Yerel seçimlere 2,5 ay kala AKP, CHP ve İYİ Parti kulislerinde adaylarla ilgili neler konuşuluyor?

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere 2,5 ay kala, siyasi partiler de aday belirleme süreçlerini hızlandırdı. 7 Ocak’ta İstanbul adayı olarak Murat Kurum’u açıklayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yarın Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 17’si büyükşehir 48 ilin belediye başkan adaylarını açıklayacak. AKP’nin Ankara Büyükşehir için Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok'u, İzmir Büyükşehir için de Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ı aday göstermesi bekleniyor.

CHP, 22 Ocak’ta 200 dolayında daha belediye başkan adayını açıklamaya hazırlanıyor. Ankara ve İstanbul adaylarını hala belirlemeyen İYİ Parti ise bu illerin adayını en sona bırakma eğiliminde.

Yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği seçim takvimi 1 Ocak’tan itibaren işlemeye başladı. Siyasi Partiler de arka arkaya adaylarını açıklamaya devam ediyor.

Pençe Kilit Operasyonu bölgesinde PKK ile çıkan çatışmada dokuz askerin yaşamını yitirmesi nedeniyle geçen Pazar günü yapmayı planladığı aday tanıtım toplantısını erteleyen AKP, Ankara ve İzmir’in de aralarında bulunduğu 17’si büyükşehir, 48 ilin belediye başkan adayını yarın saat 14.00’da ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde açıklayacak.

Erdoğan’ın, Ankara’da kamuoyu anketlerinde önde çıkan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’u aday göstermesine kesin gözüyle bakılıyor.

“CHP’nin kalesi” olarak nitelendirilen İzmir’de ise uzun süredir adı bu il için geçen, eski İzmir Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın adaylığının açıklanması bekleniyor.

AKP’de olan mevcut büyükşehir belediye başkanlarının büyük bölümünün de yeniden aday gösterileceği dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin seçim beyannamesini ise 30 Ocak’ta düzenlenecek toplantıyla kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok

KAYNAK, TWITTER

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok

YRP düğümü çözülemedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile 30 büyükşehir ve 29 ilde ittifak yapma kararı alan AKP, diğer Cumhur İttifakı ortaklarıyla da (BBP, DSP, HÜDA PAR, YRP) da görüşmeler yürütüyordu.

Kamuoyu araştırmalarına göre, İstanbul’da yüzde 3’ün üzerinde oyu olduğu belirtilen YRP’nin alacağı karar AKP için de kritik. YRP, Ankara ve İstanbul’da aday açıklamadı. YRP’nin, İstanbul’da bazı ilçelerin kendilerine verilmesini istediği, ancak yapılan görüşmelerde bu konuda ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.

YRP Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç da Salı günü yaptığı açıklamada, AKP ile partisi arasında seçim işbirliği için yürütülen görüşmelerin kesildiğini bildirdi. Partisinin işbirliği için Konya Büyükşehir Belediyesi’ni istediği iddialarının doğru olmadığını belirten Kılıç, “Bizim herhangi bir talep ya da girişimimiz bu anlamda olmayacak. Ama AK Parti'den görüşmelere yeniden başlamak ya da bir liderler zirvesi gerçekleştirmek gibi bir talep gelirse, elbette bu talebe olumlu bakacağımızı ifade ettik” dedi.

Buna karşın kapılarını işbirliğine açık tuttuklarını anlatan Kılıç, partisinin 10 Şubat’ta büyükşehirler dahil, bütün belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını söyledi.

CHP, 200 dolayında adayını açıklayacak

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere adaylarını açıklamaya en erken başlayan partilerin başında gelen CHP Parti Meclisi, son anda bir değişiklik olmazsa 22 Ocak Pazartesi günü 200 dolayında daha adayını açıklayacak. Şimdiye kadar 592 yerde adayını belirleyen CHP, aynı zamanda en fazla aday açıklayan parti oldu.

CHP partinin “kalesi” olarak görülen İzmir Büyükşehir, Ankara Çankaya ve İstanbul’daki bazı büyük ilçelerde ise adayını en son açıklayacak. Parti kulislerinde buralarda aday açıklanmasının Şubat ayı başını bulabileceği konuşuluyor.

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda, Antalya’da yeniden aday gösterilmesi kararı alınan, ancak son anda PM onayına ismi sunulmayan mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in aday gösterilip gösterilmeyeceği de net değil.

