Sadece "şimdi uzaklardasın, gönül hicranla doldu.." şarkını dinlemek bile bizler için büyük şans, sevgili Sanat Güneşimiz Zeki Müren..

Besteci, söz yazarı, yorumcu ve oyuncu Zeki Müren..

Türk Sanat Müziğinin "Sanat Güneşi",  "Paşa" sı Zeki Müren..

Üsküp'ten Bursa'ya göç eden kereste tüccarı Kaya bey ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak 6 Aralık 1931yılında Bursa'da doğmuş , 85 yıllık ömrüne çok sanatçıya nasip olmayacak birçok başarılar sığdırmıştı.

Uzun yıllar Bursa'da kalıp, daha sonra İstanbul'a taşınan ailesi gelecek yıllarda evlatlarının meşhur bir sanatçı olacağını akıllarından dahi geçirmemişken.. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nden başarıyla mezun olan evlatlarıyla gurur duymuşlardı.

Sanat hayatının ilk tuğlalarını üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı kazandıktan sonra örmeye başlayan Müren, günün birinde "Devlet Sanatçısı" ünvanıyla ödüllendirileceğini hayal etmiş midir bilinmez.

Yıllar geçtikçe başarılarına başarı katarak ilerleyen sanatçımız, severek icra ettiği mesleğini her zaman büyük bir coşkuyla yaşamış, dinleyicilerine de yaşatmıştı.

- Elbet bir gün buluşacağız! Bu böyle yarım kalmayacak..

- Akşam olur gizli gizli ağlarım, keder öğütmekle geçti yıllarım..

Hele ki o dinlemesi yarım saatten fazla süren,

- Kahır mektubu..

Hangi birini yazayım ki..

O yazıp bestelerken içinde hangi fırtınaların, hangi duyguların yoğunluğundaydı kimbilir. Her biri muhteşem eserler.

Altın Plak Ödülünün ilk sahibi olup, üç yüzü aşkın şarkı bestelediği yıllarda "Beste Fabrikası" diye adlandırılan sanatçı, mütevazi kişiliğinden ödün vermeden nazik, kibar, diksiyonu düzgün, tane tane konuşmalarıyla hep hayranlık uyandırdı sevenlerinde.

Açıklama yok.İlk sahne konserine 1955 yılında başlayıp, ardından o dönemlerin meşhur eğlence mekânı olan Maksim Gazinosu sahnelerinde onbir yıl boyunca devamla iyice meşhur oluyordu.

1976 yılında Londra'daki Royal Albert Hall'da konser veren ilk Türk sanatçısı ünvanını da aldı.

24 Eylül 1996 yılında İzmir'de hayata veda eden Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz sanatçısı Zeki Müren'in; sağlığında fırsat buldukça dinlenmek, tatil yapmak için kaçtığı, ölümünden sonra da müze olarak düzenlenen Bodrum'daki evi de görülmeye değer.

Büyük ilgi gören şarkıları günümüzde de beğeniyle dinlenen Sanat Güneşimiz, vasiyetinde mal varlığının tamamını 'Mehmetçik Vakfı' ve 'Türk Eğitim Vakfı'na bağışladı.. Bilmem böyle bir vasiyeti düzenleyen kaç insanımız var sanat dünyamızda. 

O, tabii ki unutulmayacak kadar değerli ve erdemli bir insan. 

Ruhun şad olsun Sanat Güneşimiz..

..

Sağlıkla, saygıyla, sevgiyle kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.