BİDEN Ermeni diaspora temsilcisi gibi Ermeni soykırımı açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları bu yıl da "soykırım" olarak tanımladı. Biden açıklamasında, ‘’Bugün, Meds Yeghern, Ermeni soykırımı, sırasında kaybedilen hayatları hatırlıyoruz ve asla unutmama sözümüzü yeniliyoruz’’ dedi.

Meds Yeghern, Ermenice’de 'Büyük Felaket' anlamına geliyor.

Başkan Joe Biden, bu yılki mesajında 24 Nisan 1915'te Osmanlı yetkililerinin Ermeni entelektüelleri ve toplum liderlerini İstanbul'da tutukladığını ve bunun Ermeniler'e karşı sistemli bir şiddet kampanyasının başlangıcı olduğunu öne sürdü.

Ermeni olaylarının 108. yılında Beyaz Saray tarafından yayınlanan mesajda, bunu takip eden yıllarda bir buçuk milyon Ermeni'nin sınırdışı edildiği, katledildiği ya da ölene dek yürümek zorunda bırakıldığı, bunun da Ermeni aileler için nesiller boyu süren bir trajediyle sonuçlandığı kaydedildi.

Mesajda, "Bu acı dolu tarihi hatırlayan dünya ülkelerine katılırken Ermeni halkının dayanıklılığını ve kararlılığını da düşünüyoruz. Hayatta kalanların çoğu aralarında ABD'nin de olduğu yeni topraklarda yeni hayatlar kurmak zorunda bırakıldı. Burada ve dünyada Ermeni halkı nefrete umutla karşılık verdi. Topluluklarını yeniden inşa ettiler. Ailelerini beslediler ve kültürlerini korudular. Ülkemizi güçlendirdiler. Ayrıca hatırlamak için ve 108 yıl önce yaşanan soykırımın bir daha asla tekrarlanmaması için hikayelerini ve atalarının hikayelerini anlattılar" ifadeleri yer aldı.

Biden'ın mesajı, "Bugün bu sözü yineleyelim. Nefrete karşı sesimizi yükseltmeye, insan haklarını savunmaya ve zulmü önlemeye yeniden söz verelim. Birlikte, onur, güvenlik ve saygıyla yaşayabileceğimiz daha iyi bir gelecek kurma çabalarımızı iki katına çıkaralım" sözleriyle sona erdi.

Başkan seçilmeden önce Ermeni olaylarını soykırım olarak tanıma vaadinde bulunan Biden, 2021’deki mesajında bu sözünü tutmuş ve 1981 yılında aynı sözcüğü kullanan Ronald Reagan'dan bu yana "soykırım" diyen ilk ABD başkanı olmuştu.

VOA Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.