Bursaspor-Amedspor maçı: Tahkim Kurulu cezayı 9 maçtan 7'ye indirdi?

Bursaspor-Amedspor maçı: Tahkim Kurulu cezayı 9 maçtan 7'ye indirdi, kulüpler ve siyasetçiler olaylarla ilgili ne dedi?

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Amedspor maçında yaşanan olaylar nedeniyle Bursaspor'a verilen seyircisiz oynama cezasını 9 maçtan 7 maça indirdi.

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Bursaspor ile Amedspor arasında 5 Mart'ta Bursa'da oynanan maçta yaşanan olaylar sonrası yeşil beyazlı kulübe 9 maç seyircisiz oynama ve 326 bin TL para cezası vermişti. Olaylarla ilgili olarak gözaltına alınan 9 kişi serbest bırakılmıştı.

PFDK'nın açıkladığı ilk kararda, saha olayları ve talimatlara aykırı eylem nedeniyle 8 maç, merdiven boşluklarının boş bırakılmamasından dolayı da 1 maç seyircisiz oynama cezası yer almıştı.

Bursaspor cezaya Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla tepki gösterdi

“Bu ceza bize değil (…) tüm takımların vatansever taraftarlarına verilmiştir” diyen Bursaspor “Bilinsin ki gereken mücadele Bursaspor var olduğu sürece devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Bir video ile ligin ilk devresinde Diyarbakır’da yaşanan olayları paylaşan kulüp, Amedspor’a 2 maç ceza verilirken kendilerine 9 maç ceza verilmesini protesto etti.

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) yanı sıra, UEFA ve FIFA’ya da gereken başvuruları yapacaklarını açıklamıştı.

BBC Türkçe’ye konuşan bir Bursaspor yetkilisi, beyaz Toros ve Yeşil pankartlarının denetimden geçmeden gizlice stadyuma sokulduğunu savunmuştu.

Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre maç sonrası gözaltına alınanlardan üçü özel güvenlik görevlisiydi.

Kamu görevlisi üç güvenlik yöneticisi de görevlerinden uzaklaştırıldı.

DHA'nın aktardığına göre bunlar tribün sorumlu müdürü ile maç güvenlik amiri ve yardımcısıydı.

Olaylarla ilgili gözaltına alınan 9 kişi serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen, aralarında tribüne pankart getirip açanların da olduğu 6 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Savcılık bu altı kişi için tutuklama talep etmişti.

TFF 2. Lig müsabakasında maçtan bir gün önce, maç esnasında ve sonrasında şiddet olayları yaşanmıştı.

Diyarbakır Barosu, yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Bursaspor’a konuk olan Amedsporlu futbolcuların ve teknik heyetin kaldığı otele maçtan önceki gece havai fişek atıldı.

Maç öncesinde de sahada iki takım oyuncuları arasında kavga çıktı.

Tribünlerden sahaya çok sayıda su şişesi ve patlayıcı madde atıldı.

Bu maddelerin miktarı, Amedspor'un Twitter hesabından paylaştığı videoda net bir şekilde görülüyor.

Tribünlerde 1990’larda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşmiş beyaz Toros model arabanın ve Yeşil lakaplı istihbaratçı Mahmut Yıldırım’ın pankartları açıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu pankartlarla ilgili soruşturma açıldığını duyurdu.

Soylu “Futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz” dedi ve ekledi:

"Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır."

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de pankartlara ilişkin, "Spora ve sporun ruhuna aykırı provokatif girişimlere hiçbir suretle müsaade edilmeyecektir" açıklamasını yaptı.

AKP Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de Bursaspor tribününden bir kareografi paylaşıp "Akıllarda kalması gereken tribün görüntüleri bunlardır" dedi.

Bahçeli 'Amed yoktur' dedi, Kılıçdaroğlu 'Amedspor'un isminin Amedspor olduğunu yeni mi duymuşlar?' diye yanıt verdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 7 Mart’taki grup toplantısında, tribünlerdeki pankartların sporun ahlak ve doğasına aykırı olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor'dan da bahsedilemeyecektir.

“Bursaspor taraftarlarını buradan selamlıyorum, milli duruşlarından dolayı tebrik ediyorum.

“Bölücülerin stadyumu tahrik etmesi bir defa cinayettir, rezaletti. Kürt kökenli kardeşlerim başkadır, bölücü teröristler başkadır.”

