Bugün 1 Mayıs: Polis Taksim'e çıkılmasına izin vermedi

Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: İstanbul'da miting alanında geniş güvenlik önlemleri alındı, polis Taksim'e çıkılmasına izin vermedi

İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır Emek ve İşçi Bayramı olarak kutlanıyor. Türkiye'de de 1 Mayıs, bu yıl sendikalarca farklı şehirlerde kitlesel olarak kutlanıyor. İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları Maltepe Miting Alanı'nda yapılıyor. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor.

İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde dakika dakika yaşananlar...

2.24 | İstanbul Maltepe'de miting alanı girişindeki polis kontrol noktasında Evrensel gazetesinde yer alan karikatür gerekçe gösterilerek gazete alana alınmadı, vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

12.56 | Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Knfederasyonu (HAK-SEN), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim’de kutladı. Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk bırakan HAK-SEN Genel Başkanı Ayhan Çivi ve berberindeki heyet, 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybeden vatandaşların anısına karanfil bıraktı. İmam kıyafeti giyen bir kişi, "Enflasyon altında, artan kira fiyatları karşısında ezilen, personelinden daha düşük maaş alan memurlar ne yazık ki vefat etmiştir" diyerek gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

11.59 | Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN), '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kalabalık bir grupla, yüzlerinde şiddet gördüklerine işaret eden morluklar, üzerlerinde tulumlar ve göğüslerinde sağlık sisteminin hastalığını simgeleyen reçetelerle Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. HEP-SEN Başkanı Yunus Şimşek, "Orta Çağ'da milyonlarca insanın hayatına mal olmuş kara veba bitmedi. Bir çağ sonra, 21. yüzyılın 2023'ünde Türkiye'de, kamu emekçilerinin üzerine kara bulut gibi çöktü. Semptomları biraz daha farklı. Peki çağımızın kara vebası nedir? Sağlık sistemidir" dedi.

11:45 | TÜRK-İŞ ve Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) üyeleri Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. TÜRK-İŞ Sendikasından Cemail Bakındı, “Bu yıl da böyle bize kısıtlı bir şekilde tahsis edilmiş bir Taksim Meydanı'nda bayramımızı kutlamak zorunda kaldık. Temennim odur ki Türkiye daha özgür herkesin çok rahat bir şekilde bu bayramları birlikte kutlayabileceğimiz günler gelsin. Biz bu mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu bayram yalnız bizlerin bayramı değil. Bu bayram emeklilerin, dar gelirlilerin, bu bayram çocukların geleceğinin bayramı. Dolayısıyla iyi bir Türkiye'yi bulmaya çalışıyoruz. Özgür bir Türkiye'yi bulmaya çalışıyoruz. Ülkemizin zorlukları var. Bu 1 Mayıs'ı maalesef, büyük üzüntüyle kutluyoruz. Bunu bir kutlama değil sadece haklarımızı haykırma olarak telakki ediyorum. Güneyimizdeki 11 vilayette ölen kardeşlerimize başsağlığı diliyorum. Akrabalarına başsağlığı diliyorum. Kalanlara sağlık diliyorum" dedi.

11.50 | Müzisyen Dengin Ceyhan'dan 1 Mayıs mesajı

11:44 | Maltepe'deki 1 Mayıs alanına girişler sürüyor. Müzisyen Dengin Ceyhan piyano resitali için provalara başladı. 

11.00 | Maltepe'deki 1 Mayıs alanına giriş yapan Partizan ve Kaldıraç üyelerinin taşıdığı İbrahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle girmek isteyince polis müdahale etti. Grubun karşı koymasıyla çıkan arbedede polis otobüsünün camı kırıldı. Gözaltına alınan en az 10 kişi miting alanından çıkarıldı. Gözaltı aracının alandan ayrılmasını engellemek isteyen gruba polis gazlı müdahalede bulundu.

10.45 | Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen grupları takip eden gazeteci Zeynep Kuray darp edilerek gözaltına alındı. DİSK Basın-İş, gazeteciler Sultan Eylem Keleş ve Gencer Keten'in de darp edildiğini aktardı. Gazeteci Hazar Dost da haber takibi sırasında polis şiddetine maruz kaldı. 

10:30 | HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı Mustafa İluk ve sendika üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı Mustafa İluk, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

10.09 | Saat 09.15 sıralarında Umut-Sen üyeleri Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isterken Ihlamurdere Sokağı'na geçti. Ancak gruba polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruptakilerden 15 kişi gözaltına alındı.  Saat 09.50 sıralarında ise Halkın Kurtuluş Partisi üyesi 30 kişilik grup Barbaros Bulvarı'ndan Taksim'e yürümeye çalıştı. Uyarılara rağmen yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. HKP üyelerinden 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek sağlık kontrolüne götürüldü.

