“BURSA ARENA“ gurmesi Tuğçe Yıldırım Eskişehir’de…

               “ÇİĞ “ değil… “ ÇİBÖREK “

               Kırım Türk mutfağının baş tacı “çibörek” özellikle bu işin ticaretini yapanların yanlışlıkları sonucu; ard arda gelen hatalar dikkate alındığı  ve sonrasında  gerçeğin ortaya çıkarıldığında;  KIPÇAK boyundan Kırım Türklerinin kullandığı eski “Kıpçak lehçesi”nde ; “çi “ kökü…"enfes",  “leziz” anlamını vurgulamak için kullandıklarını görmekteyiz…

İşte bu nedenledir ki; o gün, bu gündür “çibörek””enfes”, “leziz börek” olarak dillendirilir…
Aslında ; kızgın yağda pişirilen bir aşın; “çiğ” olması da zaten pek doğal olmasa gerek…

Tatar böreği de denilen bu börek iyi yapılırsa hamurunun özelliği dolayısıyla fazla yağ çekmeyen, çıtır çıtır incecik hamur ile kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzettir. Çiğbörek hamurunun kabarması ve yumuşak olması gerekir. Çiböreğin özelliği çiğ olarak konulan kıymalı harcın kızgın yağda hamurun içinde pişmesidir.

Şimdi “ çibörek “ madem ki bu kadar enfes, madem ki bu kadar leziz; O halde nasıl yapıldığını ve en güzelinin de Eskişehir’de nerede yenmesi gerektiği konusu her ne kadar şahsıma münhasır “sır” olarak saklanıyorsa da siz değerli okurlarımız için açıklamakta her hangi bir sakınca görmüyorum.. İşin sırrını Eskişehir Kent Park içerisinde 25 kişilik ekibi ile anında 500 kişilik bir gruba dahi hizmet verebilecek olan Erol Uluçay’ın kurucusu olduğu “Kırım Çibörekçisi" baş aşçısı Erkan Uluçay’ın anlatımını da dikkate alarak sunalım…
            
MALZEMELER :
Öncelikle hamur için ; Un, su, tuz.

***
Kıyma, soğan, karabiber, sıvı yağ, sirke, maydanoz, yine su ve tuz.

*****
  1. Soğanı bıçakla ince ince kıyalım,
  2. Kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştıralım,
  3. Hazırlanan bu harca su ekleyip tekrar yoğuralım,
  4. İç harç sulu olmazsa börek kızarırken kıyma içinde top top olur, buna özellikle dikkat edelim.   
      (Sorpalı…kıymanın suyu…hamura tat verir  )

Hamur içine ise;  yumurta, sirke, yoğurt, tuz yoğurma kabına alıp, un ve suyu azar azar ekleyerek hazırlayalım.Çok iyi yoğuralım, üzerine temiz bir bez örterek şöyle bir yarım saat kadar dinlendirelim. 

Hamuru, küçük bezelere ayıralım ve unlayalım. Her bezeyi kahvaltı tabağı büyüklüğünde merdane ile açalım; yarısına içi elimizle yayalım.İçsiz hamur kısmı, içli kısıma kapatarak yarım ay şekline getirelim.. 
Hamurun açık kenarını elimizle bastırarak yapıştıralım.. (kenar hafif kalın olacak)

Kızartmak için sıvı yağı yayvan tavamıza alarak, böreklerimizi arka ön çevirerek ancak kızgın yağda kızartalım..Hamur hafif pembeleşince bir defa ters çevirelim ; Servisi hemen yani sıcak sıcak yapmak da çok önemli.. Çibörek yanına bir bardak buz gibi bir ayran tavsiye olunur.

Yolunuz Eskişehir’e düşerse mutlaka…ama mutlaka uğrayın…
Atalar Caddesi No : 20 (Opera tranvay yolu)  Kent Park / Eskişehir 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmail Yıldırım 8 yıl önce

" çiğ " değil pişmiş de olsa, Ankara'da fotoğrafta görüldüğü gibi küçücük yapılmıyor " çibörek"ler...