Kronik Yorgunluk Sendromuyla Savaşın

Kronik yorgunluk sendromu eğer bir şekilde yakanıza yapıştıysa derhal önlem almalı ve savaşmaya başlamalısınız. Çünkü KYS yaşam kalitenizden çalar, bireysel, sosyal, mesleki ve ruhsal fonksiyonlarınızı sınırlar, bilişsel kabiliyetlerinizi geriletir. (Kronik yorgunluk sendromu nedir daha detaylı öğrenmek isterseniz sitemizdeki Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir adlı yazıyı okuyabilirsiniz).

Nedeni tam olarak bilinmeyen, teşhisi çok zor olan bu sendrom herkeste görülebilir. Ancak daha çok 20-40 yaş arası kadınları etkiliyor.

Kronik Yorgunluk Content
Modern hayat yeterince yorucuyken ve mücadele edeceğimiz çok fazla nokta varken enerjimizin hep üst düzeyde olması beklenir. Bunun üstüne bir de KYS yaşamak ve günlük aktivitelerimizi sürdürecek gücü bulamamak, üstelik bu nedenle bir de psikolojik olarak yıpranmak oldukça zorlayıcı olabilir. Bu yüzden, kronik yorgunluk sendromuyla savaşmak için yapabilecekleriniz olduğunu bilmek rahatlatıcı gelebilir.

KYS’de önerilen tedaviler arasında şunları sayabiliriz;

Uyku tedavisi ile uykuyu düzenli hale getirmek ve uyku kalitesini arttırmak hedeflenir.
Bilişsel davranış tedavisi (BDT) ile psikolojik ve sosyal destek verilir. Bu tedavi özellikle gençlerde iyi sonuç vermektedir.
Hafif egzersiz tedavisi ile günlük aktivite artırılarak, yorgunluk semptomları azaltılır.
Bir başka tedavi yolu olarak, doktorun önerisiyle diyet kısıtlaması yapılabilir.
Meditasyondan fayda sağlanabilir.
Vitamin ve mineral desteği alınabilir.

 

Kaynak: 365 gun,

Referanslar:
1. https://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome. Son Erişim Tarihi: 22.01.2019
2. Durmuş ve ark. Kronik Yorgunluk Sendromu, Türk Fiz Tıp Rehab Derg 2007;53:69-73.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.