İnsanların hayvan sever olması onlarla dostluk kurmasına sebep olduğu gibi duygulu, akıllı, zeki davranabilir hayvan dostlarımız.

Tıpkı; Tokyo Üniversitesi'nde görev yapan Japon profesör Dr. Hidesaburo Ueno 1924 yılında cinsi Akita olan beyaz bir erkek köpek yavrusu bulup adını Hachiko koymasıyla başlayan dostluk öyküsünde olduğu gibi.

Sanırım 14- 15 yıl önceydi bizim basından okumuştum Hachiko’nun haberini. Unutamadım demek ki, sosyal medyada da yıllar boyu gezmesine rağmen, yine de vefa ve sadakatin önemini vurgulamak anlamında belleklerde tazelensin istedim herhalde.

Her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya kadar yürüyen sahibi Profesör Ueno’ya eşlik eden, sahibini uğurladıktan sonra da eve dönen akıllı ve sadık bir köpekti Hachiko.

Hachico-3-702x336Akıllı köpek, sahibinin dönüş saatlerinde metronun önüne gider artık sahibini iş dönüşünde de metronun çıkışında bekler ve eve beraber dönmeye başlarlar.

Ondan sonraki bir yıl boyunca saatini şaşırmadan Haçiko her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşıladı. Bu arada metronun maskotu olmuştu. Günler aylar bu sevimli arkadaşlıkla geçiyordu...

Günün birinde yine Hachiko arkadaşını akşam metroda işten dönüşünü bekliyordu ki.. O akşam metrodan çıkmadı profesör.

Hachiko gözleri metronun kapısında gece boyunca bekledi.

Bir sonraki akşam yine yoktu profesör.

Üçüncü akşam metrodan yine çıkmadı. Üniversite'de kalp krizi geçirip ölmüştü profesör ne yazık ki.

Hachiko her akşam ''sahibim metrodan gelecek'' diye inatla bekledi.

Haftalar, aylar boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya İstasyonu'nun kapısına gitti. Tam 9 yıl boyunca sahibinin gelmesini bekledi ama nafile.. Yine bir gün metronun kapısında öldü sevimli sadık dost.

Japonlar da son derecede duygulu ve vefalı insanlar. Sadakat ve insan-hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra 9 yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko'nun heykelini yaptılar istasyonun kapı önüne.

II. Dünya Savaşı sırasında tahrip olan heykelin yerine 1948'de yenisini diktiler.

Çok sevdiği sahibinin mezarının yanına yaptılar Hachiko'nun mezarını da..

Hachiko'nun hikâyesi, Profesörü ünlü oyuncu Richard Gere'in canlandırdığı filme de konu oldu.

Ve toplumların hafızasındaki böylesine iz bırakan yerini de aldı.

Bütün canlıları sevmek ne güzel; insanı, doğayı, hayvanı.

Sevmek canlıları hayata bağlayan duygu olduğuna göre sevelim, sevilelim.

İnsanları, doğayı, hayvanları ve hele ki şu son günlerde bizlerde derin üzüntüler yaratan ağaçlarımızı ve ormanlarımızı sevelim.

Sağlıkla, sevgiyle, saygıyla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.