Yaşlı insanlar su içtikten sonra, o suyu ikram edene; “Su gibi ömrün uzun olsun” ya da "su gibi aziz olasın" derler.

Günümüzde bu güzel temenniler de kalmadı neredeyse.

Küresel iklim değişikliğinin sonucu dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, kuraklık tehlikesinin ciddiyetini arttırıyor. Küresel ısınmadan doğal olarak ülkemizin de etkilenmesiyle, korkarım kuraklık kaçınılmaz olacak.

İklimlerin değişmesi yeteri kadar kar ve yağmurun yağmaması kuraklığı davet ediyor.

Büyükşehirlerimiz susuzluk krizi ile karşı karşıya kalacak, yağış azlığı nedeniyle tarım arazileri sulanamayacak; zira birçok baraj, gölet ve göllerde sular azaldı ve derelerimiz kuruyor. Türkiye’yi uzun yıllar sürecek bir kuraklığın beklediğini düşünmek endişe verici.

Köylerdeki sokak arası pınarların suyunun çekilmesi de bir işaret.

Kuraklığın yavaş başlayıp aylar ve hatta yıllar boyu geniş alanları etkileyerek devam etmesi öncelikle tarım alanlarında etkisini gösterecektir. Çiftçilerin topraktan yeterli verimi alamamasının nedeni; su havzalarının yeterince korunamaması ve tarım topraklarının amaç dışı kullanılması, ormanların yok oluşu, mimari kirlilik, gereksiz yapılaşma, yangın ile yok olan orman alanlarını tekrar ağaçlandırmak yerine otel, motel gibi turistik tesis yapılması da olumsuz etkenlerden.

Konya Karapınar’da yeraltı sularının çekilip toprağın göçmesiyle meydana gelen obrukların sayısının gitgide artması da yine işaretlerden biri.

Ciddi çevresel, ekonomik, ekolojik, gıda, temiz su ve sağlık sorunları ortaya çıkarsa hiç şaşırmamalıyız ki gidişat bunu gösteriyor.

Sadece ülkemizin değil, dünyanın sorunu hâline gelecek olan susuzluk, su savaşlarına neden olursa da hiç şaşırmayalım.

Yakın gelecekte olası kuraklıktan etkilenecek bölgelerin önceden tespit edilmesi önemli. Bu bağlamda devletimizin kuraklıkla mücadele vermesi ve gerekli önlemleri alabilmesi için, baraj, göl, gölet vs. su havzaları oluşturması çok önemli görünüyor. 

Peki bizler vatandaş olarak ne mi yapabiliriz?

Lütfen, ama lütfen suyumuzu idareli kullanalım, su tasarrufu yapalım ve su gibi aziz olalım..

Sağlıkla, saygıyla, sevgiyle kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.