Engellilerin Haklarına Erişim Platformu'ndan, Bakan Göktaş'a Muhtıra gibi Sesleniş! "Derhal İstifa Edin!.."

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu, basın ve kamuoyuna engelli çocuğu olan aileler adına önemli bir açıklamada bulundu.

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu'nun, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a  hitap eden seslenenişi ve açıklamaları şöyle;

"Platform üyelerimizden bir engelli çocuk annesinin size bir mesajı var. Bakanlığız döneminde, çok değil 6 ay önce Trabzonda, 80 yaşındaki baba 52 yaşındaki zihinsel engelli zını tabanca ile vurup intihar etti. O babanın çevresindekilere, sürekli Ben ölürsem kızıma kim bakacak, onun hali ne olacak, bu düşünce beni kahrediyor” dediğini biliyor muydunuz?..

Biz anne ve babalar, hepimiz her gün kahrolurken bu sabah Bursadan gelen haber ile bin kez öldük.

53 yaşındaki anne, 31 yaşındaki engelli oğlunun hayatına son verip intihar etti. Sizin bakanlığınız döneminde

Benden sonra nasıl, kiminle ve nerede yaşayacaksorusuna yat bulamadıkça gelen haberlerin, bizleri nasıl etkilediğinin farkında mısız? Aramızda, aynı sonu; kendi ve çocuğu için düşünen anne ve babalar var. Ben dahil bu sonu, kurtulgibi görenler var. Siz, bizim çığlıklarımızı duymadınız ki. Ya biz, hep ölmeye devam edersekSayın Bakan, bugün bir özeleştiri yapın ve yaşadığımız çözümsüzlüğün bir sorumlusu olarak derhal istifa edin.

Sayın Mahinur Özdemir Göktaş,

Biz Engellilerin Haklarına Erişim Platformu olarak bugün28 Mayıs 2024 günü basına yansıyan; Aksarayda bir Özel Eğitim ve Uygulama Okulunda5inci sınıf öğrencisi 12 yaşındaki otizmli T.E.nin, okul çalışanı tarafından darp edildiğine dair habere yönelik ban açıklaması hazırlamışken Bursadaki olayı öğrendik.

Platform olarak kuruluşumuzu ilan ettiğimiz 14 Mayıs 2024 günü TBMM önünde yaptığımız ban açıklamasında, Benden sonra ne olacaksorusu ile yaşayan aileler adına konuşma yapmış, Bam Sigortası Yasasının acilen çıkartılması gerektiği üzerinde durmuştuk. Yaşadığımız olaylar, bir kez daha gösteriyor ki, ailelerin dayanacak gücü kalmadı. Ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunlarla boğuşan ve gittikçe yaş ap geleceğe güvenle bakamayan anne ve babalar, yaşamlarına son vermeyi, tek çare olarak görebiliyor.

Sayın Bakan, biz Platform olarak yukarıda mesajını ilettiğimiz annenin endişelerine hak vererek size soruyoruz: TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Aksarayda şiddet gören otizmli çocuğumuz hakkında, ailesinin suç duyurusunda bulunması üzerine Aksaray Valiliğinin, soruşturma başlattığını öğrendik.

Kendisini savunamayan ve yaşadıklarını ifade dahi edemeyen T.E., çocuklarımıza yönelik gittikçe artan şiddetin son örneğidir.

Otizmli çocuklarımıza yönelik şiddet; kasten yaralama dil; eziyet suçudur, işkence suçudur. En açık tabir ile insanlık suçudur.

Çocuklarımız, özel itim kurumlarında, bam kurumlarında ve okullarda; bakıcılardan, öğretmenlerden ya da görevlilerden şiddet göyor. Yaşanan olaylar karşısında bakanlıkların, olayı kınadıklarına ve derhal soruşturma açtıklarına dair basın açıklamasıyapmaktan öte gitmediklerini göyoruz.

