1915 Olaylarının yıl dönümü: Türkiye'den her 24 Nisan'da "Ermeni Soykırımı" yalanında ısrar edenlere kınama

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Osmanlı Devleti’nin “soykırım” yaptığını iddia eden Ermeni diasporalarının on yıllardır Türkiye aleyhine propaganda yürütmesine malzeme olan 24 Nisan tarihi, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 2021’de de yaptığı gibi aynı hatayı tekrarlamasıyla bir kez daha alevlendi. Türkiye’nin Dışişleri Bakanlığı, 1915 Olayları’nın yıl dönümünde ve ülkelerin bu tarihi olayları nitelendirmelerine ilişkin yayımladığı açıklamada, ABD Başkanı Biden’ın 1915 Olaylarını “soykırım” olarak kabul etmesine bir kez daha tepki göstererek, “Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz” ifadelerine vurgu yaptı. Öte yandan 1921 yılında Ermeni terörist Soğomon Tehliryan tarafından şehit edilen devrin Dahiliye Nazırı Mehmet Talât Paşa’nın girişimiyle Osmanlı yönetiminin, 27 Mayıs 1915’te ortaya koyduğu “Sevk ve İskan Kanunu” ise tarihin az bilinen safhalarından birisi olarak kalmaya devam ediyor…

Sözde “Ermeni Soykırımı” iddiaları, her 24 Nisan’da dünya kamuoyunun gündemini meşgul etmeyi sürdürüyor. Ermeni çetelerinin Doğu Anadolu’daki Türk ve Müslüman halka yönelik gerçekleştirdiği terör ve katliamların tırmanışa geçtiği bir dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nda, dönemin Sadrazamı Talat Paşa ve arkadaşları tarafından fikri ortaya atılarak uygulanan Ermeni Tehciri’nin üzerinden 107 yıl geçti. Bu tarih, asılsız Ermeni iddiaları içinde bir milat niteliği taşımaya devam ediyor. Ermenilerin her yıl “katliamın yıl dönümü” diyerek andığı bu tehcir ve göç kararı, yapılan tüm önlemler sonuç vermeyince alınmak zorunda bırakılmıştı. Ermenilerin zorunlu iskan ve göçe tabi tutulmasını öngören, 24 Nisan tarihine mâl edilen “Tehcir Kanunu” aslında, 27 Mayıs 1915’te kabul edilen Sevk ve İskan Kanunu olarak biliniyor. Ermenistan tarafı, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin 1915 Olaylarını araştırmak için kurmak istediği ortak tarih komisyonu konusuna bir türlü yanaşmıyor. 2009 yılında imzalanan fakat hayata geçirilemeyen protokoller, Karabağ sorununun çözümü, siyasi ve ekonomik normalleşme ve Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın tesisi için atılmış tarihi sayılacak bu adımlar, bugüne değin Ermenistan tarafından ve soykırım lobisinin baskısıyla karşılıksız bırakıldı.

Asılsız Ermeni tezlerinin merkezindeki bu iki önemli tarihte (24 Nisan 1915-27 Mayıs 1915) yaşananlar ile “soykırım” yalanının yıl dönümünde Türkiye’ye yönelik asılsız ithamlar ve bu ithamlara kınamalar gecikmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 24 Nisan 2022 Tarihinde Bazı Ülkelerin Hükümet Yetkililerince Yapılan Beyanlar başlığıyla yayımladığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

TÜRKİYE’DEN ERMENİ SOYKIRIMI YALANINDA ISRAR EDENLERE KINAMA!

“1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden’ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz.

Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.

Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır.

Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür.”

24 NİSAN TARİHİNDE NE OLDU?

Ermeni tedhiş (terör) örgütleri, Harb-i Umumi (Birinci Dünya Savaşı) başlangıcında Rus Çarlığı’nın güdümünde Ermeni alaylarının oluşuma katılıp Doğu Anadolu’daki “Ermeni olmayan” unsurlar üzerinde terör estirmeye başlayınca devrin Osmanlı yönetimi 24 Nisan 1915’te Ermeni komitelerinin hepsini kapatma kararı alarak 235 önderini tutukladı. İstanbul’daki 610 komitecinin çoğu yakalanamamıştı. Tutuklananların bir kısmı Ayaş ve Çankırı’ya sevk edilmiş, yabancı ülke vatandaşı olduğu anlaşılan Ermeniler ise sınır dışı edilmişti.

Bu tarih, 27 Mayıs 1915’te alınan tehcir kararının ön adımı sayılarak belirli siyasi çevrelerin ve Ermeni diasporasının sözde soykırımın başlangıcı ve sembolü olarak kabul görmektedir.

A.H.K. / QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.