"Malatya'dan, Enkaz Çalışmasından Geliyorum.."

Kahramanmaraş Elbistan merkezli deprem bölgesinde, "Arama Kurtarma Çalışmaları"na katılmış olan "B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Acil Durum Kriz Yöneticisi" olarak, izlenimler, tespit ve düşüncelerimi "Bursa Arena" Okuyucularıyla da paylaşmak istedim.

BARIŞ NARI / Mudanya-Bursa

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde ilki merkezi Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde, ikincisi de merkezi Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde meydana gelen deprem, on binlerce vatandaşımızın vefatına, yaralanmasına sebep vermiş, milyonlarca vatandaşımızı çok kötü etkilemiştir.

Depremi ilk gününden itibaren duyar duymaz TİGEP (Türkiye İş Güvenliği Derneğinin ÇSGB bağlantılarıyla) Bursa, İstanbul, Kocaeli ekip arkadaşlarımız ile Ankara’da buluşarak, depremi yaşayan Malatya bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine katıldık.

Deprem bölgesine geçtiğimiz andan itibaren medya ve basını takip etme şansım olmadı. O bölgede aldığım telefonlardan, ciddi bir bilgi kirliliğinin olduğunu fark ettim.

Deprem bölgesine ulaştığımız anda AFAD Şube Müdürü ‘’Tamer bey‘’ ile görüşerek ekibimizin kaydını yaptırdık. Profesyonel bir ekip olduğumuz için yanımızda mat ve uyku tulumları mevcuttu. Mevcut hava koşullularına uygun dışarıda kalma ihtimalimizi göz önüne almıştık.

İlk gecemizi AFAD binasında gerçirdik.

İlk enkazımız da, Uçbağlar Mahallesi, Laleli Sokak, No:3

Çalışmaya başladık ve enkazda her taşın altından çıkan notlar bizleri duygulandırıyordu;

Enkaz altında yazılan bir vasiyeti bulduğumuzda ekibimiz olarak hüzünlenmiştik.

’Mezarıma 3 gül ekin, üzerine hasret yazın vasiyetimdir. İki kuzum biri oğlum biri kızıma, 'yavrularım' deyin kardeş’’

Enkaz altında Osman Amca’nın bize bıraktığı not.. Eşi ve çocukları sağ kurtulmuş, Osman Amca da vefat etmişti.

Deprem bölgesinde arama kurtarma ekibi olarak çalışma yaptığımdan şu cümleyi net bir şekilde kurabilirim. “Devletimiz elinden gelen tüm imkanlarını kullanıyor, gerek STK’ların gerekse halkımızın çabalarına, emeklerine şahitim..”

Bölgede gece gündüz demeden vardiyalı bir şekilde enkaz çalışmalarımıza devam ettik.

İş makinesi operatörlerine sık sık nasıl çalışma yapacaklarına ilişkin bilgiler verdik. Onlara ihtiyacımız büyüktü ve birçok enkazda bizlerden alınan talimatlara nazaran olağanüstü çaba gösterdiler.

İş makinasıyla enkazda yapılan yanlış çalışma yüzünden göçükler oluşabilecek ve enkaz altında kalan insanlara ulaşımımız zorlanacaktı veya onlara zarar da verebilirdik.

Nergis Apartmanında çalışma yaptığım esnada ateş başında depremzedeler ile sohbetimizde;

Hacer ablanın şu sözünü unutamıyorum

’Evladım bir gün olur çatınızdaki tahtaları yakıp sizi ısıtacağız deseler inanmazdım. Şu an çatımda bulunan tahtalar ile ısınıyorum.’’

Nergis Apartmanında Çin Ekibi (Blue SKY) ile beraber çalışma yaptık.

İncelemeler neticesinde 1 noktada 2 ayrı kalp atışı tespit edildi.

4 saat boyunca yapılan çalışmada 1 kafes içinde 2 adet muhabbet kuşunu da çıkardık. AFAD yetkililerine teslim ettik.

Dilimiz aynı olmasa da amacımız aynıydı; Çin ülkesinden bölgemize arama kurtarma çalışmalarına katılan "Blu Sky" ekibi ile birlikte koordineli şekilde çalıştık. Bazılarından destek alırken bazılarına da biz destek olduk. Çin ekibi ile vardiyalı çalıştığımız binalar da oldu.

Çalışma yaptığımız binalarda “giyilmemiş etiketi üzerinde” bir elbise, bizleri çok duygulandırmıştı.

İş makinelerinin, bazen enkaz alanında tabliye kirişlerinin çökmemesi, açılan tünelde sağlıklı ilerlemesi adına bu tarz dayama yöntemleriyle çalıştık.

Tüm bu arama kurtarma ekipleri tek yürek olup birlikte çalışabilmesi, sahada gördüğüm tek güzel manzaraydı. Zaman zaman bazı ekipler tek başına çalışmayı ve diğer ekipleri işe dahil etmemeyi tercih etse de, çoğunlukla ekipler birlikte ve uyum içinde çalıştı.

AFAD bir koordinasyon birimidir.

AFAD depremin ilk anından itibaren olayın büyüklüğünün anlaşılması ile tüm STK’lar ve uluslararası yardım ekiplerini koordine etmektedir. (koordinasyonda sıkıntı olmasına yönelik eleştirileri olayın büyüklüğü, kaynakların yetersizliği ile düşünülmelidir.)

Depremin gerçekleşmesinden çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanımız tarafından depremden etkilenen her bir ile koordinasyonu sağlamak üzere, ayrı bir bakanın ve valinin resmi olarak görevlendirilmiş olması, ayrıca ilk defa yapılan önemli bir koordinasyon faaliyeti olmuştur.

Tüm Milletimize geçmiş olsun.

Depremde vefat edenlere rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Allah beterinden esirgesin..

...

Haber: Necmi ERÖZ  (Bursa Arena / Mudanya Temsilcisi)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.