İki kapılı bir han kapanalı 51 yıl oldu: Aşık Veysel vefat yıl dönümünde saygıyla anıldı

Büyük Türk halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, vefatının 51. yılında arkasında bıraktığı türküleriyle yeniden hatırlanmaya devam ediyor.

Büyük Türk halk ozanı, toplumun sevilen sanatçısı Aşık Veysel’in  vefatının 51'inci yıl dönümündeyiz. Büyük halk ozanı, "Dostlar Beni Hatırlasın", "Uzun İnce Bir Yoldayım" gibi türküleriyle Türk halkının gönlünde taht kurmuştu. Çiçek hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden bağlama ustası Aşık Veysel Şatıroğlu 21 Mart 1973’te akciğer kanserinden vefat etmişti.

Seslendirdiği türküleriyle hafızalarda yer edinen Aşık Veysel'in "İki kapılı bir handa gidiyorum, gündüz gece" sözleri dillerden düşmüyor. 

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Asıl adı Veysel Şatıroğlu olan halk ozanı, 25 Ekim 1894'te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Çocukluğunu ve gençlik yıllarını Sivrialan köyünde geçiren ünlü ozanın iki kız kardeşi, bölgede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak hayatlarını kaybetti. Aynı hastalığa yakalanan ve 7 yaşında iki gözünü de kaybeden Aşık Veysel, babasının teşvikiyle 10 yaşındayken saz çalıp şiir söylemeye başladı. Büyük ozan, o dönemde saz ustaları Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin'den ders aldı.

İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan annesini ve babasını 1920'de kaybeden Veysel Şatıroğlu, eşinin kendisini terk etmesi üzerine 1928'de ikinci evliliğini ise Gülizar Hanım ile yaptı. Veysel'in bu evlilikten Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye adlarında 7 çocuğu dünyaya geldi.

Eserleri: Kara Toprak, Atatürk'e Ağıt, Ne Ötersin Dertli Dertli, Sazım, Seherin Vaktinde, Gönül Sana Nasihatim, Gel Ey Aşık, Dost Çevirmiş Yüzünü Benden, Uzun İnce Bir Yoldayım, Dostlar Beni Hatırlasın, Güzelliğin On Para Etmez eserleri ise hala dillere dolanıyor.

 

SİVAS AŞIKLAR BAYRAMINDA ADI DUYULDU

Sivas'ta öğretmenlik ve Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerinde bulunan şair ve oyun yazarı Ahmet Kutsi Tecer'in davetiyle köy enstitüsünde saz hocası olarak görev yapan Veysel'in adı ilk kez 5 Ocak 1931'de düzenlenen “Sivas Aşıklar Bayramında” duyuldu. Ömrü yoksulluk ve zorluklarla geçen Aşık Veysel'in Cumhuriyet'in 10’uncu yılı için yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkati çekti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), “Anadilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” 1965 yılında özel bir kanunla halk ozanına 500 lira aylık bağladı. Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan ünlü halk ozanı, 1971 yılında Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde son konserini verdi.

Sazıyla, sözüyle gönüllerin tercümanı: Âşık Veysel - KÜLTÜR.İSTANBUL

2023 AŞIK VEYSEL YILI İLAN EDİLDİ

Aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan büyük halk ozanı Aşık Veysel; yaşama sevinci, doğa ve insan sevgisi, dostluk, birlik ve beraberlik üzerine gelecek nesillere kıymetli dizeler armağan etti. Türkiye Cumuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye göre 2023 "Aşık Veysel Yılı" olarak kutlandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.