Antakya Yahudilerinin göçü dünya medyasında

Yahudi Telegraf Ajansı İstanbul Muhabiri David I. Klein´in Antakyalı Yahudiler ile yaptığı röportajda, Yahudilerin 23 asırdan fazladır yaşadıkları Antakya´dan göç ettikleri aktarıldı.

Türkiye'nin birçok şehri gibi Antakya da geçtiğimiz yüzyılda tüm inanç ve etnik kökene sahip gençliğini İstanbul ve Ankara gibi metropollerine kaptırdı. 

Antakya’nın içinde tekstilden baharatlara ve en iyi humuslara kadar her şey bulunabilen ünlü Uzun Çarşı'sında dükkânı bulunan Yahudi asıllı tekstilci Selim Cemel, Yahudi Telegraf Ajansına verdiği röportajda, ‘‘Yerel Yahudi cemaatimizin en genç üyesi 60 yaşın üzerinde. Ayrıca birçok kişi göç etmeyi düşünüyor. Üç kızım var. Her biri ayrı ülkelerde. Biri Hollanda'da, biri Amerika'da, biri Kanada'da. Ben de uzun zamandır ayrılmayı düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.

Selim'in akrabası ve Uzun Çarşı'da kendisi gibi tekstil ürünleri satan Davud Cemel, aynı haberde, ‘‘Bazılarımız öldü, bazılarımız İstanbul'a taşındı, gençler birer birer ayrıldı. Cemaat bu şekilde dağılıyor” dedi.

Davud, 25 yıl önce Şam'dan Antakya’ya taşınan Suriyeli Yahudi asıllı eşi Olga ile yaşıyor. Davud İsrail'de yaşamayı denediğini ve hatta İbranice öğrenmek için bir ulpan kursuna kaydolduğunu ancak oradaki yaşam tarzını çok farklı bulduğunu belirtti. Davud yine de Olga ve hatta 90 yaşındaki annesi Adile ile İsrail’e temelli taşınmayı düşünüyor.

Habere göre Antakya Yahudileri için göç, Türkiye'nin siyasi istikrarsızlık dönemi yaşadığı 1970'lerde başlamıştı. Göç, 1980’lerde ise, ülke genelinde milliyetçi, ekonomik ve sosyal sorunlar nedeniyle yaşanan askeri darbeyle artış göstermişti.

Kaynak: jta.org ve Şalom

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.