Dünyada konuşulmakta olan binlerce dilden sadece birkaçının kültür ve medeniyet dili olarak başka diller ve kültürler üzerinde etki bırakmış ve geleceğe yön vermiştir. Türk dili, tarihî süreçte pek çok köklü değişimlere uğramış olmakla birlikte, Orhun Abideleri ile başlayan kesintisiz yolculuğunu, 21. yüzyılın ilk çeyreğine kadar ulaştırmayı başarmış büyük bir kültür ve medeniyet dilidir.
           
Dünyanın sayılı dillerinden birisi olan ve binlerce yıllık köklü geçmişe sahip bulunan Türk dilinin, son birkaç yüzyılda geçirmiş olduğu değişimler sonucu yaşadığı kimi olumsuzluklara ve bunların çözüm yollarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 2017 yılı, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu tarafından “Türk Dili Yılı” olarak ilan edildi.

2017 yılının “Türk Dili Yılı” olarak ilan edilmesi amacıyla Türk Dil Kurumu tarafından 15 Mart 2017 tarihinde “2017 Türk Dili Yılı Dilimiz Kimliğimizdir” konulu tanıtma toplantısı düzenlendi.

2017 yılının “Türk Dili Yılı” olarak ilan edilmesiyle birlikte, Türkçenin doğru kullanılması, ülke sathında iş yeri ve mekân adlarında görülen yaygın kirliliğin önüne geçilmesi, Türkçesi varken gereksiz yere kullanılan kimi kelimelerin daha fazla yaygınlaşmasının engellenmesi, sosyal medyada kullanılan özensiz Türkçenin ortaya çıkardığı bir takım olumsuzlukların giderilmesi, sürekli olarak İngilizcenin baskısı altında tutulan Türkçenin yurt içinde ve yurt dışında bilim dili olarak kullanımının yaygınlaştırılması, kamuoyunda köklü bir dil bilincinin ve duyarlılığının oluşturulması ve yerleştirilmesi için, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumunun öncülüğünde, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yıl boyunca gerçekleştirilecek kültür, sanat ve bilim etkinliklerini bütün yurt sathına yaymak suretiyle, toplumun her kesiminin, özellikle de gençlerin ve basın yayın organlarının, Türk dilinin yerinde, doğru, güzel ve kurallarına uygun şekilde kullanımının önemi konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu bağlamda, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve basın yayın organları tarafından, "millî birlik ve beraberliğimizin vazgeçilmez teminatı olan Türkçenin doğru ve güzel bir şekilde kullanılması için gereken sosyal, yasal ve bilimsel tedbirlerin alınması" doğrultusunda 2017 yılı boyunca çok sayıda bilim, kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Son iki yüz yılda Türkçe kökenli kelimelerin ağırlık kazandığı çağdaş bir dil hâline gelen güzel Türkçemizi yabancı dillerin etkilerinden korumak; Türkçesi varken, yabancı karşılıklarını tercih etmemek, kullanmamak kamu kurumlarımızın bu konuda dikkat ve özen göstermesini sağlamak ve halkımızın duyarlılığı artırmak amaçlanmaktadır.

Bugün gelinen noktada, Türk dilinin her zamankinden daha çok yabancı kelimelerin saldırı altında olduğuna dikkat çekilen, “2017 Türk Dili Yılı Dilimiz Kimliğimizdir” konulu tanıtma toplantısında, Batı kökenli kelimelerin Türkçeye karşı özensiz, duyarsız ve bilinçsiz davranan bazı kişiler ve kurumlar tarafından çabucak benimsenerek yaygınlık kazanmaktadır.

2017 yılının “Türk Dili Yılı”nda dünyanın en zengin, işlek ve kıvrak dillerinden birisi olan Türkçenin yeterliliğinin ve gücünün gösterilmesi konusunda Türkçeye karşı özensiz, duyarsız ve bilinçsiz davranan bazı kişiler ve kurumların dikkatini çekmek hedeflenmektedir.
 
Dilimizde anlaşılır ve kurallı Türkçe karşılıkları olduğu hâlde, hemen her gün özellikle basın yayın kuruluşları tarafından dilimizin içine sokuşturulan batı kökenli kelimelerin, her geçen gün Türkçeye zarar vermekte olduğu konusunda yayın organları, kamu kuruluşları ve halkımız bilinçlendirilecektir.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.