Parti içinde, sağdan da oy alma potansiyeli olan Böcek’in yeniden aday gösterilmesini savunanlar olduğu gibi DEM Parti ile Böcek arasındaki yaşanan gerilim nedeniyle, aday gösterilmemesi gerektiğini dile getirenler de var. Parti yönetimi bu hafta sonuna kadar yapılacak değerlendirmelerde bu il için kararını netleştirecek.

Çankaya’da Hüseyin Can Güner ismi öne çıktı

Ankara Çankaya’da kimin aday olacağı ise merak konusu. Mevcut Belediye Başkan Alper Taşdelen’in yanı sıra 23 isim Çankaya Belediye Başkan Adaylığı için başvuru yaptı. CHP kaynakları, Taşdelen’in yeniden aday gösterilmesine şans tanımıyorlar.

Parti kulislerinde adaylık için öne çıkan isim ise Parti Meclisi’nin en genç üyelerinden Hüseyin Can Güner. Genel Başkan Özgür Özel’in Çankaya’da “genç” bir ismi aday göstereceğini belirten bazı parti kurmayları, 1993 doğumlu Güner’in şu anda en şanslı aday adayı olduğuna işaret ediyorlar.

Çankaya için şanslı görülen bir başka isim ise MYK üyesi Gül Çiftçi. Ancak parti yönetimi, zorunlu olmadıkça, MYK üyelerinin belediye başkanlığına aday gösterilmemesinden yana.

İzmir için adı geçen Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin aday olmak istemediği, Genel Başkan Özgür Özel’in de Böke’nin parti yönetiminde kalmasından yana olduğu kulislere yansıyan iddialardan.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yeniden aday gösterilmesi zayıf olasılık görülüyor. Bazı CHP kurmayları, Antalya’da olduğu gibi İzmir’de de diğer aday adaylarının “açık ara” önde görülmediğine dikkat çekiyorlar.

Özgür Özel’in bizzat üzerinde çalıştığı İzmir’de bir kadın aday olmaması halinde Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, eski Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur arasında tercih yapılabileceği konuşuluyor.

selin sayek böke

KAYNAK, TWITTER 

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke

İYİ Parti, İstanbul ve Ankara’yı en sona bıraktı: Milletvekili aday olmayabilir

Tüm seçim çevrelerinde kendi adayıyla yarışma kararı alan İYİ Parti ise aşama aşama adaylarını açıklamaya devam ediyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugünkü grup toplantısında da Antalya’nın da aralarında bulunduğu yerlerde adaylarını açıkladı.

İYİ Parti, Antalya’da eski MHP Milletvekili Nesrin Ünal, Giresun’da iş insanı Harun Cici, Kars’ta Metin Özat, Kocaeli’nde Gencay Yıldıztekin’i aday olarak açıkladı. İYİ Parti, Ordu’da da eski AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ı aday göstermişti.

İYİ Parti Ankara ve İstanbul adaylarını ise en sona bıraktı. Parti kurmayları İstanbul’un 10 gün içinde açıklanabileceğini, Ankara adayının açıklanmasının ise Şubat başını bulabileceğini ifade ediyorlar.

Parti kulislerinde, Ankara için Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İstanbul için ise Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu’nun ismi uzun süredir konuşuluyor. İYİ Parti, İzmir’de Ümit Özlale, Bursa’da Selçuk Türkoğlu, Adana’da Ayyüce Türkeş olmak üzere şimdiye kadar üç milletvekilini belediye başkanlığına aday gösterdi.

İYİ Parti kurmayları, yeni açıklanacak isimler arasında milletvekili aday sayısının son derece sınırlı olacağını, Ankara ve İstanbul’da da milletvekili olmayan aday seçenekleri üzerinde çalışıldığını belirtiyorlar.

İYİ Parti’nin iddialı olduğu iller

İYİ Parti kurmayları, tek başına seçime girme kararı alınmasının ardından kamuoyu anketlerinde parti oylarının yukarı yönlü yükseldiğini savunuyorlar. Geçen seçimlerin tersine, tek başına seçime girilmesi ve adayların yerelde karşılık bulacağı tahmini yapılan bazı yerlerde de partinin belediye başkanlığını kazanma olasılığı yüksek görülüyor.

İYİ Parti; Ordu, Nevşehir, Bursa, Niğde, Uşak’ın da aralarında bulunduğu illerde seçimi kazanabilecekleri veya rakiplerini zorlayacaklarını savunuyorlar.

BBC Türkçe / Ayşe Sayın (özel haber)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.