Yargıtay'da başkanlık seçimi: İlk üç turda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle, Akarca'nın da aralarında olduğu 5 adaylı Yargıtay Başkanlığı seçiminde üçüncü turdan da sonuç çıkmadı.

5 adaylı Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde adaylar 3 turda da 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamadı. Bu sonuçla yarın Yargıtay Başkanlığı seçimleri için 4. tur oylama yapılacak.

Seçim, üçüncü turda 110 oy alan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 96 oy alan 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve yine 96 oy alan 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk arasında geçecek.

Adayların başkan seçilebilmek için 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175'inin oyunu alması gerekiyor.

Seçimlerin ilk üç turunda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Seçimlere Salı günü üçüncü tur oylamasıyla devam edilecek.

Seçimin ilk turunda Mehmet Akarca 88, Ömer Kerkez 71, Muhsin Şentürk 70, Adem Albayrak 50, Ayhan Tuncal ise 47 oy aldı.

İkinci turda ise adayların aldığı oylar şöyleydi:

  • Ömer Kerkez 94
  • Mehmet Akarca 82
  • Muhsin Şentürk 74
  • Adem Albayrak 46
  • Ayhan Tuncal 36

Dördüncü ve beşinci tur oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim, yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak.

Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi dün itibarıyla dolmuştu.

Geçen hafta Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına Kadir Özkaya seçilmişti.

Danıştay'da da mevcut Başkan Zeki Yiğit'in 4 yıllık görev süresi 7 Mayıs'ta dolacak. Mevzuat gereği, 23 Nisan'da başkanlık seçimi süreci başlayacak.

Danıştay'ın 113 üyesi de başkan adayı olabiliyor. Danıştay Başkanı seçilebilmek için üyelerin salt çoğunluğunun oyu gerekiyor.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.