Çocuklarımıza uygulanan şiddet, eziyet ve işkence; Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin HaklaSözleşmesinin; Yaşama Hakkıbaşlıklı 10uncu maddesinin, İşkence, insanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Maruz Kalmamabaşlıklı 15inci maddesinin, Sömürü, Şiddet veya İstismara Maruz Kalmamabaşlıklı 16ncı maddesinin ve Kişisel Bütünlüğün Korunmasıbaşlıklı 17nci maddesinin en ağır biçimde ihlalidir.

Sadece kapalı kurumlarda dil, kamuya açık kurumlarda ve alanlarda aleniyapılan şiddet, gittikçe artmaktadır. Çünkü çocuklarımıza işkence uygulayanların aldığı cezalar, caydırıcılıktan uzak neredeyse cezasızlıktır.

Unutmadık; Mersinde 20 yaşındaki otizmli Efeye işkence eden görevlinin sadece 1yıl hapis cezası aldığı, Sinana işkence eden görevlinin sadece 4 taksitle 2700 lira ceza aldığı, Muhammed’in bam kurumunda rdığı camın parasının ailesinden istendiğini, bam kurumunda işkence sonucu vefat eden Mehmet Eresin, ölüm nedeninin doğal ölümolarak tutanak altına alındığını ve bir ihbar ile kamera göntülerine bakıldığında, işkence gördüğünün tespit edildiğini ancak halen otopsi raporunun beklendiğini unutmadık.

Biz Engellilerin Haklarına Erişimi Platformu olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına vMilli Eğitim Bakanına soruyoruz:

Neden; çocuklarımıza yönelik işkencenin durdurulması için BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesini dikkate aldığız, etkin politikalarınız yok?

Neden; engelli çocuklara bam verenler, bam konusunda itim almış yetkin kişiler değil?

Neden; okullarda, kurumlarda görevli öğretmen, bacı ve diğer personel, insani bir hizmet sunumu hakkında hizmet içi eğitime tabi tutulmuyor?

Neden; çocuklarımıza işkence edenler, az bir ceza ile adeta ödüllendiriliyor? Neden; okullarda, çocuklarımız için kolaylaştırıcı personel istihdam etmiyorsunuz?

Neden; okullardaki dersliklere; özel itim sınıflarına, özel itim okullave özel eğitim ve rehabilitasyon dersliklerine kamera yerleştirilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumunun verdiği tavsiye kararını tanımıyorsunuz?

Ailelerin güçlendirilmesi için, Devlete güvenmeleri için ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Tüm sürlerine dahil olmamız gereken Bam Sigortası Yasası hazırlıklarına ne zaman başlıyoruz?

Siz bizi ne zaman duyacaksınız?

Çocuklarımız daha ne kadar işkence görecek, daha ne kadar ölecek?

Engellilerin Haklarına Erişim Platformu olarak, yukarıda sorduğumuz sorunlara yatlarınızı beklerken;

Aksarayda kence edilen 12 yaşındaki T.E.nin ve ailesinin yanında olduğumuzu, beklentimizin; sorumluların derhal adalete teslim edilmesi ve en ağır ceza ile cezalandırılmalaolduğunu belirterek soruşturma sürecinin takipçisi olacağımızı,

Okullarda sınıflara ve açık alanlara kamera sisteminin konulması için yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmanı talep ederken; Platform üyelerinden KEDİ Otizm (Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam) Derneğinin, Milli Eğitim Bakanlığının, sınıflara kamera sistemi takılmasını kabul etmemesi üzerine, Gölge Eğitimciler Derneği ile birlikte Danıştaya taşıdığı; MEB Özel Eğitim KurumlaYönetmeliklerinde yer alan ilgili hükümlerin yürütmesinin durdurulması ve ardından iptali davanı desteklediğimizi,

Kurumların, insan onuruna yakışır hizmet verip vermediğini denetlememiz için, bizlerin denetimine açılmasını talep ettiğimizi;

Kararlılıkla bildiririz..."

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.