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 13 Mart'ta T24'ten Murat Sabuncu'ya yaptığı açıklamada, "Amedspor'un isminin Amedspor olduğunu yeni mi duymuşlar? Hiç kimse hiç kimseyi geçmişte yaşanan acıların sembolleri ve failleri üzerinden tehdit edemez" dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye Futbol Federasyonu, Bursa Valiliği ve Emniyeti'nin de dahil olduğu bir ihmaller zinciri olduğu görünüyor. Gerekli soruşturmanın başlatıldığı açıklandı. Bekleyeceğiz, bakalım ne çıkacak soruşturmadan? Taraftar boyutuna ilişkin ise bu ülkede hiç kimse hiç kimseyi hangi gerekçeyle olursa olsun tehdit edemez… Hiç kimse hiç kimseyi geçmişte yaşanan acıların sembolleri ve failleri üzerinden tehdit edemez. Kim bu tehdidi yapıyor veya bu tehdide aracılık ediyor, göz yumuyorsa haindir, bölücüdür. Hukuk ivedilikle gereğini yapar, yapmalıdır.

"Amedspor'un ismine gelince... Yıllar önce Türkiye Futbol Federasyonu onayladı bu ismi. Yaklaşık 10 yıldır, mücadele ettiği kümelerde yüzlerce maç oynamış, Türkiye'nin dört bir yanına deplasmana gitmiş, Türkiye'nin dört bir yanından Diyarbakır'a gelmiş takımlara ev sahipliği yapmış. Amedspor'un isminin Amedspor olduğunu yeni mi duymuşlar?"

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da 7 Mart'ta partisinin grup toplantısında Bahçeli'ye şu sözlerle yanıt vermişti:

"Hükümetin küçük ortağı biraz önce yaptığı konuşmada, ırkçı saldırılara, 90'ların karanlık çetelerine bir kez daha sahip çıktı.

"'Amed yok' dedi, 'Amedspor yok' dedi. Ben de buradan bir kez daha diyorum ki; Amed vardır, var olmaya devam edecektir. Amedspor vardır, var olmaya devam edecektir. Amedspor gol atmaya devam edecektir.

"Olmayacak olan, bu seçimde gidecek olan sizlersiniz. Irkçı konuşmalarınızla, saldırgan tavırlarınızla gitmeye mahkumsunuz ve bizler sizi göndereceğiz."

Zemini kaplayan su şişeleri zaman zaman futbolculara da isabet etti

KAYNAK, DHA 

Zemini kaplayan su şişeleri zaman zaman futbolculara da isabet etti

Amedspor, sahaya atılan birbirine bantlanmış mermiler ve bir çakının da fotoğrafını paylaştı.

Maç öncesinde Amespor taraftarları tribünlerden atılan maddelerden korunmak için soyunma odasına geri dönmek zorunda kaldı.

Maç başladıktan sonra da Bursaspor taraftarları sahaya çok sayıda madde atmaya devam etti. Atılan maddeler Amedspor kalecisi Cantuğ Temel’e de isabet etti, bir süre oyun durdu.

Amedsporlu Muhammet Raşit Yöntem yedi dakika uzatılan maçın ilk yarısında, 48. dakikada tribünlerden atılan maddeler nedeniyle taç atışını kullanamayınca hakem bir kere daha oyunu durdurdu, yan hakemleri yanına çağırıp konuştuktan sonra maçın devamına karar verdi.

Maç 2-1 Bursaspor'un üstünlüğüyle bitti.

Diyarbakır Barosu konuyla ilgili suç duyurusunda halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, hakaret ve görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiğini belirtti.

İki takım arasında 25 Eylül’de Diyarbakır’da oynanan maçta da gerilim yaşanmış, sahaya yabancı maddeler atılmıştı.

Maçta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı açılmış, üç kişi bu nedenle gözaltına alınmıştı.

Sahaya atılan patlayıcılardan kaynaklanan duman

KAYNAK, DHA

Sahaya atılan patlayıcılardan kaynaklanan duman

Amedspor Başkanı Yıldırım: TFF, UEFA ve FIFA’ya başvuracağız

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, son Bursaspor maçından bir gün sonra yaptığı açıklamada “Sadece TFF değil UEFA ve FIFA’ya da gereken başvuruları yapacağız” dedi.

