Bekir Bozdağ; "Afrin bölgesindeki hava sahasını kullanmakta Ruslarla bir sorunumuz yoktur"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ bugün Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken TBMM'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Bozdağ'ın Afrin bölgesi ve hava sahası kullanımı konularındaki açıklaması özetle şöyleydi;

"Bildiğiniz gibi Afrin bölgesini terör örgütlerinden, teröristlerden arındırmak bölgede yaşayan Kürt, Türkmen, Arap ve diğer etnik kökenlere mensup kişilerin terör örgütlerinin baskı ve zulmünden kurtarmak, sınır güvenliğimizi ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini temin etmek maksadıyla Zeytin Dalı Harekatı başlatılmıştı. Bu harekatın başlatılmasından önce Rus yetkililerle hava sahasının kullanılması dahil pek çok konu konuşuldu, değerlendirildi ve bir anlaşma çerçevesinde hava sahasının kullanılması kararı çıktı. Rusya üzerinden Suriyeli yetkililere de bu konudaki Türkiye'nin beklentileri iletildi. O günden bugüne Türk Hava Kuvvetleri, uçaklarımız, insansız hava araçlarımız Afrin bölgesindeki hava sahasını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Halen de bu kullanım devam etmektedir. Hava sahasının kullanılmasına ilişkin şuanda bir sorun söz konusu değildir. İleride de bir sorun oluşmasını beklemediğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isteriz.

Tankımıza karşı kullanılan silahın menşeine dair elimizde bazı somut veriler var. Ancak konu üzerinde incelemeler devam ediyor. Kesin bir bilgiye ulaştıktan Sonra bunun menşeini açıklayacağımızı buradan ifade etmek isterim. Şuanda elimizdeki veriler menşeine dair bize bir fikir verse de kesin sonuç ortaya koymadığı için şu aşamada o verileri de açıklamayı da doğru görmüyoruz."

Bozdağ Hollanda ile ilgili son Büyükelçilik sorunu hakkında da şunları söyledi;

"Hollanda ile Türkiye arasındaki sorun yeni değil. Bildiğiniz gibi 2016 hakoylaması öncesi Rotterdam'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza daha sonra Dışişleri Bakanımızın başına gelen Diplomatik nezaketle Uluslararası Hukukla bağdaşmayan olaylar yaşandı ve Türkiye bu diplomatik nezaketle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan davranış karşısında Hollanda hükümetini kınadı ve bu yanlışlığı yüksek düzeyde dile getirdi.
Ve bu çerçevede Hollanda Lahey'deki büyükelçimizi biz Türkiye'ye çağırdık. Ve o sırada izinde bulunan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisinin de Türkiye'ye gelmemesini istedik. Dolayısıyla son 1 yıldır Hollanda'nın Ankara'da zaten Büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil bizim için. Malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ve Türkiye arasındaki Diplomatik ilişkiler kesilmemiştir. Aynen devam etmektedir. Hem onların Ankara'da maslahatgüzarları var hem de Türkiye'nin Lahey'de temsilcileri var. İki ülke ilişkileri devam etmektedir ancak bu konuda bizimde şu anda orada büyükelçimiz yok, onlarında şu anda Türkiye'de Büyükelçileri yoktur. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlıklarının görüşmeleri devam edecektir. Umarım ki yakında iki ülke bu konudaki sorunu aşar, hem Hollanda'nın Büyükelçisi Ankara'ya gelip görevine başlar hem de biz Büyükelçimizi Hollanda'ya göndeririz o da orda görevine başlar. Bunun fazla sürmemesi temennimizdir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.