Dünyanın en büyük teleskopu tamamlanmak üzere

Şili, dünyanın en büyük teleskopunun inşasında ilerleme kaydediyor

Dünyanın en büyük teleskobu, Şili’nin Atacama Çölü’nde bulunan Cerro Armazones’te Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observator-ESO) tarafından inşa ediliyor. Teleskobun Haziran ayı sonlarına doğru ‘web kamerası’ ile çekilen yeni bir görüntüsü, çalışmalarda büyük ilerleme kaydedildiğini gösterdi. Fotoğrafa göre, mühendisler ve inşaat işçileri şu anda inanılmaz bir hızla teleskobun kubbe yapısını birleştiriyor. Şarku’l Avsat’ın Scintechdaily.com’dan aktardığı habere göre görsel olarak her gün değişen çelik yapı, yakında teleskop kubbelerinin bilindik dairesel şeklini alacak.

ESO’nun Son Derece Büyük Teleskobu’nun (The Extremely Large Telescope-ELT) inşasının yarısına kadar gelindi. Tamamlandığında, dünyanın en büyük görünür ışık ve kızılötesi teleskopu olacak. Aynı zamanda beş aynalı bir optik tasarımı ile öne çıkacak. Salgının getirdiği zorluklara rağmen, inşaatta hızlı bir ilerleme kaydedildi, projenin ikinci yarısının tamamlanmasının da önemli ölçüde daha hızlı olması bekleniyor. Teleskopun 2028’de bilimsel çalışmalara başlaması planlanıyor.

Devrim niteliğindeki yer tabanlı teleskop, 39 metre uzunluğunda bir ana ayna içeriyor ve bittiğinde dünyanın en büyük gözü olacak. Şu anda tamamlanma yüzdesi yüzde 50’yi aşan inşaata 9 yıl önce başlandığını da belirtmek gerekiyor.

Londra / Şarku'l Avsat Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.