Kılıçdaroğlu'nun üzerindeki baskıyı artıran İmamoğlu yeni bir parti mi kuracak?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yardımcılarına istifa etmeleri yönündeki baskılarını artırdı.

İmamoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Toplum, CHP’de lider ve yönetimin değişmesini, bu değişimin hem kuşak, hem vizyon ekseninde olmasını istiyor. Değişim ve yeniliği kucaklayan, yeni bir parti yapısı görmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Bu arada İmamoğlu’nun, Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti ile ittifaka uygun yeni bir parti kurmaya hazırlandığı öne sürüldü.

İktidar için değişim

İmamoğlu, Gazete Oksijen için kaleme aldığı bir makalede ise, Türkiye’de köklü bir değişim arzusunun olduğunu ancak muhalefet olarak bu talebi karşılayamadıklarını belirtti.

Önümüzdeki dönemde hatalardan ders çıkartarak, milletin değişim arzusunu hayata geçirecek bir siyaset inşa etmeleri gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, partileri liderlerin ve çevrelerindeki otoriter figürlerin gücünden kurtarmak için Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesi çağrısında bulundu.

Milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CHP’nin yönetim yapısı ve politikalarında değişiklik çağrısında bulunan İmamoğlu, görüş ve önerileri toplamak için açtığı ‘İktidar İçin Değişim’ (iktidaricindegisim.org) başlıklı bir site hakkında konuştu.

İmamoğlu, söz konusu internet sitesine 100 binden fazla insanın görüş bıraktığını dile getirerek, ve toplumun CHP’de lider ve yönetim değişikliği beklentisinde olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu’na dolaylı eleştiri yönelten İmamoğlu, söz konusu makalesinde, “Demokratik lider toplumla imzaladığı mukavele uyarınca ona verilen yetkiyi belli bir süre kullanır, ona verilen misyonu yerine getiremediğinde ve toplumsal beklentilerin gerisinde kaldığında görevi bırakmayı bilir” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu direniyor

İmamoğlu’nun tweetinden saatler önce, CHP, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı partiden ihraç etti.

Özcan, seçimlerin ardından Kılıçdaroğlu ve parti yönetimine karşı eleştirilerde bulunmuştu.

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Nisan’da İzmir’de kalabalığa sesleniyor (Reuters)

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Nisan’da İzmir’de kalabalığa sesleniyor (Reuters)

Eski bir bürokrat olan Kılıçdaroğlu (74), CHP’nin başında kalma konusunda kararlı.

Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta yapılan CHP Belediye Başkanları Toplantısı ve CHP Parti Meclisi toplantısının ardından milletvekilleriyle de bir araya geldi.

CHP Genel Başkanı, partiyi kamuoyu önünde yıpratanların CHP’den uzaklaştırılacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’na yönelik herhangi bir eylemi henüz açıklamamış veya ima etmemiş olsa da, İmamoğlu’nun yakın arkadaşı olan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın MYK toplantılarına katılmasını engelledi.

CHP, seçimlerden sonra partide değişim çağrısı yapanları destekleyen Halk TV’nin fonlarını da kesti.

Yeni bir parti mi kurulacak?

Kılıçdaroğlu’nın Baş Danışmanı Engin Özkoç, Ekim ayındaki Kurultay sürecinin ardından bütün partinin yenilenmiş olacağını söyledi.

CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş ise, İmamoğlu’nun yeni parti kurmak için çalışmalara başladığını ve İYİ Parti ile ittifak kurmayı kolaylaştıracak bir formül üzerinde çalıştığını bildirdi.

Yarkadaş geçtiğimiz günlerde katıldığı bir canlı yayında şunları söyledi;

İmamoğlu’nun bugün attığı tweet sebepsiz bir tweet değil. İmamoğlu önümüzdeki günlerde nasıl bir yol alacağına karar verecek. Şu an çok dar bir kurmay çevresiyle değerlendirmeler yapıyor. Nasıl bir yol haritası çizeceğine dair fikirler alıyor. Yanında akademisyenler, reklamcılar, halkla ilişkiler uzmanları var. CHP’nin önemli isimleri yok. ‘Yeni bir parti kursak nasıl olur’ tartışmasını yapıyorlar. ‘Acaba yeni bir parti kurarsak CHP içinden kaç milletvekili bizimle hareket eder’ konusunun içine de girdiler.

Yarkadaş, “Kulağıma bazı şeyler geliyor Maslak da ve Sarıyer’de iki ayrı ofis tutulduğuna dair ve bazı akademisyenlerle çalışması devam ediyor” diye ekledi.

Şarku'l Avsat / Ankara / Said Abdulrazık

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.