Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Turizmde fırsatçılıksa fırsatçılık!.."

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Korona krizinde tatil yarışı kızışırken Türkiye salgından darbe yiyen ülkelerin yarattığı boşluğu doldurmak için kolları sıvadı. Peki diğer ülkeler ne durumda?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin koronavirüs salgınının turizm sektöründe yarattığı ağır darbeden fayda sağlaması gerektiğini söyledi.

default

Perşembe günü düzenlenen bir webinarda açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "İtalya, İspanya ve hatta Fransa'nın aldığı ağır darbenin turizm sektöründe açtığı yeni alanları değerlendirmeliyiz. Evet bu fırsatçılıksa, fırsatçılık” diye konuştu. Çavuşoğlu, "Pandemi sonrası toparlanma çabalarında turizm ve seyahat de önem taşıyor. Bu anlamda Avrupa ve bölgemizde bir rekabet şimdiden yaşanmaya başlandı. Ülkemizin mevcut koşullarda turizmden en fazla payı alabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanımızla beraber yoğun çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Turizm Bakanı'nın 70’e yakın ülkeye mektup gönderdiğini belirten Çavuşoğlu, kendisinin de mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydetti. Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, Türkiye'ye en çok turist gönderen Orta Asya ülkelerinin turizm ve dışişleri bakanlarıyla da görüşeceklerini vurguladı. Çavuşoğlu, turizm konusunda Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir video konferans düzenleme noktasında mutabık kaldıklarını da aktardı.

Türkei Touristen am Strand von Antalya

Konyaaltı Plajı, Antalya, 2017.

Türkiye turizm personelini eğitecek

Korona önlemlerini kademeli olarak gevşeten Türkiye'de seyahat kısıtlamaları önceden 31 kentte geçerliyken, bu sayı şimdi 15’e düştü. Yaz turizminin mümkün olması için kolları sıvayan Türkiye‘de Mayıs ayı sonunda yurt içi seyahatlere izin verilmesi ve Haziran ayında uluslararası ziyaretçilere kapıların açılması planlanıyor. Ancak otel ve restoranlarda sert korona önlemleri geçerli olacak. Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilecek.

Turizm personelinin de bir pandemi eğitiminden geçmesi planlanıyor. Bu çerçevede bir sertifika programı geliştirilmiş bulunuyor. Uluslararası uçuşlar yeniden başladığında, sınır geçişleri ve havaalanlarında koronavirüs testleri yapılacak. Türk Hava Yolları da uçuş iptallerini 28 Mayıs’a kadar uzatmış bulunuyor.

Avrupa'da diplomasi trafiği

Korona krizinin hüküm sürmesi beklenen 2020 yazında tatil yapmanın mümkün olup olmayacağı, son günlerde politikanın ana gündem maddelerinden biri haline geldi.

Avrupa içinde de yaz turizminin mümkün olması için diplomasi trafiği son günlerde artmış bulunuyor. İkili temaslar sürerken AB Komisyonu Çarşamba günü, sosyal mesafe kurallarına uyulması ön koşuluyla üye ülkelerin birbirlerine sınırlarını açmaları konusunda tavsiye kararını açıklamıştı.

Italien Coronavirus

İtalya'nın Torino kentinde halk sosyal mesafe kurallarına uyuyor, 3 Mayıs

Tatil ülkeleri ne durumda?

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalyanların yurt içinde kumsal tatili yapmasına yeşil ışık yaktı. Salgının en sert biçimde vurduğu ülkelerden olan İtalya’nın kapılarını yabancı turistlere açıp açmayacağı ise belirsiz. Öte yandan ülkede sahilde ne tür sosyal mesafe kurallarının uygulanacağına ilişkin hararetli bir tartışma sürüyor. Plaj şemsiyeleri arasında beş metre mesafe olması ve şezlongların her müşteri değişiminde dezenfekte edilmesi de gündemdeki önerilerden. Şu an geçerli olan kurallara göre, İtalyanların bulundukları bölgeyi terk etmeleri hâlâ yasak.

Bulunulan bölgeyi terk edememe kuralı, İspanyollar için de geçerli. Ülkenin sınırları da şu anda yabancı turistlere kapalı. 15 Mayıs’tan itibaren yurt dışından İspanya’ya gelen yolcular iki hafta boyunca karantinaya alınacak. Ülkede korona kısıtlamaları açısından çeşitli gevşemeler mevcut olsa da, bunların turizm açısından ne anlama geleceği hâlâ belirsiz.

Europa Corona-Pandemie Tourismus | Mallorca

Mallorca, İspanya, 11 Mayıs

Yunanistan'ın hedefi 1 Temmuz

Yunanistan’da 18 Mayıs‘tan itibaren yurt içi seyahate izin verilecek. Turizm faaliyetlerinin de 1 Temmuz'da yeniden başlaması öngörülüyor. Deniz kenarındaki tatil beldelerinde şezlonglar ve şemsiyeler arasında 3 ila 5 metre mesafe olacak. Yemeklerin büfe usulü mü olacağı yoksa masalara mı servis edileceği de tartışılıyor. Virüsün yayılmasını engellemek adına, otel odalarında yorgan ve çarşaflar her gün yenilenmeyecek. Yunanistan'a geçen yıl 33 milyon turist gelmişti. 2020 için 22 milyar euro turizm geliri elde etmeyi planlayan Yunanistan'ın gelirlerinin ise 2 milyar euronun üzerine çıkmayacağı tahmin ediliyor. Otellerin yüzde 65'inin yaz boyunca kapalı kalması bekleniyor.

Hırvatistan’da ise seyahat kısıtlamaları 9 Mayıs’ta gevşetildi. Geçerli olan kurallara göre yabancılar sınırı, korona testi ve karantina önlemlerine maruz kalmaksızın bazı koşulları sağladıkları sürece geçebiliyor: Ülkede bir gayrimenkulü veya gemisi olanlar, cenazeye gidenler veya bir şirketin davetiyesine sahip olanların ülkeye girmesine izin var. Kişinin ülkeye girmesinin Hırvatistan’ın ekonomik çıkarına olduğu kanaati oluştuğu sürece de izin söz konusu. Ancak uygulamada bu kural turistler için de geçerli. Dolayısıyla Hırvatistan’da bir otel rezervasyonu yaptırmış olan yabancılar ülkeye girebiliyor.

Avrupalı turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden olan Mısır’da ise normale dönüşün ne zaman gerçekleşeceği hâlâ belirsiz. Şu an geçerli olan kurallara göre oteller yüzde 25 kapasiteyle hizmet verirken bu oran 1 Haziran'dan itibaren yüzde 50'ye yükselecek. Otel girişlerine dezenfektan yerleştirilecek ve otele giriş-çıkışlar konukların bavulları dezenfekte edilecek. Sınırlar yeniden açıldığında da havaalanlarında sosyal mesafe kuralları uygulanacak. Uzmanlar, Mısır’ın turizm sektörünün pandemi nedeniyle ayda bir milyar dolar zarar ettiğini ifade ediyor.

(DW,dpa / BÜ,BK © Deutsche Welle Türkçe)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.