Bursa Yıldırım'da Müteahhidin Asırlık Yadigara Çöküş Öyküsü

Bursa Yıldırım Belediyesi’nin 2015 yılında ilçe genelinde başlattığı Kentsel Dönüşüm planlamaları 2017 yılında Millet Mahallesine kadar ulaşır. Ada bazlı hissedarların kendi aralarında müteahhit firma ile uzlaştırılmasıyla gelecek olan protokol önce Yıldırım Belediyesi sonrasında da Büyükşehir Belediyesi ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçirilmesi planlamaya alındı.

Ada üzerinde 580 metrekare arsası ve üstünde binası olan tek resmi bina olan Çakal ailesi ile mirasçıları bu vaade inanarak ada üzerinde büyük bir inşaat yapmayı taahhüt eden İyi Zaman İnşaat Ltd. Şti. ile önce noterden sonrasında da Yıldırım Belediyesi’nde kontrat imzalayarak ada üzerinde bulunan tüm binaları da resmileştirdi. İmzalanan protokol ile yeni yapılacak olan dairelerden 2,75 oranını Çakal ailesi ve mirasçıları alacaktı. Zaman akıp gitti. Arsa üzerindeki metruk binalar birkaç yıl süren yıkımla temizlendi. Geçen süre sarfında İyi Zaman inşaat Ltd. Şti. belediyeye ve bakanlıklara arsa ve bina maliyetlerinde artış olacağını söyleyerek proje tadilatı istedi. 4 ve 5 katlı olan projeler 6 aylık inceleme sonrasında 9 kata çıktı. Bu değer artışıyla birlikte hisse sahiplerine fazladan daireler verilirken inşaat firması Çakal ailesinin talebini reddetti. Daha sonra da hisse çoğunluğun kendi firmasında olduğunu belirterek Çakal ailesinde kalan net 280 metrekarelik arsayı Şehircilik Bakanlığı aracılığı ile kendi bünyesine arsa maliyetinin daha aşağı bir fiyatla sattırdı.

Çakal ailesi ilk yapmış oldukları protokollerle birlikte işi mahkemeye taşıdı. Açılan davaları kazanmasına rağmen müteahhit firma geri adım atmadı ve konuyu istinaf mahkemesine taşıdı. Nisan 2024 de karar mahkemesi olmasına rağmen satış işlemi birkaç hafta önce gerçekleşti.

Bu süreçte Çakal ailesinin bir ferdide yaşanan gerilimden dolayı dayanamayarak kalp krizinden öldü.

Çakal ailesinin üyesi olan ve kendisi de dahil 6 hissedarın mağdur olduğunu ifade eden Halit Çakal;  "İyi Zaman İnşaat, dönüşümün mahallede başlaması sonrasında bizimle sözleşme yapmak için birkaç kez bizi aradı. 2017 yılında 11. Noterde Müteahhit Hikmet İyizaman ile sözleşme imzaladık. Bizimle yaptığı sözleşmeler ile üçte iki çoğunluğu sağladı. Bu çoğunlukla kendisi ile sözleşme yapmayan kişilerin evine riskli yapı testi yaptırdı ve komşularımızın evi riskli çıkınca komşularımız ile müteahhit Hikmet İyizaman sözleşme imzaladı. Biz sözleşmemize 2022 yılına kadar sadık kaldık. İlk sözleşmemize uymayanın ikinci kez yapacağımız sözleşmeye uyacağını nereden bilelim. Biz bunu kabul etmedik. Üstelik müteahhit Hikmet İyizaman cayma bedelini ödemediği halde 2017 yılında yapmış olduğumuz sözleşmemizden yüzde 50 kesinti yaparak yeniden sözleşme imzalamak istedi. Hikmet İyizaman ile sözleşmemiz olduğu halde arsa hissemizi satış tehdidi altında tutarak yeniden sözleşme imzalamamız için bize ihtarname gönderdi. 2017 yılında imzaladığımız sözleşmenin cayma bedeli olan 100000 TL de ödenmedi. Gelinen noktada arsamız ve üzerindeki binalarda elden gitti. Millet Mahallesi-3112 Ada-1 Parsel de bulunan 50 yıllık kazanımlarımızı müteahhittin kamu kurumlarıyla birlikte yaptığı ayak oyunlarına kurban verdik. Hukuk mücadelemizi aile adına sonuna kadar sürdüreceğiz.” dedi.

ERA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.