Açığa alınan Libya Dışişleri Bakanı kaçmak için neden Türkiye’yi tercih etti?

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesinin ortaya çıkmasının ardından görevden alınan Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş’un ülkeden kaçarak, özel uçakla Mitiga Havalimanı’ndan İstanbul’a gittiği iddia edildi.

Libya İç Güvenlik Teşkilatı, Menguş’un bu seyahatine izin verildiği veya seyahatinin kolaylaştırıldığı yönündeki haberleri yalanlayarak, bakanın normal, özel veya başkanlık salonu olsun Mitiga Havalimanı’nda resmi kanallardan geçmediğini bildirdi.

Teşkilat, başta Filistin meselesi olmak üzere tüm konularda Libya halkının özlemlerinin yanında yer aldıklarını ve onların duygularına saygı duyduklarını vurgulayarak, Dışişleri Bakanı’nın ‘Siyonist oluşumun bir üyesiyle’ görüşmesini kınadı.

Yapılan açıklamada, açığa alınan ve hakkında soruşturma başlatılan Menguş’a seyahat yasağı getirildiği bilgisi de yer aldı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Menguş’u İsrailli mevkidaşı Cohen ile görüşmesi nedeniyle açığa aldı.

Dibeybe, Gençlik Bakanı Fethullah Abdullatif ez-Zani’yi vekaleten Dışişleri Bakanı olarak atadı.

Menguş’un iddia edildiği gibi İstanbul’a gelişiyle ilgili ne hükümetten, ne de Ankara’dan herhangi bir yorum yapılmadı.

Ancak diplomatik kaynaklar ve gözlemciler, Libya’daki mevcut öfke karşısında, Menguş’un ‘sığınmak’ için Türkiye’yi seçme nedenini, Ankara ve Dibeybe hükümeti arasındaki güçlü bağa ve Türkiye’nin Dibeybe’yi etkileme, aynı zamanda Menguş’u koruyabilme yeteneğine bağladı.

Libya’daki batısındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin en önemli bakanlarından biri olan Menguş, sık sık Türkiye’yi ziyaret ederek temaslarda bulundu.

Menguş’un eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevcut Bakan Hakan Fidan ile iyi ilişkileri var.

Gözlemciler, Menguş’un İsrail ile görüşmelere karşı çıkmayan Türkiye’yi seçmesinin, Ankara’nın Dibeybe hükümetine karşı ‘tepkiyi hafifletme’ yönünde müdahale etme becerisine olan güvenini gösterdiğini öne sürdü.

Buna ek olarak, soruşturma sonunda görevine devam etmesinin mümkün olmaması halinde, Menguş’un Libya’da kalması durumunda hayatının tehlikeye girebileceğine dikkati çeken gözlemciler, Türkiye’nin Dibeybe’nin itirazı olmadan Menguş’a ev sahipliği yapabileceğine de dikkat çektiler.

Şarku'l Avsat / Ankara

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.