinde Erdoğan'ın görüşme için doğalgaz alanında yapılacak işbirliğiyle ilgili yeni adımlar atılmasını şart koştuğu iddia edilmişti.

Olası Erdoğan-Netanyahu görüşmesiyle ilgili iddialar, iki ülkenin yıllar süren gerilimin ardından ilişkilerini yeniden tesis ettiği bir dönemde geldi. 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, geçen yıl Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir görüşme yapmıştı. Şubatta da İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Erdoğan'la görüşmüştü.

Hem Herzog hem de Netanyahu, mayıstaki seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak seçim zaferinden dolayı tebrik etmişti.

Bu gelişmeler 2010'daki Mavi Marmara saldırısı ve 2018'de ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının ardından Gazze'de yaşanan çatışmalar nedeniyle bozulan Türkiye-İsrail ilişkilerinde beyaz bir sayfa beklentisi yaratmıştı.

Türkiye'yle İsrail arasında normalleşme adımları kapsamında 17 Ağustos 2022'de karşılıklı büyükelçi atama kararı alınmıştı. Bu kararın ardından aralıkta İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian göreve başlamış, ocakta ise Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Herzog'a güven mektubunu sunarak işbaşı yapmıştı.

Şarku'l Avsat, Independent Türkçe, Bloomberg, Times of Israel

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.