Tuğçe’nin gözünden “baykuş”

Tuğçe YILDIRIM
BURSA ARENA / Haber Merkezi

 

BAYKUŞ

Kargagiller Saksağan’dan sonra gece yırtıcıları takımına giren Baykuş ile devam edelim yeni yazımıza…

Geceleri avlanan, büyük başlı ve tüylü bir kuştur. 60-70 yıl kadar yaşayabilen kuşlar, 18-70 cm boylarındadır. Bilinen 123 türü bulunmaktadır. Puhu, cüce baykuş, alaca baykuş, kukuma baykuş türleri arasında yer alır.

Antarktika dışında her bölgede yaşamaktadırlar. Kısa kuyrukları bulunan kuşların kanatları uzun ve enlidir. Bazılarının kanat açıklığı, bir insan boyuna ulaşmaktadır. Kıvrık gagaları, keskin pençeleri olan canlının, tırnakları kancalı ve parmakları dönerlidir. Avlarını kuvvetli pençeleri ile yakalar. Yapı olarak yürüme ve uçmaya uygun bir yapıları vardır. Yürürken ve ayakta durduklarında ağırlık merkezi olarak ayaklarının üzerinde durur. Bu esnada kanatlar gövdeye yapışıktır.

Baykuşlar kendilerine her kültürde yer edinmiş, gizemli olduğu düşünülen canlılardır.

Baykuşların diğer kuş türlerine göre farklı bir yerde olması onun biyolojik özellikleri ile de ilgilidir. Baykuşların oldukça iyi bir gece görüş yetenekleri vardır ve üstelik mavi rengi görebilen tek kuştur. Gözleri sabit bir şekilde kafasını 270 derece döndürerek tüm çevresine hakim olmaktadır. Gece avlanmasına oldukça yarar sağlayan işitme yeteneği oldukça gelişmiştir ve en küçük hareketler de dahil olmak üzere bütün her şey kolaylıkla keskin kulakları sayesinde duyabilmektedir. Aynı zamanda kanat sesi olmadan sessiz uçma özelliğine de sahiptir.

Eski çağlarda Yunan Mitolojisinde ve Kızılderililerde Baykuş kültürlerinde nasıl değerlendirilmektedir?

Yunan kültüründe baykuş Athena ile ilişkilendirilir ve onun simgesi haline gelmiştir. Mitolojide bilgelik tanrıçası Athena baykuşun gece görme özelliğini bekçilik için kullanmıştır. Baykuş tüm görüp duyduklarını Athena’ya eksiksiz iletmiştir. Ayrıca eski Yunan paralarının üzerinde de baykuş vardır. Kızılderili kültüründe ise baykuşlar ölüm sonrası geçilmesi gereken köprünün bekçisi olmaktadır. Aynı zamanda Kızılderililer için baykuş bilgeliğin ve açık gözlülüğün de simgesidir.

Swarovski de heykellerinde gece kuşlarını kullandı. Kristal doğada yer alan tek baykuş ve bebek baykuş çifti yanı sıra, 2017 de koleksiyona katılan Hoot adı verilen karakterler içerisinde yer alan karikatürize edilmiş şekilde yansıtılmış şans, aşk ve mutluluk dileklerini sizlerle paylaşan baykuşlarımız..

Baykuş figürü moda dünyasında ve takı sektöründe sevilen ve karikatürize edilip kullanılan en yaygın hayvanlardan biri.

Gece yırtıcısı bize bilgeliği hatırlatırken çok daha masum ve sevimli bir hal alıyor pörtlek gözleri, tontik kafası bize sevimli geliyor olabilir.

Gece kuşlarından sonra bakmayı seven başka bir kuşa yalıçapkınına gidelim.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Hoşça kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.