Taksime yürümek isteyenler gözaltına alındı

10.00 | 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle Taksim’e yürümek isteyenler gözaltına alındı. Öğrenci Kolektifleri ve Üniversiteli Feminist Kolektif üyeleri Ergenekon Caddesi’nde gözaltına alındı.

Elmadağ’dan Taksim’e yürüyen İnşaat-İş ve DİSK/Enerji-Sen üye ve yöneticilerine de polis engel oldu.

Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, kurucu Genel Başkanı Kamil Kartal ve İnşaat-İş üyeleri gözaltına alındı.

“Gitmedik Buradayız, Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açarak Elmadağ tarafından Taksim’e yürüyen Mücadele Birliği üyeleri de polis tarafından gözaltına alındı.

DİSK Taksim'de

9.30 | DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu Taksim meydanında yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"1 Mayıs Meydanı Taksim Meydanı'dır. Bugün yine 1 Mayıs' ta Taksim haksız ve hukuksuz bir biçimde işçi sınıfına kapalı. 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son #1Mayıs olacaktır."

9.23 | Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı sosyal medya hesabından 1 Mayıs’ı şu sözlerle kutladı:

“Sevgili işçi kardeşlerim, geçimini kaptanlık yaparak sağlayan emektar bir babanın evladıyım. Gençlik yıllarında İETT’de işçi olarak çalışmış, ter dökmüş bir kardeşinizim. Emeğin, alın terinin, arkadaşlarla bir sıcak somunu paylaşmanın mutluluğunu çok iyi bilirim. Ülkemize siyaset yoluyla hizmet etme mücadelemizde bu köklerimizi ve nereden geldiğimizi asla unutmadık. Daima sizlerin hakkını teslim etmeye çalıştık. Yıllarca istismar malzemesi yapılan 1 Mayıs’ı sizler için tatil ilan ettik, gerçek anlamda işçi bayramı yaptık. Örgütlenme, sendikal haklar, ücretlerle beraber işçi sağlığı ve güvenliğinde çok önemli adımlar attık.   2002'de 184 lira olan, yani 126 dolara tekabül eden asgari ücreti bugün 8 bin 500 liraya, yani 437 dolara yükselttik. Asgari ücreti ve diğer ücretlilerin asgari ücret kadarki gelirlerini vergi dışı bıraktık. Ne yaptıysak beraber yaptık, beraber başardık, sırt sırta vererek zorlukların üstesinden beraberce geldik. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nı da yine sizlerle beraber inşa edeceğiz. 14 Mayıs’ta siz işçi kardeşlerimin desteğine güveniyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nüzü canı gönülden tebrik ediyorum.”

9:00 | Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) Maltepe Etkinlik Alanı'nda öğleden sonra düzenleyeceği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü programına katılacak sendikaların yer alacağı yürüyüş korteji için Maltepe'de Yalı Caddesi'nde ve bu caddeye çıkan sokaklarda da polis ekiplerince güvenlik önlemi uygulanıyor.

Geniş güvenlik önlemleri alınıyor

8:30 | İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün aldığı güvenlik önlemleri kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, Atatürk Kültür Merkezi tarafı, The Marmara Oteli önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm çevre demir bariyerlerle çevrildi. Sadece Taksim Meydanı'na çıkılan bazı yerlerde oluşturulan polis kontrol noktalarından geçişlere izin veriliyor. Meydan geçişlere tamamıyla kapatılırken, vatandaşlar ve turistler, İstiklal Caddesi'ne polis ekipleri tarafından üstleri arandıktan sonra giriş yapabiliyor. Atlı ve köpekli polis ekipleri de güvenlik tedbirleri kapsamında İstiklal Caddesi'nde devriye geziyor. Meydandan Tünel'e kadar İstiklal Caddesi'ne açılan tüm cadde ve sokaklar, demir bariyerlerle kapatıldı. Her cadde ve sokağın başında polis ekipleri nöbet tutuyor. Ayrıca Taksim'e çıkan tüm yollarda ve kavşaklarda trafik ekipleri hazır bekliyor.

Mecidiyeköy Meydan'ında ve sokak başlarında çevik kuvvet ekipleri nöbet tutuyor. Mecidiyeköy'den Şişli'ye çıkan yolun girişinde tedbir amacıyla Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) bekletiliyor.

Beşiktaş'taki Barbaros Bulvarı ve çevresinde de polis ekiplerince güvenlik önlemi alındı.

Maltepe’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve sivil toplum kuruluşlarının hazırlıkları başladı. Miting alanının bulunduğu Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nın çevresi ve sahil yolunun bir kısmı kutlama öncesi polis ekipleri tarafından kapatıldı. Sahil yolunu kullanmak isteyen sürücüler, alternatif yollara yönlendirildi. Alana gelen sendika ve sivil toplum örgütlerinin hazırlık yaptığı görüldü.

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.