Takımı neden sahadan çekmeyi düşünmediklerini ise “Takımı sahadan çekmeyle ilgili olarak ülkede yaşanan deprem felaketiyle birlikte şehrimiz dışındaki bütün tribünlerde 'üşüme Diyarbakır seninleyiz' diye tezahüratlar yapılıyordu. Birlik ve beraberliğin oluştuğu o ortamda futboldan kopmak ve takımı sahadan çekmek verilecek zor bir karar. Takımı sahadan çekmeyi düşünmedik” sözleriyle açıkladı.

Yıldırım maçın hakem tarafından tatil edilmesi gerektiğini, fakat bunun yapılmadığını söyledi ve karşılaşmadan sonra pek çok kulüp başkanının kendilerini arayıp dayanışma içinde olduklarını belirttiğini aktardı.

Amedspor yöneticileri Diyarbakır'a döndükten sonra bir basın açıklaması yaptı

KAYNAK, DHA

Amedspor yöneticileri Diyarbakır'a döndükten sonra bir basın açıklaması yaptı

Bursaspor: Pankartlar gizlice sokuldu

BBC Türkçe’ye konuşan bir Bursaspor yetkilisi, maç öncesi stadyuma sokulan pankartların normalde incelendiğini ve izin verilmeyen pankartların tribünlere alınmadığını, Yeşil ve Beyaz Toros pankartlarının ise denetimden geçmeden gizlice sokulduğunu söyledi.

Adının gizli tutulmasını isteyen yetkili, bunların bireysel olarak açılan pankartlar olduğunu, örgütlü bir faaliyet olduğunu düşünmediğini aktardı.

Stadın girişinde metal detektörleri olduğunu, buna rağmen sahaya atılan metal maddelerin içeri nasıl sokulduğuna dair emniyet tarafından bir soruşturma başlatıldığını belirtti.

Yetkili, ilk devrede Diyarbakır’daki maçta yaşanan olaylara yeterince tepki gösterilmemesi nedeniyle gerilimin arttığını anlattı:

“O maçta 16-17 yaşındaki çocuklarımız otellerinden stada zırhlı araçlarla gitmek zorunda kaldı. Kendinizi onların yerine koyun.

“Yedek futbolcularımız o maçta ısınma bile gerçekleştiremedi.

“Kamuoyunda yeterli tepki gösterilmediği için böyle olaylar çıktı. Tabii ki yönetim kurulumuz da, başkanımız da böyle olayların meydana gelmesini istemez. Biz böyle şeylerin hiçbir zaman destekçisi değiliz.

“Hepimiz sahada çalışan insanlarız, Amedsporlular da bizim futbolcularımız da yaralanabilirdi. Belki yarın bir gün tekrar Amedspor’a konuk olacağız.”

Sahaya atılan su şişeleri

KAYNAK, DHA

Sahaya atılan su şişeleri

Diyarbakır’daki 80’i aşkın sivil toplum kuruluşu (STK), sendika ve meslek örgütü ortak bir açıklamayla saldırıların, tepkisizlikten alınan cesaretle yapıldığını söyledi.

Açıklamada “Özellikle 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler ve zorla kaybettirmelerle anılan paramiliter güçlerin sembol isimlerinin ve yine o süreçle özdeşleşen Beyaz Toros resimlerinin tribünde açılarak sergilenmesi, organize bir kötülüğü ve iradeyi açığa çıkarmıştır. Kürt toplumunun hafızasında, bütün karanlığıyla yer edinen bu sembollerin bir futbol müsabakası esnasında sergilemesiyle verilmek istenen mesaj ve tehditle yaratılmak istenen korku atmosferinin farkındayız” ifadeleri yer aldı.

Sivil toplum kuruluşları;

  • Saldırıların faillerinin bulunmasını,
  • Bursaspor’un hükmen mağlup sayılmasını,
  • Kulübün lig süresince tüm karşılaşmalarını seyircisiz oynamasını,
  • Bu olaylara katılan seyircilerin tespit edilerek haklarında ömür boyu müsabakalara giriş yasağı getirilmesini,
  • Olayları engellemeyen Vali ve Emniyet Müdürü gibi üst düzey kamu görevlileri hakkında idari soruşturma başlatılıp görevden el çektirilmelerini talep etti.

