1973 Yılındaki Yom Kipur Savaşı’nda Suriye ve Mısır aynı anda saldırdılar. İsrail bu baskın ile zor günler geçirmeye başladı.  Sina Çölü’nde asker ve tank üstünlüğü ile saldıran Mısır başarılı oldu.

Suriye ise o günlerde Golan Tepelerini aldı. İsrail Başbakanı Golda Meir “Tel Aviv ile Suriye arasında 40 tane tank kalmıştı” diyordu.

Savaş kızıştığı günlerde Golda Meir çok önemli bir karar aldı. 1953 yılında ilk Cumhurbaşkanı Ben Gurion atom bombası yapımını başlatmıştı. 1973 yılına gelindiğinde atom bombaları İsrail’in depolarında bekliyordu. Bu geliştirilmiş bombaların gücü Hiroşima ve Nagazaki’ye atılanların 650 misli büyüklüğündeydi. Japonya’ya atılan bombaların 100 binden fazla insanın ölümüne neden olduğu, yüzbinlerce kişiyi de yaraladığı ve bir o kadar insanın da radyasyona yakalandığı görüldü. Tahribat çok güçlüydü.

Golda Meir, 1973 Ekim ayının o günlerinde bir karar aldı ve Suriye ile Mısır Tel Aviv’e yürüyüşe geçerlerse Kahire ve Şam’a atılmak üzere 2’şer atom bombasını F-4 Fantom Uçaklarına yükletti. Pilotlar Başbakan Golda Meir’in emrini 8 gün 8 gece havaalanlarında beklediler.

Olayı haber alan Rusya derhal Suriye ve Mısır’a Akdeniz’deki gemilerini yollayarak, nükleer füzelerden vereceklerini bildirdiler. ABD ise savaşa seyirci kalırken, bunun üzerine Dış işleri Bakanı Henry Kissinger devreye girdi. 

ABD bugünkü gibi silah depolarını açıp destek vermeye başladı. Kissinger Suriye-Mısır ve İsrail’e gitti. Ateşkes için devreye girdi. Sina Çölü’nde de İsrail Ordusu Mısır Ordusu’nu durdurunca, ateşkes imzalandı ve Yom Kipur Savaşı bitmiş oldu. Atom bombası atma planı da iptal edildi.

O savaşta anılan atom bombaları atılmış olsaydı, radyasyon Anadolu topraklarını da vururdu.. Ortadoğu biterdi.. 

Bugüne gelecek olursak; İran’ı kışkırtan İsrail, böylece Gazze Savaşı’nı Dünya gündeminden düşürmeye çalışıyor. 

İran ve İsrail birbirlerine ancak füzelerle saldırırlar, ama iş Nükleer kullanmaya gelince bu iş öyle kolayca olmaz. İlk kullanan savaşı kazanamayacağını biliyor. Soğuk Savaş döneminde de aynı görüş geçerliydi.

Rusya-Ukrayna Savaşı başladığında Avrupa’yı Nükleer ile tehdit eden Putin, daha sonraları Rusya’ya bir nükleer saldırı olmadıkça kullanmayacağını açıkladı.  O yüzden İran ve İsrail ellerindeki nükleer silahları kullanamazlar. 

ABD’ye gelince İran’a saldıramaz. Nedeni de böyle bir savaş başladığında İsrail üzerine Nükleer Füzeleri ateşleyeceğini açıklayan İran, bu düşüncesini zaten yıllardır söylüyor.

Bu noktada Ortadoğu’dan bir 3. Dünya Savaşı çıkmaz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.