İşte sahte Cumhurbaşkanı: Uygur diasporası hem kınadı hem de adli şikayette bulundu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kendini Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı olarak tanıtan Abduvali Buğrahan Osman, siyasi partilere yönelik yaptığı ziyaretlerin sonuncusu ile gündem oldu. Doğu Türkistanlı resmi sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, sahte cumhurbaşkanı Abduvali Buğrahan Osman hakkındaki görüş ve düşüncelerini QHA’ya anlattı. Av. Batuhan Doğan ise sahte cumhurbaşkanı hakkındaki gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığını aktardı.

Doğu Türkistanlı Abduvali Buğrahan Osman, akılalmaz bir skandala imza attı. Abduvali Buğrahan Osman (Aji Abuduwaili), hakkındaki çeşitli iddialarla ve bu iddialara konu olan eylemleri ile gündem oldu. Kendini “seçilmiş Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı” olarak tanıtan ve Türkiye’de sayısız siyasi parti yöneticilerinden sivil toplum kuruluşu çevrelerine kadar birçok ziyaret gerçekleştirerek itibar devşirmeye çalıştı. Çin işgali altındaki ülkelerinin adını kullanarak karşılığı olmayan unvanıyla Doğu Türkistan davasına zarar veren Abduvali Buğrahan Osman’ın eylemleri, Doğu Türkistanlılar tarafından üzüntüyle karşılandı. Doğu Türkistan’ın haklı mücadelesinde aktif rol alan Türkiye’deki Uygur diasporasından önemli isimler sahte cumhurbaşkanı Abduvali Buğrahan Osman’ı şiddetle kınadı. Sahte cumhurbaşkanı hakkında QHA’ya değerlendirmelerde bulunan, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit“Kendisini bu şekilde ‘cumhurbaşkanı’ diye tanıtanlara itibar edilmemeli” diyerek söz konusu şahsı kınadı.

“DOĞU TÜRKİSTANLILAR AÇISINDAN UTANÇ VERİCİ BİR OLAY”

Türkiye’de Doğu Türkistanlılara özel bir sevgi olduğunu belirten ve bu tür insanların bunu suistimal ettiğini vurgulayan Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, “Bu tür insanların Doğu Türkistan davasına zarar veriyor” dedi. Bunun Doğu Türkistanlılar açısından utanç verici bir durum olduğunu ve üzüldüklerini ifade eden Emet, sahte Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı hakkındaki düşüncelerini şöyle aktardı:

“BU TÜR İNSANLAR DOĞU TÜRKİSTAN DAVASINA ZARAR VERİYOR”

“Doğu Türkistanlılar açısından çok üzücü bir olay. Anadolu’daki Türk insanının biz Doğu Türkistanlılara karşı özel bir sevgileri var. Bu tür insanlar bu sevgiyi suistimal ediyor. Ancak Türkiye’de yasal olarak kurulmuş ve faaliyetlerine devam eden çok sayıda Doğu Türkistanlı sivil toplum kuruluşu var. Bu tür insanların eylemleri söz konusu olduğunda ayrıca şunu da göz önüne almak gerekir: Bugün Doğu Türkistan’da bağımsız bir cumhuriyet yok. Bunun dışında, bu şahıs kendisinin seçilmiş bir cumhurbaşkanı olduğunu iddia etmekte. İstanbul Sefaköy’deki bir restoranda, ikamet ve vatandaşlık sorunları ile uğraşan, sayıları yaklaşık 19 kadar olan zor durumdaki Uygur Türklerini davet etmiş ve bu insanların kendisini cumhurbaşkanı seçmesini istiyor. 19 kişinin yaklaşık 12’sinden oy alıyor. Bu gerçekten biz Doğu Türkistanlılar açısından utanç verici bir şey. Üzülüyoruz, lanetle kınıyoruz. İnsanların, bu tür şahıslara kanmamalarını ve itibar etmemelerini rica ediyoruz. Bu tür durumlarda resmi STK’lardan arayarak bilgi alınmasını istiyoruz. Bu tip durumlar ciddi anlamda biz Doğu Türkistanlıların imajını zedeliyor ve davamıza zarar veriyor. Dolayısıyla; Türkiye’de siyasi partilere, liderlere, medya kuruluşlarına sesleniyorum: tek taraflı teyitsiz haber yapmasınlar ve bu tür insanları bu gibi sıfatlarla konuşturmasınlar.”

DÜNYA UYGUR KURULTAYI VAKFI BAŞKANI: BU TÜR İNSANLARA İTİBAR EDİLMEMELİ

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit, konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Bunu mantıklı bir şekilde açıklamak mümkün değil. Ancak şizofreni düzeyinde psikolojik sorunları olan biri böyle bir davranışta bulunabilir, cesaret edebilir. Bu tür insanlara kesinlikle itibar edilmemeli. Siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşların bu tür insanlara resmi kaynaklara sorup araştırdıktan sonra muhatap olmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum.”

SAHTE DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURBAŞKANI HAKKINDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI!

Sahte Doğu Türkistan Cumhurbaşkanı hakkındaki iddiaları hukuki açıdan ele alan Av. Batuhan Doğan ise gerekli hukuki sürecin başlatıldığını belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle bu kişinin şizofreni olduğuna ve bunun yanı sıra dolandırıcı olduğuna dair çok ciddi iddialar var. Yürüttüğümüz hukuki soruşturmalar neticesinde açık ve net bir şekilde şunu söyleyebilirim ki; bu kişinin eylemlerinin amacı kesinlikle Uygurların haklı davasında onlara yardımcı olmak değil. Tam anlamıyla salt kendi amaçları doğrultusunda bu eylemleri gerçekleştiriyor. Diğer yandan çok sayıda insanı dolandırdığına dair de ciddi emareler ve deliller var. Bu durumla alakalı gerekli hukuki süreçleri başlattık. Gerekli hukuki süreç katedildikten sonra adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Uygur vatandaşlarımıza çağrım ise; bu şahısla ilgili hiçbir oluşumda yer almamaları ve herhangi bir rol üstlenmemeleri.”

Kaynak: QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.