TFF: Marjinal grupların ırkçı eylemleri kabul edilemez

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) maçtan bir gün sonra yayımladığı yazılı bir açıklamada “Provokatif eylem ve söylemlerin ülkemizin huzuruna ve güvenliğine kast ettiğini görüyor ve bu kötü niyetli eylemleri kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

TFF “Stadyumlarda marjinal grupların ırkçı, bölücü söylem ve eylemleri, şiddete dönük tutum ve davranışları asla kabul edilemez” dedi ve ekledi:

“Aynı zamanda saha içinde ve saha dışında sporcu sağlığına doğrudan kasteden hiçbir harekete müsamaha gösterilemez. Bu ırkçı, bölücü eylem ve söylemlerin sorumluları ve failleri, devletimizin adli kurumlarınca göz önünde bulundurulan bir durumdur.”

Amedspor yöneticisi Kılavuz: Bilinçli provokasyon

BBC Türkçe’ye konuşan Amedspor Mütevelli Heyeti’nden Metin Kılavuz yaşananları bir provokasyon olarak niteledi ve bu grupların hazırlıklı geldiğini savundu.

"Otelin önündeki provokasyonda polis araçları da belli oluyor ama herhangi bir müdahale ya da sakinleştirme yaklaşımı görülmüyor" dedi ve ekledi:

"Maç devam ederken bile devam eden provokasyonun, üç beş gencin fanatik yaklaşımı olmadığı belli. Çok hazırlıklı, bilinçli bir provokasyon. Bu bölgede yaşanan faili meçhul cinayetlerde adı geçen kirli bir adam olan Yeşil’in posteri açılıyor, bir hazırlık yapılmış yani."

Kulübün Amedspor adını aldıktan sonra 2015’den itibaren takımın her türlü baskıcı uygulamaya maruz kaldığını söyleyen Kılavuz, Amedpsor’un deplasmandaki seyirci yasağında Türkiye’nin rekora koştuğunu savundu:

"Sporda rekabet eşitliği önemli ama uygulana yasağın sayısını biz bile tutamıyoruz artık. Amedspor hiçbir zaman sadece 11 kişiye karşı maç yapmadı. Hakemden gözlemci raporuna herkes ona karşı."

Kılavuz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasını da samimi görmediğini ifade etti:

“Bir iki kamu görevlisinin görevden alınması da artan tepkileri sakinleştirmeye yönelik.

“90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerde kullanılan aracın simgesi olan beyaz Toroslar, Jitem’in tetikçisi Yeşil’in, Cem Ersever’in görüntüleri tribünlere asılıyor. Amedspor’la bunun bağını nasıl kuruyorlar biliyoruz: İnkarcı ve ırkçı damarı kabartma, kullanılma amacıyla yapılıyor.

“Yıllardır bunu kullanıyorlar, futbol siyaset dışında kalmalı diyenlerin bugün siyaseti futbola nasıl soktuğunu kullandıklarını hepimiz gördük.”

Siyasetçilerden tepkiler

Çok sayıda siyasetçi de yaşananlara tepki gösterdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan maç öncesi paylaşımında “Amedspor’a karşı Bursa’da dün gece geç saatlere kadar süren ırkçı gösterileri engellemeyen Valinin bugünkü maçtaki güvenliği sağlayacağından ciddi şüphe duyuyorum” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Bursaspor taraftarlarına müdahale edilmemesini "Bursaspor taraftarının durdurulması ya da maçın iptali için illa 'hükümet istifa' sloganlarının atılması mı lazım?" sözleriyle eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Yaşananlar spor ahlakının ve futbol kültürünün dışından odakların provokasyonlarıdır” dedi.

TİP lideri Erkan Baş, “Halkı birbirine düşürmeye çalışan, daha bir ay önceki depremde hasar gören bir kentin futbol takımına bile saldıran, provokatif pankartlar açan ve tüm bunlara geceden beri göz yuman her kimse hem ülkemize hem insana düşmandı” ifadelerini kullandı.

Eski HDP Eş Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli ise “Bursaspor taraftarı olduğunu söyleyen bir güruhun saldırısı ve nefret söylemi kabul edilemez. Bursa halkı bir avuç faşiste ve kulübü bu hale sürükleyenlere gereken yanıtı mutlaka vermeli” paylaşımında bulundu.

BBC News

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.