Mülteciler ve Basın Ankara'da Buluştular..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ali Bektan / Ankara

MÜLTECİ DESTEK DERNEĞİ İLE SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLER DAYANIŞMA DERNEĞİ TARAFINDAN ORTAKLAŞA DÜZENLENEN TOPLANTI ANKARA DA YAPILDI. İSTANBUL İLE BERABER ANADOLU’NUN ÇEŞİTLİ GAZETELERİNDEN GELEN BASIN MENSUPLARI SURİYELİ GÖÇMENLER İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLDULAR.

Mülteci Destek Derneği ile Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantı Ankara da yapıldı. Çankaya’daki Park otelde geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen toplantının en önemli ismi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger oldu. Büyükelçi Berger, Bugüne kadar 3 Milyar Euro yardımın yapıldığını ve bu yardımlarında Okul, Hasta hane ve Kadın ve Çocuklar için düzenlenen sosyal destek projelerine aktarıldığını açıkladı.

Suriyeli göçmenler için geçtiğimiz Haziran ayında yeni projelerin AB Komisyonlarında görüşüldüğünü belirten Büyükelçi Christian Berger 3 Milyar Euro’luk ikinci parti yardımında yapılmaya başlandığını belirterek şu bilgileri verdi:” Biz yardımlarımızı projelere aktarıyoruz. O proje başlayınca avansını gönderiyoruz. Bittiğinde de tamamını veriyoruz. AB Fonlarından gelen bu yardımları acil ihtiyaçlara yönlendiriyoruz. Suriyeli 3068 çocuk bizim fonlarımız sayesinde öğrenim görüyorlar. Sahil Güvenlik’ in geliştirilmesi içinde 600 Milyon Euro fon sağladık. 1 Milyon 300 Bin kişi için 1. Milyar 400 Milyon Euro harcadık. Suriyeli Doktor ve Hemşirelerin eğitilerek sağlık sistemine uyum sağlamaları için proje başlattık. İlk etapta 178 Sağlık Elemanı sağlık sistemine giriş yaptı.

Mültecilerin ruhsal durumları içinde çalışmalar başlattık. Bu insanlar çatışmalardan kaçıp geldiler. Özellikle kadın ve çocukların iyileşmeleri için 1 Milyar Euro ayırdık. Kilis ve Hatay’daki hastanelere ek bölümler inşa edilecek.

“Eğitim”

Biz göçmen çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegre olmaları için Türkçe öğrenmeleri lazım. Bunun içinde destek oluyoruz. AB ile beraber UNICEF, Dünya Bankası da yanımız de destek oluyorlar. Çocukların meslek sahibi olmaları da projelerimiz arasında yer alıyor. Bugün 220 okul da 160 Bin çocuk desteğimiz sayesinde öğrenim görüyorlar.

2018-2019 da kalan 3 Milyar Euro parayı da göçmenlere yönelik hazırlanan projelere vereceğiz”.

TÜRKİYE’DEKİ MÜLTECİLERİN BİLGİLERİ:

Türkiye’deki Suriyeli sayısı: 3 Milyon 559 Bin 262 olurken en büyük göçmen nüfus bizde olmaktadır.

Lübnan: 986 Bin 942

Ürdün: 666 Bin 113

Irak: 250 Bin 708

Mısır: 128 Bin 956

Kuzey Afrika Ülkeleri Toplam sayı:33 Bin 545

Birleşmiş Milletlerin 60 üyesinden fazla bir nüfus Türkiye de Suriyeli Göçmen olarak yaşıyor.

Suriyelilerin Yüzde 54’ü Erkek, Yüzde 46’sı kadın.

Türkiye de 18 yaş altı veya 18 yaşında olan 1 Milyon 800 bin mülteci bulunmaktadır.

Türkiye de 2011 den beri 311 Bin Suriyeli bebek dünyaya geldi.

Türkiye de 1 Milyon dan fazla Oklu çağı gelmiş Suriyeli çocuk var.

20.000 den fazla Suriyeli genç Türk Üniversitelerinde eğitim alıyor.

AB’nin Yardımları: 2016-17 Yılları arasında 1 Milyar 400 Milyon Euro insani yardım olurken, 3 Milyar Euro daha yardım fonu geldi.

Türkiye de 3.5 Milyon Suriyeli’ nin dışında 500 Bin daha Mülteci bulunuyor. Bunlar 85 farklı ülkeden geldiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.