TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre memur ve emekliye verilecek zamlar da belli oldu.

Ancak piyasa yüzde 20-30 civarında pahalandı.

Zamlı maaşlar cebe girmeden eridi. Piyasalar dengelenmezse verilen zamlı maaşlar bir işe yaramayacak.

Öte yandan sebze ve üretiminde ciddi düşüşlerin yaşandığı açıklandı. Üretim olmayınca fiyatlar uçuşa geçti.

Görüşümüz şu:

Üretimi artıracak tedbirler alınmalı ve üretici desteklenmeli. Çünkü her geçen gün çiftçi işi bırakıyor. Köyden kentlere de akınlar sürüyor.

Vatandaşların ortak görüşü şu:

Piyasadaki pahalılığı önlesinler maaşlarımıza zam istemiyoruz. Verilen zamlı maaşları almadan piyasa alt-üst oluyor. Pahalılıktan bir şey alamıyoruz."

Antalya Ticaret Borsası, Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerlerini açıkladı.

Haziran ayında miktar endeksleri, domateste 42, sebzede 51 ve meyvede 70 gerçekleşirken, fiyat endeksleri domateste 756, sebzede 717 ve meyvede ise 969 olarak gerçekleşti.

Haziran ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre aylık bazda domateste yüzde 51.10, sebzede yüzde 54.85 ve meyvede ise yüzde 49.69 oranlarında azaldı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde 56.88 ve sebzede yüzde 43.56, meyvede ise yüzde 58.92 düştü.

Haziran ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son 8 yılın rekor azalışları oldu.

Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise domates ve sebze için 8 yılın ortalama üzerinde, meyve için ise 8 yılın rekoru oldu. Haziran ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim, yüzde 124.91 olarak tabloya yansıdı. Miktardaki yüzde 56.88'lik azalış, fiyattaki bu yüksek artışın temel nedenlerinden biri oldu.

Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 101.49 olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 43.56 azalması, bu ortalama üstü fiyat artışında önemli rol oynadı.

Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 118.28 ile rekor düzeyde artışla gerçekleşirken meyvenin yıllık işlem miktarında yüzde 58.92'lik azalış bu duruma neden oldu. Haziran ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın miktarda rekor azalış düzeyinde ve fiyatta ise ortalama üzerinde gerçekleşti.

İstanbul'da konu ile ilgili konuşan bir manav, bayram sonrasında İstanbul'a yeterince sebze meyve gelmediğini dile getirerek, fiyatlarda ciddi artış olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.